بیماری لوک اروپایی زنبور عسل که موجب مرگ و میر لاروهای جوان زنبور عسل (4 – 5 روزه) میشود انتشار جهانی داشته ولی در اکثر نقاط اهمیت آن کمتر از لوک آمریکایی است. برخلاف لوک آمریکایی که فصل معینی از نظر آلودگی ندارد، لوک اروپایی معمولاً در اواخر دوره زمستان گذرانی یعنی اوائل بهار ظاهر و با جریان شهد در طبیعت، درصد و شدت آلودگی آن کاهش مییابد. دراین پست به بررسی عوامل ایجاد و پیشگیری این بیماری می پردازیم.
بیماری لوک اروپایی
نامگذاری لوک آمریکایی و اروپایی به معنای محدودیت منطقه انتشار جغرافیایی آنها به آمریکا و اروپا نبوده بلکه فقط مختص منطقه ای است که برای اولین بار این بیماریها در آنجا گزارش گردیده اند. اگرچه این بیماری نیز در اکثر نقاط زنبورداری ایران موجود است، ولی وضعیت این بیماری در ایران مانند لوک آمریکایی کاملاً شناخته نشده و نیاز به بررسی و تحقیق اساسی دارد.
عامل بیماری: بیماری لوک اروپایی زنبور عسل اساساً توسط یک گونه باکتری به نام melssococcus Plutonius باعث میشود ولی باکتریهای دیگری از جمله Bacterium Eurydice, Bacillus alvei نیز در نمونه های لارو بیماری شناخته شده اند که احتمالاً به عنوان عوامل ثانویه موجب شدت ظهور بیماری و مرگ لاروها میشود. عامل اصلی این بیماری یعنی باکتری M.plutonius باکتری است گرم مثبت (Gram-Positive)، یعنی نوک تیز، به صورت تک تک زنجیرهای و یا توده ای در کنار هم قرار میگیرند. این باکتری برخلاف عامل لوک آمریکایی تولید بذر یا اسپر نمیکند. این باکتری به وسیله زنبورهای پرستار و همراه غذای آلوده به لاروها جوان خورانده شده و وارد معده گوارشی آنها میگردد. در معده گوارشی پس از استقرار شروع به تکثیر مینماید. افزایش جمعیت باکتری به حدی خواهد رسید که قسمت عمدهای از فضای داخل معده را اشغال کرده و از غذای موجود در آن قسمت تغذیه میکند.
قابل توجه است که این باکتری از طریق دیواره معده گوارشی وارد محفظه عمومی بدن نمیشود و ضمناً مواد سمی خاصی که موجب کشته شدن لارو شود از خود ترشح نمیکند، بلکه به واسطه تغذیه شدید از مواد غذایی موجود در معده لارو، به تدریج موجب ضعف آن شده و از تکمیل سیکل زندگی طبیعی لارو جلوگیری به عمل می آورد و باعث مرگ لارو میگردد. باکتری موجود در معده اغلب از راه روده و مخرج یا مدفوع خارج و سبب آلوده شدن قسمتهای مختلف سلولهای مومی میشوند.
علائم بیماری:
همان طور که گفته شده لوک اروپایی معمولاً باعث مرگ لاروهای جوان میشود. در این موقع لارو به حالت حلقه ای در کف سلول دارد. لاروهای آلوده از رنگ سفید به تدریج تغییر رنگ داده و به رنگ زرد و سپس قهوهای در می آیند و نهایتاً بدن لارو متلاشی شده و بقایای آن به صورت مایعی در کف سلولها قرار میگیرند.
در این حالت از آلودگی، در صورتی که چوب کبریت یا خلال دندانی را ته سلول فرو برده و پس از به هم زدن بقایای لارو مرده به بیرون کشیده شود برخلاف لوک آمریکایی حالت لزج نداشته و به شکل نخ به دنبال چوب کبریت یا خلال دندان کشیده نمیشود و یا خیلی به ندرت اتفاق افتاده و طول رشته حاصله کوتاه بوده و زود قطع میشود.
لاروهای مرده معمولاً بوی ترشیدگی میدهند ولی گاهی هم فاقد هر گونه بوئی میباشند. بعضی از لاروهای بیماری ممکن است ندرتاً به مرحله بسته شدن سلول برسند که در این وضعیت سرپوش سلولها مرطوب، کمی فرورفته و تیره رنگ به نظر میرسد. این گونه سلولها که حاوی لارو مرده هستند اغلب دارای سوراخی در وسط سرپوش میباشند. بقایای متلاشی بده بدن لارو در کف سلولهای خشکیده و به صورت فلسه ایی نرم در آمده که خیلی راحتتر از پولک حاصله از لوک آمریکایی از ته سلول جدا میشوند. سطح تخم ریزی شده شان مانند وضعیت لوک آمریکایی یکدست نبوده و گروههایی از سلولهای خالی در بین سلولهای تخم ریزی شده مشاهده میگردد.
