0

خصوصیات استاندارد سالن پرورش جوجه مرغ بومی (محلی)

خصوصیات استاندارد سالن پرورش جوجه مرغ بومی (محلی)

 آماده کردن سالن پرورش مرغ محلی یا سالن پرورش مرغ بومی قبل از ورود جوجه ها بسیار مهم می باشد با توجه به تأثیر تهویه، دما، رطوبت و نور سالن بر سلامت و عملکرد پرنده، همیشه در طول دوره بخصوص دوره ابتدایی پرورش باید مورد توجه قرار گیرند. د رمفالات قبلی در مورد تهویه ، دما ،  رطوبت و نور سالن بوقلمون نکاتی را ذکر کردیم. در این مقاله به نکات مهم در این زمینه برای تولید بهتر و کاراتر می پردازیم.

تهویه سالن پرورش 

در حالت عادی هوای داخل سالن باید تمیز و حتی الامكان عاری از گرد و غبار و گازهای مضر (آمونیاک) باشد. هدف از تهویه در حقیقت تأمین اکسیژن مورد نیاز مرغ و خروج دی اکسید کربن ناشی از بازدم، گرد و غبار سالن و گازهای متصاعد شده از کود، دفع رطوبت و حفظ درجه حرارت مناسب سالن می باشد. تهویه مناسب در کاهش وقوع بیماری های تنفسی و میزان رشد جوجه ها نقش مهمی دارد. تهویه سالن به دلیل تأمین هوای تازه و خروج گازهای مضر از سالن، باعث شده که اکسیژن بیشتری در دسترس جوجه ها قرار گرفته و در نتیجه باعث بهبود سوخت و ساز پرنده و بهبود ضریب تبدیل خوراک مصرفی و افزایش تولید میشود و از طرفی خروج گازهای مضرو رطوبت اضافی سالن احتمال وقوع بیماری های تنفسی در گله را کاهش می دهد. لذا انجام تهویه مناسب در سالن پرورش، در هر شرایط آب و هوایی بطور مداوم در طول شبانه روز ضروری است. البته باید توجه نمود که جوجه ها در هفته اول پرورش به تهویه زیادی نیاز ندارند و آنچه در این مدت لازم است، کنترل دمای سالن و حفظ رطوبت مناسب می باشد.

دمای سالن 

یکی دیگر از عوامل مؤثر بر سلامت و عملکرد گله، دمای سالن می باشد. مشاهده رفتاری جوجه ها به ما نشان می­دهد که دمای جایگاه مناسب و یا نامناسب است. در صورت مساعد بودن دمای سالن، جوجه ها بصورت یکنواخت در سالن پخش و بطور طبیعی به خوردن خوراک و آشامیدن آب می پردازند ولی اگر جوجه ها سردشان باشد نزدیک به منبع حرارتی روی یکدیگر قرار می گیرند و کمتر به سمت خوراک می روند و در صورتی دمای سالن بالا باشد، جوجه ها در اطراف دیوارها و دور از منبع گرما پخش و تمایلی به مصرف خوراکی ندارند و له له می زنند. چنانچه کوران وجود داشته باشد به شکل گروهی روی هم جمع می شوند تا از نقطه ای که هوای سرد وارد میشود دور باشند.

افزایش و کاهش دمای سالن باعث چه مشکلاتی برای گله می شود؟

افزایش و یا کاهش ناگهانی دمای سالن، می تواند باعث کاهش عملکرد و به خطر افتادن سلامت گله شود. دمای جایگاه در زمان ورود جوجه باید حدود ۳۰ درجه سانتیگراد باشد و هر هفته رشد دما را ۳ درجه کاهش داده تا دمای سالن به ۲۰ تا ۱۸ درجه سانتیگراد برسد که این دما با توجه به رشد و تکمیل پوشش پر پرنده مطلوب می­باشد. همچنین باید توجه داشت که دامنه تغییرات دمای سالن در طول شبانه روز تا حد امکان کمترین نوسان را داشته باشد زیرا نوسانات دمای سالن می تواند باعث کاهش و افت تولید و عدم بازدهی مناسب گله شود. برای اندازه گیری دمای سالن، می توان از دماسنج هایی که قابلیت ثبت حداقل و حداکثر دما را دارند استفاده نمود که با استفاده از این نوع دماسنج می توان به میزان نوسان دمای سالن پی برد.این دماسنج دارای دو بخش است، دمای مینیمم نشان دهنده حداقل دمای سالن و دمای ماکزیمم بیانگر حداکثر دمای سالن در طول شبانه روز است. بعد از قرائت دماسنج با فشردن دکمه وسط دماسنج، جیوه به سطح صفر برمی گردد و برای نشان دادن نوسانات دمای روز بعد آماده می گردد.

رطوبت سالن

رطوبت مناسب برای سالن پرورش مرغ بومی بخصوص در اوایل دوره رشد اهمیت زیادی دارد میزان رطوبت در ابتدای دوره پرورش جوجه ها ۶۰ درصد توصیه شده که این محدوده رطوبتی تأثیر مطلوبی بر سلامت و عملکرد جوجه ها دارد. با افزایش سن پرنده می توان از این میزان رطوبت کاست و به محدوده ۴۰ درصد رسانید و در مرغ های بالغ و مولد این مقدار به ۳۰ درصد می رسد. در حقیقت سالن پرورش باید از نظر رطوبت بایستی در حدی باشد که منجر به بروز گرد و خاک و از دست دادن آب بدن جوجه نشود. در مناطق گرم و خشک به دلیل رطوبت پائين هوا، باید اقدام به افزایش رطوبت سالن نمود. در واحدهای صنعتی این کار را می توان با استفاده از سیستم مه­پاش بخوبی انجام داد و در واحدهای نیمه صنعتی و روستایی می توان در طول روز با استفاده از آب پاش دستی اقدام به خیساندن دیواره های سالن و بخشی از کف سالن که با بستر پوشیده نشده نمود.

نور مناسب برای سالن پرورش گله

نور چهارمین عامل مهم در پرورش محسوب می گردد که در فصل دوم بطور مفصل تشریح شده است و نکته قابل توجه اینکه نور آفتاب سبب رشد بهتر جوجه های بومی می شود و این نور آفتاب از لحاظ خواص میکروب کشی و تولید ویتامین D در بدن یا پرنده دارای اهمیت است. این بهره برداری از نور آفتاب باید محدود به قسمت گردشگاه باشد و عمدتاً در واحدهای روستایی می توان از اشعه خورشید در گردشگاه بهره برد. اما عیب عمده استفاده از نور خورشید در داخل سالن پرورش، روشن شدن بیش از حد سالن است که این امر می تواند وقوع كانی بالیسم را در گله افزایش دهد. لذا باید مانع ورود نور آفتاب به داخل سالن پرورش گردید. میزان نور در روزهای ابتدایی باید به اندازه ای باشد که در سالن سایه تشکیل نشود ( ۳۵ تا ۵۰ لوکس) و با مرور زمان شدت و مدت نور را کاهش تا به ۱۵-۵ لوكس برسد. در مرغ های بالغ تخمگذار شدت نور ۳۰ لوکس توصیه می شود.


این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی

 

امتیاز شما به مقاله
[: 4 امتیاز از مجموع: 5]

نظرات کاربران

2:27:55 AM

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بررسی تخصصی بوقلمون

به کانال تلگرامی ما بپیوندید

جوین خروج