دستگاه انکوباتور زنبور عسل دستگاهی است که درجه حرارت و رطوبت در داخل آن قابل تنظیم میباشد. در مواقعی که زنبوردار تعداد زیادی ملکه پرورش میدهد لازم است از روز ششم بعد از پیوند که درب سلولهای ملکه بسته میشوند، در محلی محفوظ نگه داشته شوند تا در روز دهم یا یازدهم به کندوهای جفتگیری برده شوند. در این پست جفتگیری ملکه های باکره و معرفی دستگاه انکوباتور زنبور عسل پرداخته می شود.
انکوباتور
برای این منظور میتوان از دستگاه انکوباتور استفاده نمود. انکوباتورها ممکن است برقی، نفتی و یا گازسوز باشند ولی در مناطقی که قطع برق برای مدت طولانی رخ میدهد، انکوباتورهای برقی مناسب نمیباشند و یا حتی الامکان باید از ژنراتور برق استفاده نمود.
کلنی انکوباتور
در صورتی که امکان استفاده از دستگاه انکوباتور وجود نداشته باشد میتوان از کلنی انکوباتور استفاده کرد. برای تشکیل کلنی انکوباتور یک کندوی سه طبقه قوی را انتخاب کرده و ملکه آن را خارج میکنیم. طبقه پایین را از قابهای عسل پر کرده و در هر یک از طبقات دوم و سوم پنج قاب محتوی شفیره یا زنبورهای در حال تولد بدین ترتیب قرار میدهیم که یک قاب در هر یک از پهلوها، یکی در وسط و یکی در محل قاب سوم از هر یک از پهلوها قرار گیرد.
در فضاهای خالی یعنی در محل قابهای 2، 4، 6 و 8 قابهای سلولهای ملکه سربسته شده را جهت محافظت و گرم نگه داشته شدن مستقر مینمائیم. این کندوها را باید مداوماً با شربت قند 50 درصد تغذیه کرده و هر 7 تا 10 روز یک مرتبه قابهای خالی شده را با قابهای محتوی شفیره مسن تعویض نمود.
جدا کردن ردیف سلولهای ملکه کامل شده از داخل قاب مربوطه
در جدا کردن زهواره قاب یا ردیف سلولها از قاب باید نهایت دقت به عمل آید که آسیبی به سلولها وارد نیاید. برای این کار بهتر است قاب را روی سطح مسطحی قرار داده و سپس با فشار دادن یک انتهای چوب ردیف سلولها و بالا آوردن قاب در همان محل، آن قسمت را جدا نموده و سپس با ثابت نگهداشتن ردیفها، قاب را به طرف انتهای دیگر ردیفهای چرخانید و کلاً ردیف را جدا نمود. پس از جدا کردن ردیف سلولها آنها را با انکوباتور قرار داده تا موقع جدا کردن سلولها و انتقال آنها به کندوهای جفتگیری فرا رسد.
جدا کردن سلولهای ملکه کامل شده از روی زهواره پایه چوبی
برای جدا کردن سلولها از زهواره ها یا ردیفهای چوبی باید یک انتهای زهواره را گرفته و انتهای دیگر آن را به محل اتکائی تکیه داد به طوری که نسبت به سطح افقی زاویه 45 درجه داشته باشد. بعداً به وسیله یک کارد تیغه کوتاه و تیز موم زیر سلولها را از روی چوب از پائین به بالا بریده و جدا مینمائیم.
ردیف سلولها را که فعلاً از چوب جدا شده اند روی میز قرار داده و با دقت حد فاصل آنها را میبریم تا سلولها تک تک بریده و جدا شوند. سلولهای بریده شده در سوراخهای بلوکهای چوبی به ابعاد 25 15 5 سانتی متر قرار داده میشوند. در روی بلوکهای چوبی سوراخهایی به فاصله 4 سانتیمتر از یکدیگر و به قطر حدود 2 سانتیمتر و عمق 4 – 3 سانتیمتر ایجاد شده اند که بتوانند سلولها را برای حمل به مزرعه و انتقال به کندوهای جفتگیری در خود محفوظ نگهدارند.
جفتگیری ملکه های باکره
گرچه در امر پرورش ملکه زنبور عسل اولین و مهمترین مسئله، تولید ملکه های باکره درشت و کاملاً رشد یافته است ولی اگر این ملکه ها موفق به جفتگیری نشوند و کیسه ذخیره اسپرم آنها پر از اسپرم نشود برای زنبوردار ارزشی ندارند. بنابراین لازم است اقدامات ضروری برای جفتگیری ملکه های باکره انجام گیرد. در این رابطه تأمین زنبورهای نر از نژاد مناسب و به تعداد کافی که در زمان جفتگیری ملکه ها بالغ شده باشند و همچنین تأمین کندوهای جفتگیری از مهمترین اقدامات میباشند.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM