0

بررسی کلی خوراک مورد استفاده کبوتر(ویتامین،مکمل،آنتی بیوتیک)

بررسی کلی خوراک مورد استفاده کبوتر(ویتامین،مکمل،آنتی بیوتیک)

به علت فقدان تحقیقات کافی روی احتیاجات غذایی کبوترها در سنین و شرایط تولیدی مختلف، در این مقاله نکاتی کلی از تغذیه طیور آورده می شود که می توان از آنها به عنوان اصول کلی در تغذیه کبوتر نیز بهره گیری نمود. خوراک کبوتر باید شامل پروتئین و ویتامین ها باشد و آنتی بیوتیک کبوتر برای مصرف آن ها تنظیم کرد. درادامه  انواع خوراک های که دارای انرژی کافی و پروتئین ، مکمل کبوتر ، ویتامین کبوتر و آنتی بیوتیک کبوتر معرفی می شود.

نکاتی درباره تغذیه پرندگان

انرژی و پروتئین  

تعیین احتياج طیور به انرژی بر حسب کیلوکاری به ازاء کیلوگرم غذا غیر ممکن است، زیرا طیور برای کسب انرژی لازم، میزان مصرف غذای خود را تنظیم می کنند. از طرف دیگر احتیاج به پروتئین یکی از مهم ترین معیارهایی است که هرگونه فرمول غذایی بر اساس آن بوده و اگر مشخص شود، سطح انرژی جیره نیز باید مشخص شود؛ زیرا برقراری نسبت صحیح پروتئین به انرژی در جیره طیور از ضروریات است. در برقرار نمودن نسبت مناسب پروتئین به انرژی، موارد انعطاف پذیر باید تشخیص داده شود.

بعضی از نسبت های چربی­ها و کربوهیدارت­ها در جیره غذایی اثر کمکی با پروتئین دارند. هم چنین برای تأثیر روی ذخیره چربی بدن، می توان نسبت انرژی را به طور عمدی تغییر داد. وقتی نسبت پروتئین به انرژی کم شود و تغذیه به صورت آزاد (هرچه حیوان بخورد) باشد، چربی بیشتری در بدن ذخیره می شود. هنگامی که نسبت پروتئین به انرژی زیاد شود، ذخیره شدن چربی در بدن کاهش می یابد، افزایش سطح پروتئین در حد بیش از نیاز رشد حیوان موجب کاهش بیشتر ذخیره چربی می­شود.

با استفاده از جیره های خالص شده و استاندارد در مطالعات تحقیقاتی، معلوم شده است که احتیاجات پروتئینی را فقط در رابطه با غلظت انرژی، درجه ذخیره چربی، و دامنه محدودی از ترکیبات غذایی می توان به طور صحیح توصیف نمود. برای تعیین حداقل نیاز پروتئینی برای کسب حداکثر رشد و بازده؛ مزارع مرغداری، کارخانه های خوراک دام و مراکز تحقیقاتی دیگر مطالعات زیادی روی جوجه های جوان، مرغ های تخم گذار و بوقلمون­های در حال رشد انجام داده اند.

رابطه فیزیولوژیکی بین سطوح مختلف انرژی و پروتئین در مورد انرژی و اسیدهای آمینه ضروری نیز بر قرار است. ارقام موجود در جداول احتیاجات غذایی به طور نزدیکی با هم ارتباط دارند. اگر در این جداول نسبت های بین ارقام اهمیت بیشتری از خود ارقام داشته باشند، ارزش هر یک از ارقام ارائه شده مورد سؤال خواهد بود .

به طور مثال، چرا نتوان تمام ارقام مربوط به انرژی، پروتئین، و اسیدهای آمینه را برای جوجه های گوشتی به میزان ۱۰٪ افزایش داد؟ در حقیقت این عمل را در مورد جوجه های گوشتی می توان با موفقیت انجام داد، ولی برای این کار باید از چربی و مکمل های پروتئینی گران قیمت استفاده شود. اگر بخواهیم انرژی و پروتئین را کاهش دهیم، باید از مواد گران قیمت استفاده شود.

در مورد افزایش غلظت مواد غذایی در جیره طیور تخم گذار و نمیچه های در حال رشد مشکلات دیگری وجود دارد. این افزایش موجب ازدیاد ذخیره چربی در بدن طیور تخم گذار و احتمال بروز پرکنی و کانیبالیسم در طیور می شود.

