چون زنبور عسل در شرایط طبیعی در داخل حفره ها، سوراخها و پناهگاه های تاریک لانه درست میکند، بیشتر فعالیتهای این حشره برای انسان ناشناخته باقی مانده بود. خوشبختانه با ابتدا کندوی شیشهای راه مطالعه رفتاری این حشره برای محققین هموار گشت و بسیاری از سؤالات که قبلاً مطرح بود پاسخ داده شد ولی متعاقب آن سؤالات دیگری مطرح گردید که هنوز پاسخ داده نشده اند. در این پست با بررسی رفتار شناسی زنبور عسل دید بهتری نسب به رفتارهای این موجود زیبا بدست می آوریم.
رفتار شناسی زنبور عسل
یکی از اشکالات عمدهای که در رابطه با شناخت رفتاری زنبور عسل برای بشر وجود داشته و دارد این است که انسان تمایل دارد فعالیتهای زنبور را به زعم خود و برداشت خود تفسیر کند. به عبارت دیگر انسان خصوصیات و ارزشهای مربوط به خود را به این حشره کوچک نیز اطلاق میکند. مثلاً وقتی زنبوری اقدام به نیش زدن میکند این امر مبین «عصبانی» بودن زنبور نیست و یا وقتی زنبور جهت ساختن شان به آن دقت و ظرافت اقدام میکند نمیتوانیم بگوئیم این حشره موجودی بسیار «باهوش» است. زیرا واژههایی چون عصبانی، خوشحال، باهوش، کمهوش، و غیره ارزشهایی هستند که فقط برای انسانها مفهوم بوده و به کار برده میشوند.
در مورد زنبور ابتدا باید حقیقت را درک کرد و سپس به طریق علمی اقدام به تفسیر رفتار نمود. حقیقت امر این است که زنبور عسل هم مثل سایر حشرات موجودی است بسیار ساده و کوچک و سیستم عصبی آن نسبت به انسان و بیشتر حیوانات دیگر بسیار کوچک و رشد نیافته است.
البته کوچک بودن جثه و سیستم عصبی آنها نتایج به خصوصی را در بردارد از جمله عکسالعمل سریع آنها نسبت به تحریکات محیط. علاوه بر این بسیاری از خصوصیات رفتاری زنبور عسل به صورت غریزی در ژنهای آنها تثبیت و کلیشه شدهاند. به عبارت دیگر خصوصیات غریزی و غیر قابل انعطافی را دارا میباشند. مثلاً همه آنها همیشه به طور یکسان اقدام به شان سازی میکنند و رفتارهای مختلف داخل و خارج لانه را نسلهای مختلف به طور یکسان انجام میدهند.
بنابراین روش صحیح تفسیر رفتارهای مختلف زنبور این است که اعمال آن را زائیده تأثیر تحریکات مختلف بینائی، چشائی، بویایی و لامسه دانسته و تفسیر نمائیم. ناگفته نماند که گرچه سیستم عصبی زنبور بسیار ساده و اولیه است ولی هنوز این سؤال مطرح است که آیا زنبور پس از دریافت تحریکات در مغز ساده خود اقدام به «بررسی و تفکر» میکند یا نه؟ و یا صرفاً به صورت مکانیکی عکسالعمل نشان میدهد؟ تا زمانی که این گونه سؤالات برای انسان روشن نشود محتملاً بسیاری از افراد مبنای تفسیر رفتاری زنبور را حدس زده و یا ارزشهای انسانی را به کار میبرند.
به طور کلی در بین حشرات اجتماعی، زنبور عسل یکی از نمونه های بسیار بارز و پیشرفته از نظر خصوصیات و رفتارهای پیچیده است. از جمله این رفتارها عبارتند از جهتیابی در مزارع و باغات، لانه یابی، ارتباطات بین اعضاء کلنی، تشخیص رنگ، شکل اشیاء، بوی گلها و غیره. البته همۀ این رفتارها پیچیده تحت تأثیر عوامل مختلف خارجی و داخلی روی سیستم عصبی و ترکیب ژنی زنبور نمود و بروز پیدا میکند.
عوامل مؤثر روی رفتار زنبور عسل
الف-عوامل داخلی مؤثر روی رفتار
1-مرحله سنی و رشد و نمو: وابسته به سن آن و رشد و نمود بعضی از اعضاء و اندامهای وی است. مثلاً ترشح موم و شانسازی در فاصله سنی 12 تا 18 روزگی انجام میشود که غدد مومی فعال میباشند. همچنین ترشح ژله سلطنتی توسط زنبورهای کارگر که حدود 3 تا 12 روز سن داشته و غدد شیری آنها فعال میباشند انجام میشود.
2-هورمونها: بعضی از رفتارهای زنبور عسل به واسطه ترشح هورمونهای مخصوصی بوده که وارد جریان خون میشوند و در آن موقع حشره رفتار خاصی را از خود نشان میدهد. بعضی دیگر از هورمونها در سیستم عصبی ترشح شده و عکس العمل به خصوصی را باعث میشوند. مثلاً تغییر جلد حشره موضوعی است که مستقیماً به سیستم هورمونی حشره وابسته است. از جمله هورمونهای مغزی، هورمونهای تغییر جلدی (پیش قفس سینه) و هورمون جوانی.
3-تحریکات داخل بدن: بعضی از تحریکات داخلی بدن ممکن است باعث عکس العمل به خصوصی شوند، مثلاً در اطراف معده عسل نرونها عصبی وجود دارند که انبساط آن را احساس میکنند. پیامهای عصبی از این نرونها ممکن است باعث شروع تغذیه و یا متوقف شدن تغذیه شود.
4-ترکیب ژنتیکی زنبور: هر زنبور به واسطه ترکیب ژنتیکی خود رفتاری تا حدودی متفاوت از رفتار زنبور دیگری را از خود نشان میدهد. مثلاً رفتار دفاعی زنبور تا حدود زیادی به ترکیب ژنتیکی آن مربوط میشود.
5-فعالیتهای دورهای یا ریتمی: Renner در سال 1960 و سپس محققین دیگر از جمله D.Moore در سال 2001 گزارش نمودند که بعضی از فعالیتهای زنبور عسل تحت تأثیر عوامل فیزیولوژیکی داخلی است که به صورت ساعت تنظیم شده موجب بروز عکس العملهای دورهای معینی میشود مثلاً زنبورها همه روزه در ساعات معینی از کندو خارج شده و جهت جمع آوری شهد و گرده گل در مزارع و باغات چرا میکنند. البته ثابت شده است که زمان این گونه فعالیتها منطبق با زمان شهد دهی و گرده دهی گلهای منطقه چرای زنبورهاست.
6-تجربه و آموختن: زنبور عسل قادر است در اثر تجربه بعضی از چیزها را بیاموزد، مثلاً میتواند گلهایی که دارای شهد و گرده بیشتر و بهتری هستند را در اثر تجربه یافته و از آنها استفاده بیشتری ببرد. ولی باید توجه داشت که این گونه آموختن دلیل بر هوش و ذکاوت آن نیست بلکه صرفاً عوامل محرکه محیطی است که روی سیستم عصبی و ترکیب ژنتیکی زنبور اثر کرده و باعث عکسالعمل وی میگردند.
تمامی عوامل فوق الذکر داخل موجب بروز یک سری رفتارهایی میشوند که گاهی اوقات به نظر بیننده معمولی مبین «هوش، ذکاوت و یا فکر کردن» و غیره در زنبور میباشد، و به طور کلی ارزشهای انسانی را در مورد آن به کار میبرند. در حالی که باید همیشه مد نظر داشت که زنبور عسل یک حشره است با تعریف کلی حشره.
ب-عوامل خارجی مؤثر روی رفتار زنبور عسل
بسیاری از رفتارهای زنبور به واسطه تأثیر عوامل تحریک کننده خارجی در اطراف زنبور هستند از جمله: صدا، ترکیبات شیمیایی، تماس یا لامسه، نور و غیره که به وسیله سلولهای حسی زنبور که در سرتاسر بدن آن پراکنده هستند دریافت میشوند و به مرکز عصبی برده میشوند.
پس از دریافت این تحریکات، زنبور صرفاً به صورت مکانیکی عکس العمل نشان میدهد و شواهد نشان داده که این اطلاعات کم و بیش تجزیه و تحلیل شده و عکس العمل های تا حدودی متفاوت نشان میدهند. این امر اولاً مبین درجه حساسیت آنهاست ثانیاً دلیل تجزیه و تحلیل کردن آن تحریکات در مرکز عصبی است.
علاوه بر موارد فوق الذکر بسیاری از رفتارهای زنبور آنقدر به سرعت انجام میشوند که انسان قادر به دیدن آنها نیست، مثلاً حرکت بالها در پرواز، حرکات پاها و غیره. علت سرعت انجام بعضی از فعالیتها به واسطه کوتاه بودن مسیر انتقال از سلولهای حسی به مغز و سپس به ماهیچه های مربوطه است.
بنابراین عکسالعمل زنبور در برابر تحریکات، در مدت چند هزارم ثانیه خواهد بود. در حالی که عکسالعمل انسان در اثر همان تحریکات ممکن است در چند ثانیه انجام شود. قابل توجه است که بیشتر محققین این رشته معتقدند که تقریباً تمامی رفتارهای حشرات از جمله زنبور عسل قبلاً به صورت مغز یک کامپیوتر در ترکیب ژنی زنبور ثبت شدهاند. البته دلایل و شواهد بسیاری برای این امر موجود است، از جمله اگر چند قاب زنبور نزدیک به تولد را همراه با یک سلول ملکه و بدون زنبورهای بالغ در یک انکوباتور نگهداری نموده و پس از تولد به مزرعه برده شوند، این کلنی دقیقاً همانگونه رفتار خواهد کرد که یک کلنی به صورت طبیعی عمل میکند.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM