0

تاریخچه و معرفی کلی انواع طوطی (زیستگاه طوطی ،رده،شاخه)

زیستگاه طوطی

طوطی ها انواع گوناگونی دارند که با رنگهای متنوع پرهای بال و پرهای سر و دم از هم متمایز می شوند بال­های طوطی سانان رنگین و منقارشان خمیده و کج است، بعضی کاکل و دم کوتاه و بعضی دم دراز دارند. معمولاً از میوه ها و دانه ها استفاده می کنند و منقار بسیار محکمی دارند که در شکستن دانه های سخت به کار می برند. بیشتر این پرندگان دودیسی جنسی ندارند و هر دو جنسشان به یک شکل هستند. رنگ اکثر طوطی ها سبز می باشد که این رنگ با رنگ­های روشن دیگر ترکیب شده است. گاهی نیز طوطی ها دارای چندیدن رنگ مختلف هستند.دراین مطلب تاریخچه و معرفی کلی انواع طوطی (زیستگاه طوطی ،رده،شاخه) آن ها را بررسی می کنیم.

طوطی

سن: آغاز ائوسن تا دوران اخیر 54 تا 0 میلیون سال پیش

طبقه بندی علمی

فرمانرو: جانوران

شاخه: طنابداران

رده: پرندگان

زیررده: نوآروارگان

راسته: طوطی سانان Psittaciformes (والگر، ۱۸۳۰)

بالاخانواده ها

  • کاکادویان (طوطی های کاکل سفید)
  • طوطی ایان (طوطی­های راستین)
  • کاکاپویان (طوطی های نیوزیلند)

طوطی ها عبارتند از نزدیک به ۳۷۲ گونه پرنده در ۸۶ سرده گوناگون که راسته طوطی سانان از فرو رده نوآروارگان را تشکیل می دهند و اغلب در سرزمین­های گرمسیر و نیمه گرمسیر زندگی می کنند. راسته طوطی سانان متشکل از سه بالاخانواده است که شامل طوطی ایان (طوطی های راستین)، کاکادويان (طوطی های کاکل سفید)، و کاکاپویان (طوطی های نیوزیلند می شود. بیشترین تنوع طوطی ها در آمریکای جنوبی و استرالزی است.

طوطی در کنار زاغ، کلاغ، و غراب دارای بیشترین هوش در میان پرندگان است. این پرنده توانایی تقلید صداها را داشته و بدون درک مطلب، کلمات را تلفظ می کند ولی گاهی دیده شده که طوطی با مشاهده صحنه یا شخص یا رفتار دیگران کلمات مناسب و به جا استفاده می کند.

واژه شناسی

واژه طوطی معرب توتی پارسی است و معنای آن پرنده ای است سبز رنگ که به علت خوردن توت به آن توتی می گویند، هر چند که در عربی این کلمه برای نامیدن این پرنده استفاده نمی شود. در زبان اردو و نیز به زبان هندی آن را «طوطا» می نامند و شکرشکن، شکرفشان، شکرمقال، شکرین مقال، شیرین زبان، شیرین سخن، خوش نوا و خوش حرف از صفات او هستند. در ادبیات پارسی و به ویژه در میان اشعار شعرایی چون مولوی و عطار از طوطی و صفاتش که غالبا آمیخته با صفاتی انسانی است، به نیکی یاد شده است.

فرگشت

سنگواره های بدست آمده از راسته طوطی سانان بسیار کم است که این امر باعث گمانه زنی در مورد نحوه فرگشت این پرنده شده است. یک سنگواره هفتاد میلیون ساله ۱۵ میلی متری که از منقار پایینی یک طوطی در سازند الانس کریک واقع در دهکده نیوبرا در ویوسیگ پیدا شده است جزو سنگواره نخستین طوطی هایی به شمار می آمد که در دوره کرتاسه زندگی می کرده اند. در حالی که تحقیقات بعدی نشان داد که این تکه سنگواره پیدا شده احتمالاً متعلق به دایناسورهای گائگناتید گروهی از دایناسورها که پرنده مانند نبوده ولی دارای منقاری شبیه به پرندگان بوده اند) بوده است.

چیزی که امروز به عنوان یک فرضیه پذیرفته شده وجود دارد این است که راسته طوطی سانان و اجدادشان در معرض سومین انقراض بزرگی بوده اند که حدود ۶۵ میلیون سال پیش در کرتاسه رخ داده است. اگر چنین فرضی درست باشد، طوطی ها نباید از یک جا دایناسورشان که شباهتی مورفولوژیکی با طوطی­ها داشته است فرگشت یافته، بلکه فقط تبدیل به پرندگانی درخت نشین شده اند.