به طور ایده آل، جیره غذایی طیور بایست حاوی انرژی، پروتئین خام، و ۱۳ اسید آمینه ضروری به مقدار توصیه شده باشد. البته این انتظار تا حد زیادی غیر عملی است، زیرا تعداد مکمل های پروتئینی محدود است و هر یک از آنها حاوی نسبت های ثابتی از اسیدهای آمینه ضروری اند. در آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر، غلات (بویژه ذرت زرد) و کنجاله سویا منابع اصلی انرژی و پروتئین برای غالب جیره های غذایی طیورند. این خوراک­ها از نظر اسید آمینه ضروری متیونین کمبود دارند. وقتی مقدار قابل توجه ای از کنجاله سویا با منابع پروتئینی گیاهی دیگر، مثل، کنجاله تخم پنبه جایگزین شود، اسید آمینه ضروری لیزین اولین اسید آمینه محدودکننده خواهد شد.

بین اسیدهای آمینه (به طور انفرادی) و ویتامین ها در رابطه مهم وجود دارد.

اسید آمینه متیونین می تواند تا حدی جایگزین کولین شود و اسید آمینه تریپتوفان می تواند جایگزین نیاسین شود. اما هیچ یک از این جایگزینی های اقتصادی نخواهد بود، زیرا به جای کولین و نیاسین، می توان دو اسید آمینه مذکور را به طور ارزان تر تهیه کرد.

به دست آوردن حداکثر افزایش وزن روزانه در همه موارد مطلوب نیست. به طور مثال، نیمچه های سویه های گوشتی یا تخم گذار را نباید طوری تغذیه نمود که حداکثر افزایش وزن روزانه را داشته باشند. به ویژه نیمچه های سویه های گوشتی از قدرت چاق شدن (رشد) فراوان برخوردارند و اگر برای این گونه طیور میزان انرژی و پروتئین جیره محدود نشود، چاق شدن بیش از حد آنها موجب کاهش عملکرد در دوره تخم گذاری می شود. هم چنین وقتی تغذیه محدود نشود، نیمچه ها زودتر بالغ شده و بلوغ زودرس در عملکرد تولید تخم نطفه دار تأثیر منفی خواهد داشت.

خوراک­های طیور

خوراک­های اصلی قابل مصرف در جیره غذایی طیور را می توان به خوراک های انرژی زا مکمل های پروتئینی، مکمل های معدنی و مکمل های ویتامینی طبقه بندی کرد.

انتخاب خوراک­ها

در انتخاب خوراک ها برای مصرف در جیره طیور، چند عامل را بایست در نظر گرفت:

  1.  قابلیت استفاده از الیاف خام، چربی، و تعادل اسیدهای آمینه موجود در آنها.
  2. خوشخوراکی: شامل رطوبت، مواد خارجی، عمل آوری، رنگ و سنگ ریزه.
  3. محتوی عوامل بازدارنده رشد یا مواد شیمیایی و رنگ دانه های نامطلوب.
  4. قیمت و قابلیت دسترسی به خوراک ها

خوراک­های انرژی زا

  1.  غلات – ذرت زرد مهمترین دانه غله­ای مورد استفاده در جیره های طیور یا خوراک کبوتر است، مایلو، گندم، جو، و یولاف را نیز می توان در جیره طیور مصرف کرد، ولی مصرف آنها محدودیت دارد.
  2.  فرآورده های فرعی غلات: شامل تعداد زیادی از فرآورده های فرعی آسیاب می شود. گلوتن ذرت، ذرت، سبوس انواع غلات، ضایعات بوجاری غلات و فرآورده های فرعی آبجوسازی مثال هایی از این خوراک ها هستند. این مواد ممکن است حاوی عوامل ناشناخته رشد باشند.
  3. ملاسها – به عنوان خوراک انرژی زا مصرف می شوند، ولی خاصیت لینت دهندگی داشته و مصرف آنها باید به 5/2- 2% جیره طیور  یا خوراک کبوتر محدود شود.
  4. چربیهای گیاهی و حیوانی – به عنوان خوراک های انرژی زا در جیره های پرانرژی مصرف می شوند. چربی ها باعث کاهش ماهیت گردوخاکی جیره، افزایش خوشخوراکی و بهبود بافت و ظاهر خوراک کبوتر می شوند.

