باید توجه داشت در تغذیه کبوتر ذائقه و تمایل خود پرنده نیز شرط است و همیشه باید دانه هایی را در اختیار کبوتر قرار داد که رغبت زیادی به خوردن آن ها داشته باشد. اصلی ترین دانه یا جیره کبوتر مورد استفاده در تغذیه کبوتر، ارزن است. اگرچه برای دان کبوتر از دانه های دیگری چون گندم، قره ماش و غیره نیز تغذیه می کند.برای تغذیه کبوترها، می توان از دانخوری هایی با بخش های متعدد استفاده کرد که در هر قسمت، غذای خاصی؛ مانند ذرت، انواع غلات، عدس، پلت های سرشار از مواد پروتئینی، صدف یا گوش ماهی ریزشده، مواد معدنی و مخلوط ويتامینی یا کنسانتره کبوتر ریخته می شود و کبوترها براساس نیاز از هر غذایی که میل داشته باشند، تغذیه می کنند.
اصول تغذیه کبوتر
متاسفانه عامه مردم چنین تصور می کنند که تمام بیماری های انسان یا حیوانات، در اثر عوامل میکروبی، ویروسی، انگلی، ژنتیکی و یا شرایط غیربهداشتی عارض می شوند و بیماری های ناشی از سوء تغذیه را مورد توجه قرار نمی دهند یا به آنها کمتر توجه می کنند.
البته این موضوع در مورد خود انسان بیشتر صادق است؛ به این معنی که مردم معمولاً به کم و کیف تغذیه خود چندان توجه ندارند؛ یعنی تا زمانی که سالم هستند، قدر سلامتی خود را نمی دانند و هیچگاه در این فکر نیستند که آیا رژیم غذایی مورد مصرفشان کفایت مواد غذایی موردنیازشان را می کند یا نه. اما وقتی بیمار می شوند و به پزشک مراجعه می کنند و پزشک احتمالاً بیماری آنها را به علت کمبود یک یا چند ماده غذایی تشخیص می دهد و به آنها دستور می دهد که از یک رژیم غذایی خاص استفاده کنند، فقط در این زمان است که به فکر بازگرداندن سلامتی خود می افتند
به هر حال باید دانست که عواملی چون: علاقه مندی به خوردن غذاهای خاص، پرخوری، کم خوری یا بد غذاخوردن، ممکن است سبب رسیدن مقادیر بیش از حد از برخی مواد غذایی با مقادیر اندک از سایر موادغذایی به بدن شود.
حال آنکه انسان با حیوان برای سالم ماندن، باید از تمام مواد غذایی مورد نیاز بدن به اندازه کافی تغذیه شوند، زیرا هر یک از مواد غذایی، اعم از کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی، مواد معدنی، ویتامین ها و آب سالم، باید در حد متعادل به بدن برسد تا بدن دچار سوء تغذیه نشود.
خوردن زیاد یک ماده غذایی می تواند جذب برخی از مواد غذایی دیگر را در روده باریک مختل کند و بدن دچار کمبود موادغذایی کم جذب شده شود. همچنین نرسیدن انرژی کافی، پروتئین کافی (اسیدهای آمینه ضروری)، چربی کافی (اسیدهای چرب ضروری)، هر یک از ویتامین ها، هر یک از مواد معدنی کم نیاز یا پرنیاز و نهایتا آب آشامیدنی سالم به بدن، هر یک می توانند بیماری های تغذیه ای و متابولیکی خاصی را در انسان با حیوان ایجاد کنند که اگر عدم تعادل مواد غذایی در رژیم غذایی اصلاح نشود، فرد قطعا به بیماری های ناشی از سوء تغذیه حاد و نهایتاً مرگ دچار می شود.
برای آگاهی بیشتر از موضوع بیماری های ناشی از سوء تغذیه که هر انسان برای سلامتی خودش و احتمالاً حيوانات تولیدی یا زینتی ای که از آنها نگهداری می کند، بهتر است یک کتاب اصول تغذیه را مورد مطالعه قرار دهید ، چرا که در این جا مجالی برای تشریح اصول تغذیه و بیماری های ناشی از سوء تغذیه و اثرات متقابل غذاهای مصرفی در بدن نیست.
در این جا به طور مختصر مثال هایی آورده می شود که شما اگر یک متخصص تغذیه نیستید، به اهمیت تغذیه سالم و متعادل پی ببرید. جالب توجه است که بسیاری از بیماری های ناشی از سوء تغذیه، چنان باعث ضعف و اختلال در بدن می شوند که بدن در مقابل بیماری های عفونی نیز مستعد ابتلا می شود.
کمبود کربوهیدرات ها که مهم ترین ماده غذایی انرژی زا برای انسان و حیوان است سبب نرسیدن قند کافی به بدن و در نتیجه کمبود انرژی و بی حالی و سستی و اختلال در متابولیسم مواد غذایی در بدن می شود.
کمبود پروتئین (اسیدهای آمینه ضروری)، سبب کاهش رشد، کاهش تولید شیر در حیوانات ماده پستاندار، کاهش تولید تخم در پرندگان، کاهش رشد پوشش پشم، مو و کرک و نیز اختلال در ساخته شدن مواد حیاتی در بدن می شوند.
کمبود چربی (اسیدهای چرب ضروری)، سبب کاهش چربی خون، کلسترول خون و عوارض بی شماری می شود. باید دانست که ویتامین های محلول در چربی؛ مثل ویتامین های آ، د، ای و کا، فقط به صورت محلول در چربی یافت می شوند و چربی برای جذب آنها ضروری است.
کمبود هر یک از ویتامین ها و مواد معدنی پرنیاز و کم نیاز، سبب اختلالات شدیدی در سلامتی بدن می شوند. به طور مثال کمبود ویتامین A علاوه بر اختلال در سلامتی غشاهای مخاطی، اختلال در تولید مثل و غیره، به شدت روی سلامتی چشم و بینایی نیز تأثیر دارد و کمبود آن در بدن، نهایتا به کوری می انجامد. تاریخچه و معرفی ویتامین ب (B) (منابع و اثر آن در طیور) تاثیر ناگواری بر سیستم اعصاب میگذارد و اختلال در سیستم اعصاب، باعث بدکاری کل دستگاههای بدن می شود. کمبود ویتامین B1 انسان، حیوان و پرندگان را تا حد مرگ به بی اشتهایی می کشاند و بی اشتهایی باعث می شود که غذای کافی خورده نشود و با مصرف غذای ناکافی، بسیاری از مواد غذایی موردنیاز به بدن نرسد و علاوه بر کمبود انرژی و بی رمقی، عوارض کمبود انواع اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب ضروری، ویتامین ها و مواد معدنی بروز می کند.
کمبود ویتامین B12 آهن و کبالت، خون سازی را به شدت مختل می کند و عوارض ناشی از کم خونی گریبان فرد، حیوان یا پرنده را می گیرد. کمبود ویتامین C سبب خونریزی از لثه ها و اختلال در متابولیسم می شود. کمبود ویتامین K باعث می شود که در خونریزیها خون بند نیاید؛ یعنی در اثر کمبود ویتامین کا، لخته شدن خون دچار اشکال می شود و چنانچه زخمی در داخل یا سطح بدن ایجاد شود، به علت لخته شدن خون، خونریزی همچنان ادامه خواهد یافت.
کمبود منگنز، به خصوص در پرندگان باعث در رفتگی وتر آشیل می شود. این عارضه در پرندگان «پروسیس» نامیده می شود.
کمبود کلسیم موجب پوکی استخوان ها و دندان ها، کاهش تولید تخم، کاهش تولید شیر (در دامها)، کاهش سطح کلسیم در خون و عوارض دیگر می شود. مصرف بیش از حد کلسیم یا فسفر سبب عدم جذب دیگری در روده باریک و عوارض کمبود عنصر کم جذب شده میشود.
مصرف اندک آب موجب اختلال در گوارش، اختلال در متابولیسم مواد غذایی، کاهش ادرار، تجمع مواد سمی در خون و افزایش غلظت خون می شود. مصرف آب آلوده، علاوه بر ناراحتی های گوارشی، ممکن است سبب بروز بیماریهای عفونی یا انگلی شود.
بیشتر مواد غذایی باید به صورت متعادل به بدن برسند، به طوری که کمبود یا زیاد بود هریک ممکن است روی جذب یک یا چند ماده غذایی دیگر اثر بگذارد. کبد به عنوان پالایشگاه بدن تا حدی می تواند سموم وارد شده به بدن یا سموم ناشی از سوخت و ساز مواد غذایی را خنثی کند و کلیه تا حدی می تواند مواد مضر و سمی موجود در خون را از طریق ادرار دفع کند، اما خارج از حد ظرفیت خنثی سازی کبد یا دفع سموم از بدن توسط کلیه، مواد سمی در خون بالا می رود و بیماریهایی چون اورمی (بالا رفتن اوره خون)، بالا رفتن قند خون (مثلاً در بیماری دیابت) و غیره و نهایتاً مرگ ممکن است عارض حیوان یا انسان شود.
انسان، حیوان و پرنده؛ هر یک به تناسب سن، وزن و نوع تولیدی که دارند (شیر، تخم، تولید مثل یا کار)، احتیاجات غذایی خاصی دارند که در شرایط خاص ممکن است به یک یا چند ماده غذایی نیاز بیشتر و به یک یا چند ماده غذایی نیاز کمتر داشته باشند. به طور مثال، یک مادر شیرده یا آبستن یا یک گاو شیری یا یک پرنده تخم گذار به کلسیم بسیار بیشتری نیاز دارند تا همین افراد در حالت غیر تولیدی، پرندگان در هنگام تخم گذاری به خاطر تولید پوسته تخم، به کلسیم بیشتر نیاز دارند و حیوانات شیرده به دلیل وجود کلسیم زیاد در شیر، باید کلسیم بیشتری دریافت کنند. بچه انسان و حیوانات و جوجه های پرندگان به سبب رشد سریعی که دارند، مقدار بیشتری انرژی، پروتئین و سایر مواد غذایی نسبت به وزن بدن در قیاس با افراد بالغ نیاز دارند.
انسان از این دانسته های واضح کمتر برای رعایت سلامتی خودش استفاده میکند و همین انسان اگر یک گاودار یا مرغدار باشد، تلاش می کند جیره های غذایی متعادلی را برای دام ها یا طيور تجارتی خودش تدارک ببیند تا تولید بیشتری از حیوانات پرورشی خودش به دست آورد. ضمناً تلاش خواهد نمود که شرایط بهداشتی حیوانات پرورشی اش را در حد امکان به خوبی فراهم کند تا هیچ یک از عوامل تغذیه ای یا بهداشتی موجب بروز مشکل برای حیواناتش نشود.
پرندگان زینتی و ماهیان آکواریومی از لحاظ احتیاجات غذایی کمتر مورد تحقیق قرار گرفته اند و اطلاعات در این زمینه ها بسیار اندک است. اما باید دانست که این حیوانات دست آموز و زینتی نیز از لحاظ غذایی احتیاجاتی کم و بیش مشابه حیوانات اهلی و انسان دارند و لذا می توان با مطالعه اصول تغذیه و نیازهای غذایی پرندگان تجارتی اطلاعات کلی را به دست آورد و علی رغم اطلاعات اندک در خصوص تغذیه پرندگان زینتی، می توان با استفاده از اطلاعات علمی کلی موجود در خصوص اصول تغذیه و نیز اطلاعات تجربی، تا حد زیادی پرندگان زینتی؛ من جمله کبوترها را از خطر ابتلا به سوء تغذیه دور داشت. ضمنا باید به خاطر بسپاریم که بیماری ها و اختلالات مربوط به سوء تغذیه، علاوه بر اینکه ممکن است کُشنده باشند، می توانند مستعد کننده بدن برای هجوم بیماریهای میکروبی، ویروسی و غیره باشند.
به طور مثال، شاید شکستگی استخوان در انسان، حیوان یا پرنده را شما فقط در اثر ضربات مکانیکی وارد شده به آنها بدانید، در حالی که ممکن است استخوان به علت پوکی در اثر کمبود کلسیم و فسفر، مستعد شکسته شدن شده باشد و اگر استخوان مذکور سالم بود، ضربه مکانیکی اگر شدید نبود نمی توانست موجب شکستن آن شود. بسیار اتفاق افتاده است که استخوان ران یک پدر یا مادر در اثر نشستن بچه اش روی پایش شکسته است. حال اگر چنان پدر یا مادر به پوکی استخوان دچار نبود، هرگز واردشدن فشار وزن بچه به استخوان پای آنها نباید سبب شکستن استخوان رانشان شود و اگر تغذیه چنان افراد از لحاظ کلسیم، فسفر و ویتامین د کمبود نداشت یا غیر متعادل نبود، نمی بایست استخوان های آنها دچار پوکی (استئومالاشیا) می شد.
بنابراین، تغذیه صحیح چه در مورد انسان و چه در مورد حیوانات و پرندگان و به خصوص در مورد حیوانات تولیدی اهمیت زیادی در حفظ سلامتی و جلوگیری از دچار شدن به بیماری ها، عوارض یا اختلالات ناشی از سوء تغذیه می شود. همچنین تغذیه کافی و مناسب سبب قوی نگهداشتن بدن در مقابل هجوم بیماریهای عفونی (باکتریایی، ویروسی و غیره) می شود.
ما در اینجا فقط اشاره ای جزیی به نیازهای غذایی و اثرات متقابل مواد غذایی بر یکدیگر کردیم، اما باید بدانید که موضوع سوء تغذیه و عوارض و بیماری های ناشی از آن بسیار فراتر از مطالب مذکور است و لذا خوردن یا خوراندن جیره غذایی یا جیره کبوتر ، کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر متعادل ، می تواند حیوانات را از خطر بیماری های فراوان کبوتر ناشی از سوء تغذیه حفظ کند.
علاوه بر ضرورت مطلق استفاده انسان، حیوان و پرندگان از جیره های غذایی متعادل برای حفظ سلامتی، رشد، تولید، تولید مثل و شادابی؛ غذای مورد استفاده باید از مواد مضر مثل سموم عاری باشد. متاسفانه امروزه برای جلوگیری از کاهش تولید محصولات کشاورزی در اثر انواع آفات گیاهی، از سموم حشره کش، علف کش، نرم تن کش و غیره استفاد می شود و به علت ناآگاهی اغلب کشاورزان، از این سموم به طور بی رویه و معمولاً زیاد استفاده میشود که اثرات بیماری زا یا کشنده آنها به طور مستقیم از طریق خوردن چنان محصولات توسط انسان یا خوردن حیوانات و پرندگان از چنان غذاها و نهایتاً خورده شدن گوشت یا تخم یا شیر حیوانات توسط انسان، به بدن ما وارد میشود که عواقب ناگوار فوری یا تدریجی آنها بر کسی پوشیده نیست. بنابراین یکی دیگر از راههای سالم ماندن انسان و حیوانات، تلاش برای سم زدایی از محصولات کشاوری قبل از مصرف آنها (لااقل از روی پوسته آنها) برای انسان و در اختیار قرار دادن خوراک های سالم در اختیار حیوانات و پرندگان است تا عمداً یا نا آگاهانه موجب بیماری نشویم که بخواهیم درصدد درمان برآییم.
از آن جا که این مباحث بسیار طولانی است و در این مقاله نمی گنجد و به این دلیل که علاوه بر حیوانات مورد علاقه ما، خود ما نیز برای سلامتی خودمان به شدت نیاز داریم که لااقل از اصول مقدماتی علم تغذیه اطلاع داشته باشیم، بدیهی است با داشتن اطلاعات کافی از موارد مذکور و نیز عوامل و شرایطی که موجب شيوع بیماری های عفونی میکروبی، ویروسی، انگلی و غیره می شوند، شما هم می توانید خودتان را سالم تر نگه دارید و هم حیوانات خود را. البته داشتن این اطلاعات اولیه که هر فرد با سوادی می تواند کسب کند، شما را از پزشک و حیوانات با پرندگان شما را از دامپزشک بی نیاز نمیکند، اما برای شما این امکان را فراهم می آورد که اولاً کمتر مریض شوید یا حیوانات شما کمتر مریض شوند و ثانياً اگر بیماری اتفاق افتاد، شما بتوانید به موقع علایم را تشخیص دهید و از متخصص کمک بگیرید.
دانه های مورد استفاده در تغذیه پرندگان به دو دسته غلات و دانه های روغنی تقسیم می شوند. دانه های غلات مقدار نسبتاً زیادی کربوهیدرات و مقدار اندکی چربی دارد. این دسته معمولاً شامل: ارزن، جو، گندم و ذرت، چاودار، یولاف، برنج و غیره می شود. البته در شرایط کمبود یا گرانی یک یا چند دانه، شما می توانید در صورت کمتر بودن قیمت دیگر دانه ها از آنها استفاده کنید. ضمناً باید بدانید که دانه ها و دیگر غذاها هم دسته، از لحاظ محتوای مواد غذایی با هم متفاوت است. لذا در صورتی که بخواهید یک دانه را به خاطر ارزان تر بودن جایگزین دانه دیگری کنید حتماً باید به محتوای غذایی آنها توجه کنید و در هر صورت جیره غذایی تهیه شده کامل و متعادل شود.
دانه های روغنی بر خلاف غلات حاوی مقدار نسبتاً زیادی چربی و مقدار کمی کربوهیدرات است، اما این دانه ها در تغذیه کبوترها یا جیره کبوتر ، کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر کمتر مورد استفاده قرار میگیرند.
یکی دیگر از مهم ترین ترکیبات موجود که در دانه های روغنی و غلات یافت می شود، پروتئین است. پروتئینها انواع گوناگون دارند، اما واحدهای تشکیل دهنده تمام آنها اسیدهای آمینه مختلف است. اسیدهای آمینه موجود در پروتئین ها نیز به دو دسته ضروری و غیر ضروری تقیسم می شود. اسیدهای آمینه ضروری، آنهایی هستند که بدن پرنده یا حیوان، قادر به ساختن آنها نیست و باید در جیره غذایی موجود باشند؛ در غیر این صورت، کمبود یا فقدان هریک از آنها باعث اختلال در فرآیند تغذیه و متابولیسم مواد غذایی و در نتیجه سوء تغذیه و ایجاد بیماریهای خاص تغذیه ای میشود. اسیدهای آمینه غیرضروری، آنهایی هستند که بدن به آنها نیاز دارد، اما در بدن ضمن فرآیندهای بیوشیمیایی از ترکیبات مختلف ساخته می شوند و نیازی به موجود بودن آنها در جیره غذایی نیست.
با وجودی که ممکن است میزان پروتئین یک دانه بالا باشد، اما این امر ضرورتاً بدان معنی نیست که پرنده مقدار کافی پروتئین دریافت می کند. چه بسا تمام اسیدهای آمینه به مقدار کافی در دانه ای موجود نباشد و بدن پرنده نیز نتواند اسیدهای آمینه ضروری را که در یک ماده غذایی به مقدار اندکی یافت می شود، سنتز کند. پرنده ها، به طور مشخص در معرض کمبود اسیدهای آمینه لیزین و متیونین قرار دارند، بنابراین می توان این دو اسید آمینه را به عنوان مکمل بسیاری از دانه ها مصرف نمود. دانه ها از لحاظ داشتن مواد معدنی و ویتامین A نیز فقیرند. کمبود ویتامین A یکی از عوامل مستعدکننده ایجاد بیماری کاندیدیازیس است.
این بیماری به صورت نقاط کوچک قارچ مانند در دهان تظاهر میکند که در صورت عدم درمان، تمام قسمت های دستگاه گوارش را فرا میگیرد. یکی از اولین نشانه های بروز این بیماری آن است که پرنده با غذای خود بازی میکند و مقدار بسیار کمی از آن را می خورد. در صورت بروز این بیماری می توان از مکمل ویتامین A استفاده نمود.
در هنگام خرید دانه ها باید با دقت به آنها نگاه کرد تا مبادا آلوده و کثیف باشند. بهتر است مقداری از دانه را روی کف دست خود بریزید. دانه های خوب و مناسب جدا از هم روی کف دست قرار می گیرد. با مشاهده کوچکترین اثری از رطوبت یا جوانه زدن با وجود فضله موش در دانه ها باید از خرید آنها خودداری کرد.
غذای کبوترها به طور دستی داده می شود و کبوترها دو یا سه وعده در روز تغذیه می شوند یا مقدار غذای مورد نیاز روزانه برای هر جفت کبوتر محاسبه می شود و این مقدار غذا در طول روز در اختیار کبوترها قرار داده میشود. بهترین نوع غذا برای کبوترها، دانه هایی همچون ارزن، عدس، گندم، ذرت، جو، بذر کتان، نخود، ماش، نخود گاوی، شاهدانه و قره ماش است.
علاوه بر موارد بالا، کبوتر به پوست صدف آسیاب شده مخلوط با نمک احتیاج دارد این مخلوط باید در ظرفی مخصوص همیشه در دسترس پرنده باشد. ظرف غذای کوچک برای استفاده کبوترها مناسب تر است. برخی افراد مخلوطهای دیگری مرکب از مواد معدنی در جیره کبوتر ، کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر که مورد علاقه کبوتر است به آنها می خورانند.
کبوترهایی که آزادی بیشتری دارند و در شهرهای کوچک و یا روستاها نگهداری می شوند، معمولاً غذای خود را از مراتع یا کشتزارها تأمین می کنند و غذایی که به آنها داده می شود، غذای مکمل است. کبوترها در زمستان به غذای بیشتری نیاز دارند، زیرا در زمستان، هوا سردتر است و پرنده یا حیوان برای اینکه بتواند مقاومت کافی در مقابل سرما داشته باشد، باید غذای بیشتری مصرف کند تا انرژی بیشتری در بدنش تولید شود و جبران اتلاف حرارت به محیط را بکند. به عبارت دیگر، احتیاجات غذایی برای دان برای زنده نگهداشتن خود که بیشتر در مورد انرژی صادق است، در هوای سرد بیشتر از هوای گرم است.
به غذای پرندگان یا جیره کبوتر ، کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر باید به میزان نیم درصد جبره کل غذای مصرفی نمک طعام (نمک معمولی) اضافه شود. نمک طعام از دو عنصر ید و کلر تشکیل شده که هر دو جزء عناصر معدنی ضروری برای پرندگان و پستانداران است. کمبود نمک در جیره غذایی کبوتر ( کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر ) ، باعث می شود که پرنده به زمین یا دیوار و غیره نوک بزند تا این عناصر را تأمین کند.
برخلاف مرغ و خروس و برخی برندگان دیگر که از غذاهای آسیاب شده (نرم، نیم کوب یا پلت شده) به خوبی تغذیه می کنند، کبوترها تمایلی به مصرف دانه ها به اشکال مذکور ندارند. کبوترها همچنین از علوفه سبز به مقدار کمتری تغذیه می کنند. در طبیعت کبوترها از دانه ها، حلزون ها و کرم ها تغذیه می کنند، ولی به طور کلی کبوتر به عنوان یک پرنده دانه خوار معروف است. از آنجا که تقریباً کبوترهای پرورشی و پرواری از توقع یکسانی نسبت به کمیت و کیفیت غذا برخوردارند، لذا تاکنون برای دسته های مختلف کبوتر، جیره کبوتر ، کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر خاصی تدوین نشده است.
در جیره غذایی یا جیره کبوتر ، کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر جوجه کبوترها، الياف نباید بیش از ۵٪ کل ماده خشک جیره را تشکیل دهد. پروتئین خام جیره غذایی کبوترهای بالغ حدود ۱۲ درصد و جوجه ها به علت رشد سریعی که دارند، ۱۸ درصد است. کمبود پروتئین در جیره غذایی جوجه ها سبب به تأخیرافتادن رشد آنها می شود.
حدود ۸۰ درصد غذای کبوترها یا جیره کبوتر ، کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر را دانه های مختلف غلات و ۲۰ درصد بقیه را دانه های روغنی (پروتئینی) تشکیل می دهند. متأسفانه در مورد نیاز کبوترها به تک تک مواد غذایی (یعنی، اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب، مواد معدنی و ویتامینها) تحقیقات چندانی به عمل نیامده است. در آمریکا، 4/13 مگاژول انرژی در هر کیلوگرم غذای کبوترها توصیه شده است.
برای کبوترها، استفاده از غذای پلت شده یا جیره کبوتر ، کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر توصیه نمی شود. اما ضروری است که مخلوطی از مواد معدنی نیز به عنوان مکمل در اختیار کبوترها قرار داده شود. نیاز کبوترها به مواد غذایی در سنین مختلف در جدول (1) خلاصه شده است.
از آن جا که کبوترها در انتخاب دانه ها ترجیح خاصی دارند، استفاده از خوراک های پلت شده یا جیره ، کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر که حاوی دانه های مختلف آسیاب شده و مخلوط شده با مکمل های پروتئینی مواد معدنی و ویتامین ها و به صورت پرس شده اند، به خصوص نتیجه بهتری در عملکرد کبوترهای گوشتی خواهد داشت. برخی معتقدند که مشابه جیره های طیور ( کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر )را می توان برای کبوترها نیز به کار برد. برای تغذیه کبوترهای گوشتی، می توان جیره کبوتر ، کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر با اجزای مشخص شده در جدول زیر را مصرف نمود.
میزان مصرف دانه ها، مواد معدنی ( کنسانتره کبوتر یا دان کبوتر ) سنگ ریزه در تغذیه کبوترها
دانه ها | مواد معدنی و سنگ ریزه | |
یک جفت کبوتر با تولید 13 جوجه در سال | 136 گرم در روز
50 کیلوگرم در سال |
7 گرم در روز
2500 گرم در سال |
یک کبوتر بالغ بدون تولید جوجه | 38 گرم
14 کیلوگرم در سال |
2 گرم در روز
700 گرم در سال |
کبوترهای 28 روزه تا 180 روزه | 52 کیلوگرم در روز
8 کیلوگرم در 22 هفته |
5/2 گرم در روز
380 گرم در 22 هفته |
جوجه کبوترها تا 28 روزگی | 1620 گرم | 80 گرم |
نظرات کاربران
2:27:55 AM