0

بررسی بیماری نقرس و مایع درمانی در لاکپشت ها

بیماری لاکپشت مایع درمانی لاکپشت رادیولوژی در لاک پشت

از جمله بیماری لاکپشت نقرس و کوپروفاژی می باشد . که برای درمان لاکپشت ها از مایع درمانی و از رادیولوژی در لاک پشت برای بررسی سلامت دستگاه گوارش آن ها استفاده کرد. در ادامه به  بررسی بیماری نقرس و مایع درمانی در لاکپشت ها می پردازیم.

نقرس لاکپشت

نقرس لاکپشت  عبارتست از رسوب اسیداوریک و نمک­های اوره در بافت های بدن به دلیل بالا رفتن اوره در خون، افزایش اوره خون ممکن است به دلیل افزایش تولید اسید اوریک یا کاهش دفع آن از بدن رخ بدهد. مهمترین علت های بروز نقرس عبارتند از:

  1. مصرف بیش از حد مواد پروتئینی به خصوص در نژادهای گیاهخوار
  2. مسمومیت های دارویی و التهاب شدید بافت کلیه
  3. کم آبی شدید بدن (دهیدارتاسیون)
  4. نارسایی کلیوی

نقرس در خزندگان به دو شکل احشایی و مفاصلی مشاهده شود. لاک پشت ها بیشتر به فرم مفصلی مبتلا می­شوند که نشانه مهم آن لنگش است. فرم احشایی نادر است ولی اگر رخ بدهد باعث درگیری پریکارد، ریه ها، طحال، کلیه ها و کبد می شود.

در مورد این بیماری پیشگیری و مدیریت مناسب   نقرس لاکپشت خوراک به مراتب معنی­ دارتر از درمان است به خصوص اینکه نشانه های بیماری عموماً غیر اختصاصی هستند، مصرف مواد پروتئینی باید به طور صحیح و در نژادهای گیاه خوار با وسواس فراوان صورت گیرد. به علاوه چنان چه حیوان برای مدتی در معرض تشنگی طولانی قرار داشت یا به هردلیل به دهیدارتاسیون مبتلا شد باید برای برگرداندن او به وضع عادی تلاش کافی به خرج داد و از خوراندن جیره­های سرشار از پروتئین تا برطرف شدن نشانه های کم آبی خودداری کرد.

تجویز داروهایی مثل آمینوگلیکوزیدها به دلیل اثرات نفروتوکسیک در مواردی که حیوان دچار دهیدراتاسیون باشد ممکن است زمینه را برای ابتلای لاک پشت به نقرس مساعد کند.

حیوان گرفتار ممکن است افسرده و بی تحرک به نظر برسد و تمایلی به راه رفتن و شنا کردن از خود نشان ندهد. این امر به دلیل رسوب اوره در مفاصل و آسیب های ناشی از آن اتفاق می افتد. گاهی ممکن است تورم مفصل ها به خوبی از بیرون قابل مشاهده باشد اما نشانه های قابل مشاهده رسوب اوره در احشاء فقط پس از کالبدگشایی قابل دیدن هستند. در هنگام کسب تاریخچه باید به سابقه تشنگی، دهیدراتاسیون و نوع خوراک توجه داشت. برای درمان لازم است تا غذاهای پرانرژی و کم پروتئین در اختیار حیوان قرار داد و از راه­های مختلف (خوراکی یا تزریقی) مایعات کافی به بدن بیمار رساند. در موارد حاد و برای حیوانات ارزشمند مصرف آلوپورینول می تواند به درمان کمک کند گرچه داده های دقیقی از اثر واقعی این دارو در دسترس نیست. در صورتی که کلیه ها به طور کامل از کار افتاده باشند درمان غیر ممکن است و بهتر است حیوان را با کمک بیهوشی راحت کرد.

کوپروفاژی (مدفوع خواری)

کوپروفاژی یک آشفتگی رفتاری است که در لاک پشت های گیاه خوار بیشتر مشاهده می­شود. لاک پشت مبتلا مدفوع خود یا حیوانات دیگر را می خورد. این رفتار نشانه کمبود مواد غذایی و فقر خوراک است و تنها راه اصلاح آن فراهم کردن خوراک مناسب و برطرف کردن کمبودهای غذایی است.

رادیولوژی در لاک پشت

از رادیولوژی در لاک پشت می­توان برای بررسی سلامت دستگاه گوارش، ادراری، ریه ها، اسکلت و دستگاه تناسلی و سپس درمان لاکپشت استفاده کرد. بررسی سایر بافت­های نرم به دلیل ضخامت لاک ناممکن است. برای تصویر برداری از سه نوع حالت گماری می­توان استفاده کرد :

1-حالت گماری Dorsoventeral : از این حالت گماری برای بررسی دستگاه ادراری – تناسلی، گوارش و سیستم اسکلتی استفاده می­شود.

2-حالت گماری Lateral : برای بررسی دستگاه تنفس و ستون فقرات مناسب است. در هنگام سلامت، ریه ها باید نیمه بالایی و پشتی حفره سلومیک را اشغال کنند و باقی احشاء نیمه شکمی را به خود اختصاص دهند.

3- حالت گماری Cranio-caudal : این حالت گماری به خوبی وضعیت ریه ها را به نمایش می گذارد.

در صورت نیاز به رادیولوژی در لاک پشت با کنتراست می­توان از سولفات باریوم به میزان ۱۰ میلی لیتر به ازای هر کیلو وزن بدن استفاده کرد. مایع مورد استفاده باید از راه سوند معده خورانده شود و حتماً پیش از استفاده گرم شود. گذر کامل ماده رنگی از دستگاه گوارش ممکن است چند هفته طول بکشد.

مایع درمانی لاکپشت

در صورتی که لاک پشت به هر دلیل دچار دهیدارتاسيون شود باید برای اصلاح و درمان لاکپشت به سرعت اقدام کرد. نکات مهمی که در مایع درمانی باید مورد توجه باشند :

1.در مایع درمانی لاکپشت حجم خون لاک پشت­ها ۸-۴ % وزن بدن یا به عبارتی ۴۰ تا ۸۰ میلی لیتر/کیلو است

2.لاک پشت ها در مقایسه با پرندگان و پستانداران تحمل بالایی نسبت به خونریزی دارند

3. ۷۰ درصد از مایعات بدن داخل سلولی هستند (در پستانداران ۶۰ درصد)

4. بهتر است از تجویز مایعات حاوی لاکتات پرهیز شود

5. مایعات مورد استفاده باید حتماً گرم شده باشند

6. در مایع درمانی لاکپشت مایعات ایزوتونیک بهترین انتخاب هستند

مهمترین نشانه های دهیدراتاسیون در لاک پشت­ها عبارتند از :

  1. کاهش وزن بدن
  2. کاهش میزان و دفعات ادرار
  3. کاهش حالت ارتجاعی پوست
  4. کاهش فعالیت و حرکات بدنی
  5. گود رفتن چشم ها و خشکی دهان
  6. افزایش وزن مخصوص ادرار (وزن مخصوص عادی 012/0 تا 003/1)

اگر دستگاه گوارش هم چنان فعال باشد بهتر است تجویز مایعات را به صورت خوراکی و با کمک سوند معده انجام داد. اما چنانچه عملکرد دستگاه گوارش رضایت بخش نباشد لازم است تا مایع درمانی را از راه تزریقی انجام داد.

در لاک پشت های درشت پیکر می توان بر روی ورید وداج یک کاتتر نصب کرد. البته برای انجام این کار ممکن است لازم شود تا شکافی روی پوست ناحیه گردن پدید آورد تا دسترسی به رگ امکان پذیر شود.

راه دیگر تجویز مایعات برای درمان لاکپشت ، روش اپی سلومیک است. در این روش تزریق مایعات در فاصله میان گردن و دست، درست بالای سینه پوش انجام می شود. مواد تزریق شده در این محل به سرعت جذب می شوند. راه دیگر تجویز مایعات با کمک سوند از راه کلواک است اگرچه در بیشتر مواقع، قرار دادن حیوان در ظرف حاوی آب گرم با دمای ۳۵ تا ۳۷ درجه باعث مکیده شدن آب به درون کلواک و جبران کم آبی بدن می شود.


این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی

امتیاز شما به مقاله
[: 0 امتیاز از مجموع: 0]

نظرات کاربران

2:27:55 AM

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بررسی تخصصی بوقلمون

به کانال تلگرامی ما بپیوندید

جوین خروج