عمل انقال یا پیوند کردن لارو به داخل سلولهای مصنوعی ملکه باید در اتاق مخصوصی انجام شود که ضمن سهولت انجام کار، دارای نور کافی، رطوبت و حرارت مناسب بوده و در محلی نزدیک به کندوهای سازنده سلول ملکه قرار داشته باشد.درجه حرارت مناسب اتاق پیوند حدود 30-23 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی مناسب آن حدود 50 درصد میباشد. برای تأمین حرارت مناسب میتوان از هرگونه وسیله گرمکن استفاده کرد ولی بخاری الکتریکی که دارای ترموستات باشد راحتتر میباشد. برای ایجاد رطوبت مناسب میتوان مقداری آب را در ظرفی ریخته و بر روی بخاری جوشانید. همچنین با پاشیدن آب در کف اتاق پیوند میتوان رطوبت مناسب را تأمین کرد. دراین پست هر آنچه که در مورد پیوند ملکه زنبور عسل باید بدانید را بیان می کنیم.
اتاق پیوند
برای تأمین نور مناسب در جریان پیوند میتوان از هر گونه لامپی که حرارت زیادی تولید نکند استفاده کرد ولی نور چراغهای فلورسنت بهتر است. لامپ باید طوری قرار گیرد که نور مستقیماً به داخل سلولهای شان بتابد. شان باید با زاویه 30 درجه به طرف شخص پیوند کننده قرار گیرد. گاهی از ذرهبینهای مخصوص برای رؤیت بهتر لارو استفاده میشود.
سوزن پیوند
سوزن پیوند وسیلهای است که توسط آن لارو را از ته سلولهای کارگر برداشته و به داخل سلولهای مصنوعی ملکه منتقل مینماید. دو نوع سوزن پیوند وجود دارد. یکی سوزن پیوند مستقیم و دیگری سوزن پیوند اتوماتیک. نوع اول میله مسی نازکی است به طول 15 سانتیمتر و قطر 2 میلیمتر که انتهای آن پهن و خمیده باشد و دارای زبانک کوچکی است.
نوع دوم دستگاهی است که زبانک آن به کمک فنری داخل و خارج میشود و به طور اتوماتیک عمل مینماید. با تمرین کافی با هر دو نوع سوزن میتوان مهارت لازم را جهت انتقال لارو کسب نمود.
پیوند کردن
برای انتقال لارو از سلولهای کارگر به سلولهای مصنوعی ملکه سوزن پیوند را به داخل سلول کارگر برده و از کنار دیواره آن زبانک سوزن را به زیر لارو و ژله برده و بدون این که سوزن به ته سلول فشار داده شود لارو را همراه با ژله بلند کرده و به داخل سلول ملکه برده و به کف آن چسبانده و به آرامی آن را در وسط سلول قرار میدهیم.
بیشتر پرورش دهندگان ملکه بدون این که ماده ای در ته سلولهای ملکه قرار دهند مستقیماً لارو را، همراه با ژله زیر آن، منتقل مینمایند که به آن پیوند خشک گفته میشود که این کار مستلزم مهارت زیاد میباشد. ولی برای افراد مبتدی بهتر است کف سلولهای مصنوعی ملکه را با قطره ای از ژله سلطنتی و یا آب مقطر پوشانید تا ضمن سهولت تخلیه لارو به داخل آن، از خشک شدن و از دست رفتن آب بدن لارو جلوگیری شود.
برای تهیه ژله سلطنتی میتوان آن را از سلولهای طبیعی ملکه جمع آوری کرد و یا سلولهای مصنوعی را به طور خشک پیوند کرده و در روزهای سوم و چهارم بعد از پیوند لارو آن را خارج کرده و ژله موجود در آنها را در شیشه کوچکی جمعآوری نموده و در یخچال نگهداری کرد. کلیه وسایل پیوند باید کاملاً تمیز و با الکل ضدعفونی شوند.
دو پیوندی
گاهی به منظور تغذیه بیشتر و بهتر لارو ملکه، یک روز بعد از این که پیوند اول انجام شد سلولها را از کندوهای سازنده سلول ملکه خارج کرده و در اتاق پیوند لارو قبلی را با پنس و یا با سوزن پیوند از داخل سلول برداشته و لارو جوان دیگری را بر روی ژله موجود در همان سلول پیوند مینمایند و به کندوی سازنده عودت میدهند. بدین ترتیب معمولاً ملکه های بسیار خوبی پرورش مییابند.