اروپا نخستین مکانی است که سنگواره طوطی های درخت نشین در آن دیده شده است. این نخستین تکه استخوان پیدا شده استخوانی است از بال موپسيتا تانتا که در دانمارک کشف شده است و قدمتی حدود ۵۴ میلیون سال دارد. آب و هوای اروپا در آن زمان حارمای بوده است (مطابق با دوران گرم پالوئين و ائوسین). جدیدترین سنگواره ای که در اروپا پیدا شده است سنی حدود ۵۰ میلیون سال دارد. چند سنگواره تقریباً کامل طوطی مانند نیز در انگلستان و آلمان پیدا شده است. تعدادی سنگواره نیز هستند که هنوز دقیقاً تشخیص داده نشده اند.

چیزی که در مجموع درباره این سنگواره ها می دانیم این است که این سنگواره­ها، سنگواره خویشاوندان طوطی های امروزی نیستند بلکه اجدادی از آنهایند که در نیمکره شمالی فرگشت پیدا کرده و بعدها منقرض شده اند. البته اینها دقیقاً حلقه های گمشده ما بین طوطی های امروزی و اجدادی نیستند ولی می توان گفت که طوطی هایی هستند که همگام با طوطی ها و کاکادوها از خویشاوندان و اجدادشان فرگشت پیدا کرده اند.

جدیدترین سنگواره ای که از طوطی های امروزی پیدا شده است، سنی در حدود ۲۰ تا ۲۳ میلیون سال دارد که مشابه آن در اروپا نیز پیدا شده است. متعاقب آن نیز سنگواره است حاوی استخوانهایی مربوط به طوطی­های امروزی است.

طبقه بندی علمی

فرمانروا: جانوران

شاخه: طنابداران

رده: پرندگان

راسته: طوطی سانان

تیره: طوطی ایان

سرده: Psittacula

گونه: P . eupatria

نام علمی: Psittacula eupatria

نام دیگر: Alexandrine Parakeet or Alexandrian Parrot

اندازه پرنده: cm 175- 75

کارل لينه، ۱۷۶۶

شاه طوطی یا طوطی بزرگ اسکندر (نام علمی Psittacula eupatria) نوعی طوطی بزرگ است. زیستگاه اصلی شاه طوطی از پاکستان تا ویتنام است که کشورهای پاکستان، هند، سری لانکا، بوتان، نپال، بنگلادش، برمه تایلند، لائوس و ویتنام را شامل می شود. علاوه بر این جمعیت هایی از طوطی های از قفس گریخته نیز در افغانستان ایران، کویت، عربستان، ترکیه، امارات و يمن ساکن شده اند. هرچند جمعیت این گونه رو به کاهش به نظر می رسد ولی این کاهش آن چنان سریع نیست که آن را در شمار گونه های آسیب پذیر قرار دهد. جمعیت جهانی این گونه یادگیری نشده ولی گزارش ها از شمار بسیار آن در پاکستان و کمیابی در هندوستان حکایت دارد.

این طوطی زیبا بومی هند و پاکستان است. در ایران به صورت جفت آورده و رها سازی شده و با آب و هوای بات سازگار شده است. در پارک­های شمال تهران به وفور یافت می شود. این طوطی جزو طوطی های بزرگ محسوب می شود و مهمترین نشانه شناسایی اش لکه سرخ رنگ روی بال اش است. اندازه اش از نوک با دم حدوداً ۵۸ سانتیمتر باشد. رنگ عمومی پرها سبز است ولی گاهی اوقات برخی پرنده های جهش یافته به رنگهای زرد، آبی و ابلق هم این آنها دیده می شود. شاه طوطی در گونه های شاه طوطی معمولی، شاه طوطی برمه، شاه طوطی آندامان، شاه این نیال، شاه طوطی سیامی یافت می شود. طول این پرنده ۵۸ سانتیمتر و رنگ اصلی اش سبز است و در جنس نر أ. نوار سیاهی از بخش زیرین منقار منشعب شده و در پشت گردن به نوار قرمزی ارتباط می یابد. اگر از جوجگی با انسان باشند استعداد یادگیری واژه ها را دارند.

تکثیر این طوطی در درون نورخان (پاسیو) میسر است. شاه طوطی به احتمال بسیار برای نخستین بار در هندوستان اهلی شده است و سپس گونه اهلی آن توسط بازرگانان و برخی دریانوردان و یا پادشاهان و امرا به جاهای گوناگون جهان برده شده است. آسانی نگهداری و توقع اندک پرنده و زاد و ولد و تکثیر آسان و توانایی سازگاری آن با محیط­های آب و هوایی گوناگون باعث شده است که پرورش آن در سرتاسر جهان رایج و متداول شود.

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که طوطی سبز عمری طولانی دارد و برخی از پرورش دهندگان باور دارند که شاه طوطی می تواند میان بیست و پنج تا سی و پنج سال عمر کند و حتی برخی باور دارند که این پرنده تا چهل سال عمر می کند.


این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی

امتیاز شما به مقاله
[: 0 امتیاز از مجموع: 0]
برچسب‌ها:,

نظرات کاربران

2:27:55 AM

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بررسی تخصصی بوقلمون

به کانال تلگرامی ما بپیوندید

جوین خروج