مکمل­های پروتئینی

۱۔ مکمل­های پروتئینی گیاهی

  •  کنجاله سویا – مهمترین و پرمصرف ترین مکمل پروتئینی گیاهی برای مصرف در جیره طیور است. قابلیت هضم پروتئین این غذا بالا است و حاوی اسیدهای آمینه ضروری فراوان است. کنجاله سویا از نظر اسید آمینه ضروری متیونین فقیر است. کمبود متیونین در کنجاله سویا باید از طریق غذاهای دیگر و یا متیونین سنتز شده جبران شود. کنجاله سویا عاری از هرگونه ماده سمی است.
  •  کنجاله تخم پنبه – این غذا حاوی یک ماده سمی به نام گوسیپول است که موجب رنگ پریده شدن یا به وجود آوردن هاله ای از رنگ سبز زیتونی در زرده تخم می شود. اسیدهای چرب سیکلوپروپنوئید موجود در کنجاله تخم پنبه نیز باعث ایجاد رنگ صورتی در سفید تخم مرغ می شود. به علت در بر داشتن این مواد، از کنجاله تخم پنبه معمولاً در جیره طیور تخم گذار یا خوراک کبوتر استفاده نمی شود، ولی می توان از این خوراک تا حد ۵۰٪ کنجاله سویا در جیره طیور گوشتی و خوراک کبوتر استفاده کرد.
  •  کنجاله بذرک – مصرف کنجاله بذرک به ۵-۳٪ جیره طیور محدود می شود. بیش از این مقدار، کاهش رشد و اسهال را به دنبال خواهد داشت.
  •  پودر یونجه و گلوتن ذرت – این خوراک ها حاوی رنگدانه های کاروتنوئیدی هستند و باعث ایجاد رنگ زرد سیر در پوست طیور می شوند. مقدار مصرف پودر یونجه و گلوتن ذرت بایست به ۱۰٪ جیره طیور یا خوراک کبوتر محدود شود.

۲- مکمل­های پروتئینی حیوانی 

  •  پودر ماهی – غالباً به میزان ۵-۲٪ جیره طیور و به عنوان منبع اسیدهای آمینه ضروری (به ویژه متیونین) و عوامل ناشناخته رشد مصرف می شود. اگر بیش از ۵٪ جيره مصرف شود، به علت در برداشتن چربی زیاد، طعم ماهی در تخم با گوشت طیور ایجاد می شود. قیمت این خوراک هم بیشتر از هر خوراک پروتئینی دیگر است.
  • فرآورده های فرعی حیوانی – مثل پودر ضایعات کشتارگاهی طیور، پودر خون، پودر گوشت آبکافت شده، حداکثر تا ۱۰٪ جیره طيور قابل مصرف است. این خوراکها منابع بسیار خوب کلسیم و فسفر نیز هستند.

ویتامین­ها  

طیور از ویتامین D3 موجود در روغن ماهی و استرول حیوانی اشعه داده به طور مؤثر استفاده می­کنند. ولی از ویتامین D2 موجود در ارگوسترول اشعه داده نمی توانند بخوبی موش صحرایی و دیگر پستانداران استفاده کنند. یک ICU ویتامین D برابر است با فعالیت 025/0 میکروگرم ویتامین D3 خالص. اگر قرار باشد پتانسیل یک نمونه ناشناخته بر اساس ICU بیان شود، نمونه باید توسط طیور ارزیابی شود، نه موش صحرایی، زیرا این دو گونه پاسخی متفاوت خواهند داشت.

ویتامین D که از اشعه دادن “۷-دی هیدروکلسترول” تولید شده باشد، توسط جوجه های در حال رشد با بازده بیشتری از ویتامین D روغن ماهی مصرف می شود. این اختلاف بازده مصرف ویتامین D از روغن ماهی و استرول های حیوانی اشعه داده، بویژه وقتی قابل توجه است که سطح فسفر معدنی در جیره پایین باشد. این عوامل برای تعیین حداقل احتياجات طيور به کلسیم و فسفر معدنی در نظر گرفته شده است. با مقدار توصیه شده فسفر و کلسیم معدنی، دیگر نبایست بین ویتامین های Dمشتق از روغن ماهی و استرول های حیوانی اشعه داده تفاوتی وجود داشته باشد.

احتياجات طیور به ویتامین E بسیار متغیراست و بستگی دارد به سطح چربی، سطح سلنیم و وجود یا عدم وجود آنتی اکسیدان هایی غیر از ویتامین E در جیره غذایی. با جیره های خالص شده کم چربی و فاقد ویتامین E پرورش جوجه ها با موفقیت انجام شده است. یک واحد بین المللی ویتامین E معادل یک میلی گرم “دی ال – الفاتوکوفرول استات” است.

بسیاری از ویتامین ها که قبلا تصور می شد به مقدار کافی در غذاها موجودند، اکنون به جیره های غذایی افزوده می شوند.

مکمل های ویتامینی

در گذشته برای تأمین احتياجات ویتامینی طیور از تعداد زیادی خوراک در جیره غذایی یا خوراک کبوتر استفاده می شد. امروزه برای رفع این نیاز از پیش مخلوط­های ویتامینی که حاوی انواع مختلف ویتامین ها است، استفاده می شود.

مواد معدنی

توصیف احتياجات طيور تخم گذار به کلسیم مشکل است. این مشکل را نمی توان به سادگی با افزودن مقدار زیادی از یک منبع کلسیم به جیره این حیوانات حل نمود، زیرا کلسیم مازاد بر نیاز، مصرف فسفر، منیزیم، منگنز و روی را مختل می کند. به نظر می رسد برای تأمین کلسیم موردنیاز طیور تخمگذار رقم 25/3 % جیره مناسب باشد.

اما این درصد مربوط به مرغ های تخمگذار است که در سال بیش از ۳۰۰ تخم می گذارند و برای کبوترها که حداکثر تا ۲۰ تخم در سال میگذارند و لذا پوسته تخم تولیدی توسط آنها بسیار کمتر از مرغ های تخم گذار است، رقم حدود 5/1 % مناسب است و برای کبوتران غیرماده و/ یا غیر تخم گذار، درصد کلسیم جیره  یا خوراک کبوتر باید ۱٪ باشد.

بررسی کلی خوراک مورد استفاده کبوتر(ویتامین،مکمل،آنتی بیوتیک)

مکمل های معدنی

  •  کلسيم – مکمل کبوتر شامل  کلسیم است که در جیره طیور مصرف می شوند عبارت هستند از: سنگ آهک آسیاب شده، پودر صدف، پودر استخوان و دی کلسیم فسفات.
  •  فسفر – مکمل کبوتر شامل فسفر که در جیره طيور مصرف می شوند عبارت هستند از : پودر استخوان، دی کلسیم فسفات، سنگ فسفات فلوئورگرفته، منوسدیم فسفات، و سنگ فسفات.
  •  نمک طعام – مکمل کبوتر غالباً به مقدار 5/0 – 25/0 درصد جیره طیور مصرف می شود. مقدار زیاد نمک موجب افزایش مصرف آب و در نتیجه افزایش رطوبت مدفوع و خیس شدن بستر می شود. متأسفانه بین عامه مردم رایج است که پرندگان زینتی را فقط باید با خوراک های بی نمک تغذیه کرد  و مکمل کبوتر را برای ان ها استفاده نمی کنندو حتی می گویند اگر این پرنده ها نمک بخورند، کور می شوند. این موضوع صحت ندارد.
    میزان احتیاج پرندگان به نمک طعام کمتر از پستانداران است اما صفر نیست و اگر به اندازه 25/0 تا ۵/0 جیره طیور نمک اضافه نشود، قطعاً برای آنها مشکلاتی به وجود می آید. زیرا نمک طعام حاوی سدیم و کلر است و هر دوی این عناصر جزء مواد معدنی پرنیاز هستند. مؤلف نمک موردنیاز طوطی را به این طریق تأمین می کند که در هر بار خرید تخم آفتابگردان، 5/1 کیلوگرم تخمه خام و 5/0 کیلوگرم تخمه شور را با هم مخلوط می کند و از این مخلوط به مقدار «فقط ۲ قاشق غذاخوری» در روز به هر طوطی «کاسکو» تغذیه می کند.
    شما هم می توانید نمک موردنیاز کبوترهای خودتان را با شیوه های مختلف به آنها تغذیه کنید. یکی از راهها، افزودن مقدار جزیی نمک به آب آشامیدنی است. راه دیگر خیس دادن گندم یا دیگر دانه ها در آبی است که به مقدار جزیی به آن نمک اضافه شده باشد تا مقداری نمک به سطح دانه ها آغشته شود. البته باید توجه داشت که افزودن نمک موجب تغییر مزه و بی اشتهایی کبوترها نشود یا مصرف زیاد نمک توسط آنها نشود.

مواد غذایی ناشناخته

جوجه های جوان به ۳۹ ماده غذایی من جمله انرژی متابولیسمی نیاز دارند. آب پنیر خشک، فرآورده های فرعی حیوانات دریایی و بسته بندی گوشت، مواد محلول تقطیری و علوفه سبز ۴ عامل ناشناخته رشد، و در مواد محلول ماهی و علوفه سبز لااقل یک عامل موثر در جوجه درآوری وجود دارد.

آنتی بیوتیک کبوتر

از سال ۱۹۵۰، چندین نوع آنتی بیوتیک به عنوان مواد افزودنی به غذاهای طیور اهمیت پیدا کرده است. این آنتی بیوتیک­ها از طریق تأثیر روی جمعیت میکروبی دستگاه گوارش باعث افزایش سرعت رشد و بازده مصرف غذا می­شوند. برای مؤثر واقع شدن، بر حسب نوع آنتی بیوتیک مصرفی، ۱۰-۲ میلی گرم در کیلوگرم غذا مورد استفاده قرار می­گیرد. آنتی بیوتیک کبوتر ، اگر از حدود تعیین شده تجاوز نکند، باعث نابودسازی جمعیت میکروبی مضر و پاکسانی دستگاه گوارش نیز می شود.

اما باید توجه داشت که آنتی بیوتیک کبوتر به معنی ضد حیات است و نه تنها میکروب­های مضر را از بین می برد، بلکه میکروب­های مفید مستقر در لوله گوارش را هم از بین می برد و عوارض گوارشی مثل اسهال ایجاد می کند. دلیل این که انسان وقتی تحت آنتی بیوتیک درمانی قرار می گیرد، غالباً شکم روش میگیرد، از بین رفتن جمعیت میکرویی مفید موجود در روده بزرگ است. ناگفته نماند که این میکروب ها نه تنها روی هضم و جذب مواد غذایی و جذب آب اضافی در روده بزرگ اثر می گذارند، بلکه عامل تولید برخی از ویتامین ها مثل ویتامین کا و ویتامینهای گروه ب هستند که نابودسازی آنها توسط آنتی بیوتیک ها مشکلات زیادی را به وجود می آورد.

به هرحال مصرف جزیی آنتی بیوتیک کبوتر در جیره غذایی طیور و کبوترها تا چند هفته قبل از کشتار مانع ای ندارد، اما مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک کبوتر ، هم مشکلات مذکور را به وجود می ­آورد و هم میکروب­های مضر نسبت به آنها مقاوم می­شوند که اگر روزی به چنان آنتی بیوتیک کبوتر  برای درمان نیاز باشد، آن وقت مصرف آنها بیهوده است.

عمل آوری یا آماده سازی خوراک های طیور

آسیاب شده – خوراک کبوترها یا به صورت دانه کامل مصرف می شود یا آسیاب شده و سپس پلت شده. پلت – خوراک آسیاب شده و فشرده شده ای است که معمولاً به صورت لوله ای با طول و قطر مناسب هر حیوان یا پرنده ایجاد می شود.

کرامبل شده – خوراک پلت شده ای است که متعاقباً غلتک زده می شود.

پلت کردن یا کرامبل کردن خواص زیر را دارند:

  • – کاهش ضایعات خوراک
  • – کاهش قدرت انتخاب ذرات خوراک.
  • – سهولت استفاده از وسایل اتوماتیک.
  • – نیاز به غذاخوری و انبار کمتر
  • – افزایش احتمالی خوش خوراکی غذا

این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
امتیاز شما به مقاله
[: 1 امتیاز از مجموع: 5]
برچسب‌ها:,

نظرات کاربران

2:27:55 AM

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بررسی تخصصی بوقلمون

به کانال تلگرامی ما بپیوندید

جوین خروج