ساختن سلولهای پیوند شده ملکه
در پذیرش سلولهای پیوند شده و تبدیل آنها به ملکه عوامل زیادی مؤثرند. تهیه لاروهایی که به خوبی تغذیه شده باشند و دارای سن مناسب برای پیوند کردن باشند از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین مراقبت کردن از لاروها و تغذیه آنها پس از انجام پیوند خصوصاً در 24- 36 ساعت اول حائز اهمیت میباشد. این امر به معنی این است که لارو جوان پیوند شده باید بلافاصله پس از این که در کلنی و در اختیار زنبورها قرار گرفت مورد توجه و مراقبت قرار گرفته و به خوبی تغذیه گردد.
مراقبتهایی که در مدت 24 تا 36 ساعت اول توسط زنبورها از لاروهای پیوند شده به عمل میآید را مرحله «شروع» ساختن سلول و کندوهائی که این گونه مراقبتها را به عمل می آورند، «کلنیهای شروع کننده» میگویند. همچنین مراقبتهایی که در 60 تا 70 ساعت پس از آن از لاروهای پیوند شده به عمل می آید مرحله «خاتمه» سلولها و به کلنی هایی که این گونه مراقبتها را به عمل میآورند، «کلنی های خاتمه دهنده» گفته میشود.
سلولهای پیوند شده در کلنی های شروع کننده با موم تازه ساخته و بزرگ میشوند و تقریباً نصف حجم هر یک از آنها محتوی ژله سلطنتی خواهد شد. همین سلولها در کلنی های خاتمه دهنده کاملاً بزرگ شده و درپوشیده میشوند و لاروها در داخل آنها مراحل پیش شفیره و شفیرگی را طی کرده و آماده متولد شدن میگردند.
سلولهای مصنوعی پیوند شده ملکه را ممکن است ابتدا در کلنی های شروع کننده قرار داده و پس از مدتی آنها را در کلنی های خاتمه دهنده منتقل نمود. ضمناً میتوان آنها را پس از پیوند کردن در کلنی های مخصوصی به نام «شروع کننده – خاتمه دهنده» به مدت 9 تا 10 روز نگهداری نمود. کلنی های شروع کننده – خاتمه دهنده ممکن است با ملکه و یا فاقد ملکه باشند. به طور کلی دو نوع شروع کننده مورد استفاده تولیدکنندگان تجارتی ملکه قرار میگیرد: کلنی های شروع کننده بدون سوراخ پرواز ، و کلنی های شروع کننده با سوراخ پرواز.
کلنیهای شروع کننده بدون سوراخ پرواز مخصوص نگهداری در تاریکخانه
این نوع شروع کننده کندوی استانداردی است که گنجایش 5 قاب را داشته و در زیر قابهای آن فضایی به ارتفاع 15-5/7 سانتیمتر وجود دارد. به عبارت دیگر ارتفاع این کندو حدود 15-5/7 سانتیمتر بیشتر از ارتفاع کندوی معمولی است. طرفین این کندو در قسمتی که در زیر قابها واقع است از شبکه توری سوراخ ریز پوشانده شده است. این کندو سوراخ پرواز نداشته و تهویه از طریق شبکه توری انجام میشود و زنبورها مادامی که در داخل آن هستند محبوس میباشند. در وسط درب فوقانی کندو سوراخی وجود دارد که یک شیشه غذا دهنده روی آن قرار میگیرد.
برای آماده کردن آن یک قاب پر از گرده گل در وسط و دو قاب پر از عسل روباز در طرفین پهلوها قرار داده و فضای باقیمانده برای قرار دادن دو قاب سلول در طرفین قاب گرده گل منظور میگردد. حدود دو ساعت قبل از این که سلولها پیوند شوند باید زنبور را داخل این کندو نمود. برای این کار قیف دهانه گشادی را در روی سوراخ درب کندو قرار داده و حدود 3-2 کیلو زنبور جوان پرستار از وسط کندوهای قوی و پر جمعیت را برداشته و داخل آن تکانیده و به داخل تاریکخانه منتقل مینمائیم. باید دقت شود که ملکه و زنبورهای نر به داخل این کندو ریخته نشوند. در اتاق تاریکخانه که خنک میباشد شیشه شربت را روی درب کندو قرار داده تا زنبورها تغذیه کرده و آرامشی نسبی پیدا کنند.
حدود دو ساعت بعد از تشکیل این کندو دو قاب که هر یک حاوی 3 ردیف 16-15 تائی سلولهای مصنوعی ملکه هستند را (مجموعاً حدود 90 سلول) پیوند کرده و در فضای خالی طرفین قاب گرده گل قرار میدهیم. برای قرار دادن قابهای سلولهای ملکه ابتدا باید شیشه شربت را برداشته و کندو را به آرامی به زمین زده تا زنبورهای جمع شده در قسمت بالا جدا شده و در فضای خالی زیر ریخته شوند. سپس درب را برداشته و کمی دود داده و یا با آب کمی اسپری کرده و قابهای سلولهای ملکه را در جای خود قرار داده و درب را مجدداً روی کندو قرار میدهیم.
حدود 24 ساعت بعد، قابهای سلولهای ملکه که اکثر آنها پذیرفته شدهاند را از این کندو خارج کرده و به کندوی خاتمه دهنده منتقل میکنیم. در این مرحله باید دقت شود که ضربهای به سلولها وارد نشود و برای جدا کردن زنبورها از روی قابها نباید آن را به زمین زد بلکه میتوان از دود و یا برس نرم استفاده کرد.
در تشکیل این گونه کلنی های شروع کننده باید دقت شود که مقدار کافی زنبور در آنها ریخته شود. در صورتی که کمتر از حد معمول باشد درصد پذیرش سلولها کاهش مییابد و در صورتی که بیش از حد معمول زنبور داشته باشند نیز باعث ایجاد گرمای بیش از حد شده و سلولها از بین میروند.
هر کی از این کندوهای شروع کننده را میتوان تا 3 مرتبه در ساختن سلولهای ملکه به کار گرفت و پس از خاتمه عملیات زنبورهای آنها را به کندوهای اولیه عودت داده و یا بین کندوهای ضعیف تقسیم کرد.
کلنی های شروع کننده بدون سوراخ پرواز مخصوص نگهداری در مزرعه
برای تشکیل یک نمونه این کلنی ها باید یک کندوی دو طبقه قوی را انتخاب کرده و با شربت قند 50 درصد آن را تغذیه کرد. سپس یک شبکه ملکه بین طبقه اول و دوم قرار داده و کلیه قابهای حاوی تخم و لارو را به طبقه فوقانی منتقل کرد. در طبقه پایین فقط قابهای خالی و قاب هایی که حاوی زنبورهای نزدیک به متولد شدن هستند قرار داده میشوند. ملکه نیز در طبقه تحتانی و زیر شبکه ملکه محدود میگردد. بدین ترتیب تمام زنبورهای پرستار و موم ساز به طبقه بالا آمده و زنبورهای مزرعه ای و ملکه در طبقه پایین قرار میگیرند. پس از 24 ساعت از شروع ساخت این کندو، یک بدنه کندوی معمولی را برداشته و دو قاب گرده گل در وسط آن قرار میدهیم، به طوری که فقط جای یک قاب در وسط آنها خالی بماند. همچنین دو عدد ظرف شربت خوری قابی را در طرفین قابهای گرده قرار میدهیم.
درب کندو را روی زمین گذاشته و یک قاب به اندازه محیط فوقانی کندو که روی آن شبکه توری ریز کوبیده شده است روی آن میگذاریم. کندوی محتوی قاب گرده و شربتخوری را روی آن قرار داده و طبقه فوقانی کندوی مورد نظر را روی این بدنه گذاشته و تمام زنبورهای آن را به داخل بدنه پایینی تکان میدهیم. سپس طبقه دوم را با قابهای لارو به جای خودش روی شبکه ملکه گذاشته و بدنه ساخته شده را با قاب شبکه زیر آن روی طبقه دوم میگذاریم و ظروف شربتخوری را از شربت قند 50 درصد پر کرده و درب آن را میبندیم. حدود دو ساعت بعد یک قاب سلول حاوی 45 سلول پیوند شده ملکه را در بین دو قاب گرده گل قرار میدهیم.
بدنه فوقانی این کندو فاقد سوراخ پرواز بوده و بعد از 24 ساعت سلولهای پذیرفته شده را به کندوهای خاتمه دهنده منتقل مینمائیم. پس از خارج کردن سلولهای پذیرفته شده از این کندو باید شبکه ملکه بین طبقه دوم و بدنه فوقانی را برداشته و اجازه داده شود که زنبورها در هم ادغام شوند، و بعد بدنه فوقانی را از روی کندو برداشت.
کندوی شروع کننده فوق الذکر ممکن است چند مرتبه مورد استفاده قرار گیرد. لازم به تذکر است که این نوع کلنی های شروع کننده فقط در مناطقی مفید واقع میشوند که شرایط آب و هوایی معتدل داشته و گرمای زیاد به زنبورهای محبوس شده آسیب نرساند.
کلنی های شروع کننده با سوراخ پرواز
این گونه شروع کننده ها کندوهائی هستند که ممکن است یک طبقه یا دو طبقه بوده و فاقد ملکه باشند.
یک طبقه: کندوی پر جمعیتی را انتخاب و پس از خارج کردن ملکه و یتیم کردن آن با شربت قند 50 درصد آن را تغذیه میکنیم. کلیه شانه های محتوی تخم و لارو آن را خارج کرده و در کندوی دیگری قرار میدهیم و فقط شانه ای محتوی زنبورهای در حال تولد در آن نگهداری میشوند. ضمناً مقداری هم زنبورهای جوان پرستار از سایر کلنی ها گرفته و به آن اضافه مینمائیم. در وسط این کندو یک قاب حاوی گرده گل قرار داده و در مجاور آن نیز فضایی برای قرار دادن یک قاب سلول ملکه منظور مینمائیم. حدود 24 ساعت بعد، یک قاب سلول پیوند شده ملکه که شامل 45 سلول میباشد را در فضای منظور شده مجاور قاب گرده گل قرار میدهیم.
در صورتی که این کندوی شروع کننده خیلی خوب آماده شده باشد میتوانیم دو قاب سلول ملکه (شامل 90 سلول) در طرفین قاب گرده گل قرار میدهیم. سلولهای پذیرفته شده را حدود 24 ساعت بعد به کلنی های خاتمه دهنده منتقل نموده و در صورت لزوم، سری جدید سلولهای پیوند شده به کلنی داده میشود. مجموعاً تا سه مرتبه میتوان سلولهای پیونده شده ملکه را در این گونه شروع کننده ها قرار داده و پس از پذیرفته شدن، آنها را به کندوهای خاتمه دهنده منتقل نمود. پس از خاتمه عملیات باید ملکه کندو را به آن معرفی کرد.
دو طبقه: کندوی پر جمعیت دو طبقه ای است که ضمن یتیم کردن و شربت دادن به آن، سازمان دهی قابها در طبقه فوقانی مانند کندوی شروع کننده یک طبقه میباشد ولی در طبقه اول (بدنه اصلی) قابهای خالی و یا قابهای حاوی عسل در کنار بدنه و در وسط نیز قابهای حاوی شفیره مسن یا زنبورهای در حال تولد قرار داده میشوند. مزیت این نوع شروع کننده این است که اولاً جمعیت بشتری از زنبورهای پرستار جوان در آن مستقر میشود ثانیاً زنبورهای صحرائی یا چرا کننده در طبقه تحتانی (بدنه کندو) مستقر شده و در عملیات ساخته شدن سلولهای ملکه در طبقه دوم مداخله نمیکنند. مجموعاً این نوع کندوها موجب پذیرش بهتر و بیشتر سلولهای پیوند شده ملکه میگردند.
کلنی های خاتمه دهنده سلولهای پذیرفته شده ملکه
کندوهای خاتمه دهنده را میتوان به صور مختلف تشکیل و سازماندهی کرد که مهمترین آنها به شرح زیر است:
خاتمه دهنده ای دو طبقه با ملکه
کندوی دو طبقه بسیار قوی و پر جمعیتی را انتخاب کرده و بین طبقه اول و دوم یک شبکه ملکه قرار داده و ملکه را در طبقه تحتانی و زیر شبکه محدود مینمائیم. همچنین در طبقه پایین فقط قابهای محتوی زنبورهای در حال متولد شدن و قابهای خالی برای تخم گذاری ملکه قرار داده میشوند. تمام قابهای محتوی تخم و لارو به طبقه بالا منتقل میشوند ولی ترتیب قرار گرفتن قابها در طبقه فوقانی به شرح زیر میباشد:
ز (یا ع) – ل م – گ – س م ج – ل ج – ل م ( یا ش) – س م م – س م م – ز (یا ع)
توضیح علائم اختصاری
- ز- قاب زنبور نزدیک به تولد یا در حال متولد شدن
- ع- قاب عسل روباز
- ل م – قاب محتوی لارو مسن
- گ – قاب محتوی گرده گل
- س م ج – قاب محتوی سلولهای ملکه جوان که از شروع کننده آورده میشوند.
- ل ج- قاب محتوی لارو جوان .
- ش – قاب محتوی شفیره یا زنبورهای نزدیک به تولد.
- س م م – قاب محتوی سلولهای ملکه که درب آنها بسته شده اند.
همانطور که مشخص است قابهای لارو جوان و گرده گل باید نزدیک به قاب سلولهای پیوند شده ملکه باشند که تجمع زنبورهای پرستار در این محل باشد. لازم به تذکر است که چند ساعت (معمولاً 24 ساعت) قبل از انتقال سلولهای پذیرفته شده ملکه از شروع کننده به این کندو باید کندوی خاتمه دهنده فوق الذکر را سازماندهی کرد و با شربت قند 50 درصد تغذیه نمود.
در این نوع خاتمه دهنده میتوان هر 48 ساعت یک بار، یک قاب سلول ملکه که حاوی 45 سلول میباشد از شروع کننده به آن انتقال داد و در بین قابهای گرده گل و لارو جوان مستقر نمود و قاب سلول قبلی را به طرف پهلوها انتقال داد. همچنین باید هر هفته یک بار قابهای محتوی لارو جوان را از طبقه پائین به طبقه بالا انتقال داده و تجدید سازمان نمود.
سلولهای کامل شده ملکه را باید از روز نهم بعد از پیوند از کندوهای خاتمه دهنده خارج کرده و به کندوهای پرستار و یا انکوباتور منتقل نمود و در روز دهم آنها را در کندوهای جفتگیری قرار داد. ملکه های باکره در روزهای یازدهم و دوازدهم بعد از پیوند متولد خواهند شد.
خاتمه دهنده سه طبقه با ملکه
این گونه خاتمه دهنده مشابه نوع دو طبقه است با این تفاوت که سه طبقه بوده و در بین طبقه اول (محل فعالیت ملکه) و طبقه سوم (محل خاتمه یافتن عملیات ساختن سلولهای ملکه) یک طبقه حاوی قابهای عسل و یا قابهای خالی قرار داده میشود. ضمناً زنبور بیشتری در این کندو ریخته میشود.
مزایای این کندو این است که اولاً فضای بیشتری داشته و مقدار بیشتری زنبور پرستار را میتوانیم در آن جای دهیم. ثانیاً اگر شهد گل در جریان باشد در طبقه دوم ذخیره شده و محدودیت فضایی حاصل نمیشود. ثالثاً فاصله بیشتری بین ملکه و منطقه ساختن سلولهای مصنوعی ملکه ایجاد میگردد و بالاخره عسل بیشتری در اختیار کلنی قرار میگیرد.
کلنیهای خاتمه دهنده بدون ملکه
الف- یک طبقه: این گونه کندوها دقیقاً مثل طبقه دوم خاتمه دهنده ها با ملکه است ولی باید هر هفته آن را تجدید سازمان کرده و از کندوهای دیگر به آن زنبور و قابهای لارو اضافه نمود.
ب- دو طبقه: مثل خاتمه دهنده دو طبقه با ملکه است با این تفاوت که ملکه ندارد و زنبور زیادتر از یک طبقه در آن جای داده میشود. ضمناً شبکه ملکه بین دو طبقه قرار داده نمیشود.
ج- سه طبقه: این کلنی نیز مثل دو طبقه است با این تفاوت که سه طبقه بوده و بین طبقه دو و سه، یک طبقه عسل و شانه های خالی قرار داده میشود و گنجایش بیشتری برای زنبور و ذخیره عسل دارد.
کلنیهای شروع کننده – خاتمه دهنده
این کلنی ها سلولهای پیوند شده ملکه را نه تنها شروع کرده بلکه خاتمه نیز میدهند. به عبارت دیگر سلولهای پیوند شده از ابتدا تا انتها کار در داخل این کلنی ها قرار دارند. این نوع کندوهای شروع کننده – خاتمه دهنده برای زنبوردارانی مناسب هستند که قصد پرورش تعداد کمی ملکه را داشته باشند. کلنی های شروع کننده – خاتمه دهنده ممکن است با ملکه و یا بدون ملکه سازماندهی شوند.
کلنیهای شروع کننده – خاتمه دهنده با ملکه
این گونه کندوها دقیقاً مثل کندوهای خاتمه دهنده با ملکه هستند ولی تفاوت اصلی در این است که سلولهای ملکه را بلافاصله بعد از پیوند در آنها قرار داده و تا روز نهم در آنها نگهداری مینمایند. به عبارت دیگر عملیات شروع و خاتمه ساختن سلولها در آنها انجام میگیرد.
کلنیهای شروع کننده – خاتمه دهنده بی ملکه
این نوع کندوها نیز عیناً مانند شروع کنندهای یک طبقه هستند ولی با توجه به این که سلول-های پیوند شده ملکه تا پایان روز نهم بعد از پیوند در آنها باقی میمانند لازم است هفته ای یکبار تجدید سازمان شده و مقداری زنبور جوان پرستار نیز به آنها اضافه نمود. در این نوع کلنیها میتوان هر 3 تا 4 روز یک قاب سلول ملکه پیوند شده را در آنها قرار داد و قابهای قبلی را به طرف پهلوها منتقل نمود.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM