تا کنون موتاسیونها یا جهش های ژنتیکی زیادی در زنبور عسل مشاهده و گزارش گردیده اند. اکثر این گونه موتاسیونها که به طور طبیعی در کلنی های زنبور عسل دیده شدهاند تأثیر منفی بر روی عملکرد و رفتار این حشره داشتهاند. از نقطه نظر ژنتیکی عامل بیشتر آنها ژنهای مغلوب بودهاند که به انحاء مختلف روی فنوتیپ زنبور عسل اثر کرده و نتیجتاً به طور مستقیم یا غیر مستقیم رفتار طبیعی آن را نیز تحت تأثیر قرار داده اند. دراین پست مطالبی در مورد جهش های ژنتیکی یا موتاسیونهای مهم در زنبور عسل بیان می شود.
جهش های ژنتیکی یا موتاسیونهای مهم در زنبور عسل
مهمترین موتاسیونهایی که روی زنبور عسل مشاهده شده اند عبارتند از:
1.رنگ چشمها
مطالعات گوناگونی که تا کنون گزارش شده است این است که ژنهای مغلوبی که روی رنگ چشمها اثر گذاشته اند اکثراً موجب تغییر رنگ در چشم زنبورهای نر شده به طوری که پیگمانها یا رنگ مایه های اساسی به علل مختلف در سلولهای چشمها ساخته نشده و در نتیجه زنبورهای نر قادر به دیدن نمیباشند و لذا رفتار آنها غیر طبیعی میباشد. Zander در سال 1947 با توجه به مطالعات Becker اظهار میدارد که وقتی از کلنی های حاوی زنبورهای نر چشم سفید ملکه پرورش داده شود نوزادان حاصله از آنها به نسبت 1 به 1 زنبور نر چشم سفید تولید مینماید.
بنابراین اینگونه ملکه ها باید نسبت به ژن مورد نظر هتروزیگوت باشند. این نتایج تحقیقات قبلی را تأیید نمود. این محقق از طریق تلقیح مصنوعی، یک ملکه هتروزیگوت را با اسپرم یک زنبور نر چشم سفید تلقیح نمود و مشاهده کرد که زنبوران کارگر چشم سفید به نسبت 1 به 1 حاصل شدهاند.
لازم به تذکر است که در شرایط طبیعی کارگرهای چشم سفید تولید نمیشوند زیرا که زنبوران نر چشم سفید قادر به دیدن و جفتگیری با ملکه نیستند.
2.رنگ بدن
رنگ جلد بدن زنبور عسل در نژادها و لاینهای مختلف از سیاه تا درجات مختلفی از زرد مشاهده شده است. همچنین رنگ آمیزی یا نقش و نقوش رنگ بدن نیز متفاوت میباشد.
رنگ و رنگ امیزی بدن تحت تأثیر شرایط اقلیمی، و جغرافیایی در طول زمان تغییر مییابد. از نقطه نظر ژنتیکی اغلب تغییرات رنگ امیزی بیشتر از رنگ عمومی بدن مورد توجه قرار گرفته است، زیرا مطالعه آن راحتتر و مطمئنتر میباشد. ولی جهت سهولت بیشتر در مطالعات رنگ عمومی بدن مقیاس مشخصی نیز پیشنهاد شده است.
مطالعات Smith (1961) نشان داده است که نژادهای زنبور عسل که در مناطق جنگلی آفریقا وجود دارند عموماً به رنگ زرد میباشند. همچنین ثابت شده است که نژادهای مستقر در مناطق کم ارتفاع به رنگ زرد و در ارتفاعات به رنگ سیاه میباشد.
مطالعاتی که توسط Roberts (1951) انجام گرفت نشان داد که ژنهای متعددی موجب بروز فنوتیپهای مختلف از نظر رنگ بدن میشوند. تا کنون موتاسیونهای متعددی که روی رنگ بدن اثر کردهاند گزارش شدهاند از جمله موتاسیون مغلوب مشهور به کوردوان که منجر به تغییر رنگ سیاه به قهوهای شده است.
همچنین موتاسیون قهوهای که در A.m.adansonii فقط در زنبورهای نر باعث تغییر رنگ زرد به قهوهای شده ولی روی ماده ها اثری ندارد.
3.موتاسیونهای مؤثر روی بالها
موتاسیونهای متعددی که روی بالهای زنبور عسل اثر نموده گزارش شدهاند. از جمله بال سُست و خم شده که در نرها کشنده بوده و عامل آن ژن غالب مربوط به ماده میباشد. همچنین بال رشد نیافته، بال چروکیده، بال کوتاه و بال پخ در ملکه، نرها و کارگرها مشاهده شدهاند و اغلب عامل آنها ژن غالب در ماده ها بوده است.
لازم به تذکر است که تا کنون بیش از 30 نوع موتاسیون مختلف در گونه زنبور عسل معمولی گزارش شده است. که اساساً روی رنگ، شکل و یا ساختمان بدن و یا رفتار زنبور عسل تأثیر نمودهاند.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM