بیماریهای گوش در گربه می توان به عفونتهای گوش در اثر چربهای گوش ایجاد میشوند نام برد. ولی عوامل قارچی و باکتریایی هم میتوانند در ایجاد اینگونه عفونتهای گوش دخالت داشته باشند. در صورت درمان نکردن عفونت گوش خارجی و مزمن شدن آن، بیماری ممکن است گوش میانی و داخلی را نیز فراگیرد. وجود آلرژی هم میتواند ترشحات گوش داخلی را افزایش دهد. بنابراین افزایش اینگونه ترشحات امکان مسدود کردن گوش به همراه مواد خونریزی و یا رنگ زرد کهربایی است و در هنگام معاینه از گوش خارجی به وسیله اتوسکوپ دیده شود.
بیماریهای گوش در گربه
گوش از نظر تشریحی به سه قسمت تقسیم میشود، گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی. گوش خارجی شامل لاله گوش و مجرای شنوایی خارجی است، گوش میانی شامل حفره صماخی و پرده صماخ و سه استخوان شنوایی با رباطات و عضلات مربوط به آنهاست. گوش داخلی شامل حلزون و مجاری نیم دایره است که در قسمت خارهای استخوان گیجگاهی قرار گرفته است، و شامل لابیرنت غشایی و لابیرنت استخوانی میباشد.
امواج صوتی توسط لاله گوش دریافت شده و از طریق مجرای گوش به پرده صماخ میرسد، امواج صوتی باعث ارتعاش پرده صماخی میشوند، استخوانچههای گوش میانی (چکشی، سندانی و رکابی) امواج صوتی را تقویت میکنند، و به دریچه بیضی گوش داخلی انتقال میدهند. معمولاً کاهش شنوایی انتقالی در این قسمت گوش میانی اتفاق میافتد.
مایع گوش داخلی، پایانه های مخصوصی را تحریک میکنند، این پایانههای عصبی که بهصورت کلیدهای پیانو بوده، سلولهای مویی نامیده میشوند، آسیب به سلولهای مویی منجربه کاهش شنوایی حسی- عصبی میشود، پیامهای عصبی از سلولهای مویی به وسیله عصب شنوایی به مغز ارسال میشود.
گوش علاوه بر اینکه یک عضو شنوایی بوده، در حفظ و تعادل بدن دارای صاحب نقش است. لازم است مرتباً گوش گربه را تمیز نموده و اگر دارای آلودگی بوده برطرف نمود تا از بروز عفونتهای گوشی جلوگیری شود، در صورتیکه عفونت گوشی بهطور کامل برطرف نشود، امکان عود مجدد آن وجود دارد و حتی ممکن است با عواقبی همراه گردد و در نهایت منجربه ناشنوایی در حیوان میگردد.
باید توجه داشت بعضی از گربه ها به خصوص گربههای که دارای رنگ سفید هستند بهطور مادرزادی کَر به دنیا میآیند، همینطور گربههای چشم آبی عموماً دچار ناشنوایی مادرزادی بوده و این حالت بستگی به وضعیت ساختار گوش داخلی آنها دارد. در صورتیکه گربه ها دارای یک چشم آبی باشند، کری و ناشنوایی معمولاً در همان طرف به وجود میآید.
یکی از علل ایجاد عفونت مجرای گوش خارجی وجود موهای زاید در گوش بوده که با گردوغبار و ماده سرومن ترشحی از غدد گوش دست به دست هم داده و تودهای را در مجرای شنوایی گوش ایجاد میکنند، که علاوه بر کم شدن قدرت شنوایی در گربه، مجرای گوش خارجی را نیز تحریک کرده و گربهها جهت برطرف کردن این توده مزاحم، سعی میکنند با پنجولهای خود آن را به نحوی برطرف کنند، ولی اینگونه پنجولها باعث خراش در بافت مخاطی مجرای گوش خارجی شده و با توجه به موقعیت خاص گوش خارجی و عدم تهویه کافی، محیط را مستعد ایجاد تورم و در نهایت عفونت و جرکی شدن گوش میکند.
نشانی های بیماریهای گوش خارجی و میانی تظاهرات خود را با خارش شدید، تکان دادههای سر، مالدین گوش به اطراف، تغییر رنگ ترشحات گوش، و بوی بد مشمئز کننده از گوش همراه است.
تشخیص چرب در گوش با استفاده از اتوسکوپ قابل تشخیص بوده، عوامل قارچی با نمونهبرداری قابل تشخیص است، عفونتهای گوش با استشمام بوی بد حاکی از عفونت و آلودگی در گوش خود را نشان میدهد، در صورت عفونت در گوش، شستشو گوش، مصرف قطرههای خاص به انضمام آنتی بیوتیکهای اختصاصی میتواند عفونت گوش را درمان کند.
نظرات کاربران
2:27:55 AM