نحوه انتشار:
انتقال عامل بیماری در داخل یک کلنی بیمار به همان طریقی که در مورد لوک آمریکائی گفته شد صورت میگیرد. سرعت انتشار بیماری در داخل کلنی گاهی به حدی زیاد است که جمعیت زنبورهای جوان شدیداً کاهش یافته و موجب مرگ کلنی میشود. گاهی اوقات ممکن است علائم بیماری ناپدید گردد که معمولاً این مواقع مصادف با جریان شهد طبیعی منطقه خواهد بود. ولی در هر حال عامل بیماری به صورت غیر فعال در کلنی موجود است. انتشار عامل بیماری در بین کلنی های مختلف یک زنبورداری و به زنبورداری های مجاور تقریباً مشابه آنچه که در مورد لوک آمریکایی گفته شد میباشد. ولی گفته شده است که در مورد لوک اروپایی ورود اشتباهی زنبورهای کلنی های سالم به کلنی های بیمار و مراجعه مجدد آنها به کلنی خودشان تأثیر بیشتری نسبت به غارتگری در انتشار بیماری لوک آمریکایی داشته و عسل کمتر به عامل این بیماری آلوده میشود.
قابل توجه است که پولکها یا فسیل حاصله از بقایای خشکیده لارو در مورد لوک اروپایی سریعتر از لوک آمریکایی از سلولها خارج شده و بقای کمتری در کلنی دارند. ضمناً لاروهای آلوده به باکتری لوک اروپایی که قدرت ادامه حیات خود را حفظ کرده و به مرحله بلوغ میرسند پس از تولد، سلولهای آنها هنوز به باکتری آلوده است و قدرت بیماری زائی دارند و لذا امکان آلودگی لاروهایی که بعداً در این سلولها پرورش داده میشوند وجود دارد.
پیشگیری و کنترل لوک اروپایی:
به منظور پیشگیری و کنترل این بیماری تا کنون داروهای مختلفی مصرف گردیده اند که مهمترین و پرمصرف ترین آنها اکسی تتراسیکلین یا ترامایسین میباشد که به صورت پودر مخلوط با پودر شکر و یا محلول در شربت شکر به زنبورها خورانیده میشود. در صورت مصرف این دارو برای پیشگیری از بیماری، معمولاً دو نوبت در سال که یکی در پاییز و دیگری در اوایل بهار است به همان نحوی که در مورد لوک آمریکایی گفته شد به کار برده میشود.
مصرف داروهای آنتی بیوتیک برای معالجه بیماری لوک اروپایی باید زیر نظر متخصصین و افراد کارآزموده باشد و موکداً توصیه میشود از کاربرد این گونه داروها در فصول شهدگیری خودداری گردد. در غیر این صورت بقایای این گونه داروها در عسل راه یافته و اثرات نامطلوبی را برای مصرف کننده خواهند داشت. در صورتی که آلودگی کلنی به بیماری لوک اروپایی خفیف باشد معمولاً کلنی به طور طبیعی قدرت مقابله با بیماری را داشته و در صورت وجود شهد طبیعی به آن غلبه یافته و نیازی به خوراندن دارو به این گونه کلنی ها نیست.
نژادهای مختلف زنبور عسل مقاومت متفاوتی نسبت به این بیماری از خود نشان دادهاند. لذا تعویض ملکه کلنی بیمار با ملکه از نژاد دیگر که جوان و بهتر باشد تأثیر زیادی در مقابله با این بیماری دارد.عده ای از محققین معتقدند در صورت مشاهده حالت حاد بیماری لوک اروپایی بهتر است محتویات کلنی بیمار را مثل لوک آمریکایی سوزانیده و قسمتهای چوبی کندو را ضدعفونی نمود.
اقدامات قابل توصیه به زنبورداران برای جلوگیری از اشاعه بیماریهای لوک زنبور عسل
- از خرید کلنی های زنبور عسل و وسایل زنبورداری مستعمل از منابع غیر مطمئن خودداری شود و در صورت استفاده از وسایل زنبورداری مستعمل خریداری شده قبل از مصرف آنها را ضدعفونی نمایند.
- اقدامات لازم جهت جلوگیری از غارتگری به عمل آید. خصوصاً از ریختن تکه های شان و بره موم (صمغ) در اطراف کلنی ها خودداری شود.
- از تغذیه عسل غیر مطمئن (از نظر آلودگی به عامل بیماری لوک) به کلنی ها موکداً خودداری گردد.
- در صورت عدم اطمینان کامل از سلامتی کلنی ها (از نظر ابتلا به بیماری لوک) از نقل و انتقال زنبور و شان بین کلنی ها خودداری شود.
- پراکندگی کلنی ها در محوطه زنبورداری با در نظر گرفتن علائم زمینی به صورتی باشد که زنبورها برای مراجعه به کلنی خود دچار اشتباه نشده و از جابجا شدن اشتباهی زنبور حتی المقدور جلوگیری شود.
- در صورت مشاهده علائم مشکوک بیماری در اولین فرصت با مراکز و افراد ذیصلاح تماس گرفته و در صورت تأیید ، اقدامات لازم برای کنترل و جلوگیری از اشاعه آن سریعاً به عمل آورید.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM