گاه اوقات سر و کله خروس آماده بویژه درست قبل از شروع مسابقه، حرکت تیک خاصی دارد. این حرکت را به راحتی نمی توان توصیف کرد ولی نشانه نقطه اوج آمادگی است. نشانه دیگر آمادگی نهایی، بزرگ شدگی و اتساع مردمک چشم است اگرچه در بسیاری موارد نمی توان روی این نشانه تأكيد صددرصد داشت.در ادامه این مطلب رام کردن خروس جنگی و آنالیز برد و باخت خروس را به طور کامل توضیح داده ایم .
سندروم رکود
گاه خروس آماده، بعد از رسیدن به نقطه اوج آمادگی، دچار «سندروم رکود» می شود به این معنی که قبلاً تمامی مواد مغذی و انرژی بدن را مصرف کرده اند و در نتیجه گرسنگی آغاز و گرسنگی مالیاتش را مطالبه میکند. برخی خروسبازها فکر می کنند این حالت بدلیل مصرف بالای دارو، یبوست و یا درماندگی قفس است در حالی که مصرف زیاد دارو موجب بی حالی، یبوست موجب از بین رفتن علاقه خروس به نبرد (خروس درگیر حرکت شکمی است) و درماندگی قفس موجب تنبلی و خواب آلودگی می شود. بنظر می رسد علت اصلی سندروم رکود خروس آماده جدال، گرسنگی باشد. شاید گفته شود گرسنگی درست همان هدفی است که ما برای خروس در حال آماده شدن برای نبرد در نظر گرفته ایم. این درست است ولی باید توجه داشت که مواد مغذی بعد از هضم در بدن جذب و بطور واقعی صرف متابولیسم می شوند. وقتی مواد مغذی مصرف شد، گرسنگی به همراه فقدان انرژی و مواد مغذی ضروری شرایط بحرانی و خطرناکی ایجاد می کند. باید توجه داشت که در آماده سازی نهایی خروسها، هدف خالی بودن دستگاه گوارش و نه گرسنگی آنها است. خروسهای راکد حالتی عصبی داشته، به راحتی تهییج می شوند و در برابر غذا دیوانگی نشان میدهند. مغز آنها بیشتر روی غذا متمرکز است تا روی نبرد. برای جلوگیری از این وضعیت میتوان تعدادی دانه خردشده ذرت یا اندکی غذای ویژه دوره آماده سازی نهایی در مرحله گرم کردن قبل از نبرد به آنها داد و به این شیوه دوره آماده سازی را اندکی طولانی تر کرد. برای کوتاه کردن دوره آماده سازی می توان از غذای کمتری در آخرین وعده به آنها داد. ملاحظه می شود که برای جلوگیری از بروز سندروم رکود باید مقدار صحیح غذا و استعمال درست مواد دارویی را دانست، از یبوست و درماندگی قفس آنها جلوگیری کرد. به این منظور می توان از نرمش و فعالیت گرم کردن متوالی استفاده نموده و دمای اطاق محل نگهداری را بویژه در فصل سرد تنظیم کرد. هر گونه علامت تب در خروسها مورد توجه قرار گیرد. تب یکی از نشانه های مهم سندروم رکود و در واقع مریضی آنها است. در صورتی که درست در لحظه قبل از نبرد، رطوبت مدفوع خروسها بالا بود، تعداد دانه پلت یا ذرت خرد شده به آنها می دهند تا رطوبت بدن را جذب کند. در هر حال خروسی که در روز نبرد ۷۰ گرم یا بیشتر از وزن خود را از دست میدهد نباید به نبرد فرستاده شود زیرا مریض است. زیادی وزن خروسها در روز نبرد اساساً محال است ولی اگر دیده شد خطر محسوب نمی شود.
آنالیز بردها و باختها
در خروس بازی نیز چون برخی مسابقات ورزشی انسانی، بُرد فاصله چندانی با باخت ندارد و با اندکی غفلت و کوتاهی در دفعات بعد تبدیل به شکستی غم انگیز خواهد شد. بنابراین لازم است تمامی بردها و باخت ها را به دقت ثبت و به شیوه مناسب تجزیه و تحلیل کنیم، به عبارت بهتر همواره عملکرد خروسها را بدون توجه به نتیجه بازی آنها مورد بررسی قرار دهیم. آيا خروس طبق انتظار ما عمل کرده است؟ عامل آن چیست؟ رقیب ما درست به اندازه ما مشغول ارزیابی بازی و رکور برداری عملیات است. آیا خروس در نتیجه عملکرد خوبش برده است یا علیرغم عملکرد بدی که داشته، برنده شده است. در صورت باخت نیز باید دلیل آن معین شود.
رام کردن خروس
در فرایند آماده سازی خروسها، در کنار عملیات مهمی چون تغذیه و تمرین، عملیات رام کردن خروس جنگی را نیز باید مورد توجه قرار داد. چه بسا اهمیت آن از دو عامل اول کمتر نباشد. قدر مسلم با تغذیه مناسب و تمرین کافی، توانایی فیزیکی خروس افزایش می یابد ولی رام کردن خروس جنگی مناسب آنها نیز آمادگی رزمی شان را افزایش می دهد. آیا درست است که خروس را بی مقدمه از محیط خلوت خانه و آشنا با خانواده بیرون آورده و به مکانی جدید با نور شدید و سر و صدای زیاد و افراد غریبه ببریم و از اس انتظار داشته باشم به این همه مسائل توجه نکند و فقط برای ما نبرد کند؟ قدر مسلم چنین نیست! خروسها را میتوان با صدای هواپیما و صدای سگ آشنا کرد و توانایی های سازگاری و تطبیقی زیادی به آنها آموخت ولی باید توجه داشت که این مهم وظیفه و تعهد ما است نه خود او.
رام کردن خروس جنگی، خیلی زود و ۴ هفته قبل از روز مبارزه آغاز می شود. وقتی از برابر قفس او میگذریم، تکه نانی در قفسش می اندازیم. در عرض چند روز او منتظر نان خواهد بود و یاد می گیرد که وقتی در برابر قفسش میایستیم، قصد آزار او را نداریم بلکه چیزی به او می دهیم که او دوستش دارد. به زودی نان را از دست ما میگیرد در غیر این صورت، اصرار بیهوده نداشته باشیم زیرا به زودی زمانش خواهد رسید. نان را به ملایمت در برابر او انداخته و دور می شویم.
وقتی قصد گرفتن خروس و انتقال او از قفسی به قفس دیگر را داریم، با ملایمت تمام رفتار کرده، برایش زمان بگذاریم و سعی در تحریک و ایجاد توحش در او نداشته باشیم. اگر خروس به قدم زدن یا پریدن مبادرت کرد، او را مدتی به حال خود گذاشته و میگذاریم آرام بگیرد. آنگاه وقتی او را در دست داریم به آرامی نواز شش می کنیم و سپس به آرامی و ملایمت در محل جدید می گذاریم. هرگز او را به درون قفس پرتاب نکنیم و همواره سعی کنیم به ما اعتماد پیدا کند و بداند که قصد آزار او را نداریم. چه بهتر که وقتی او را در دست داریم قطعهای سیب به او بدهیم.
وقتی برای اولین بار خروس به قسمت آماده سازی برده می شود، زمان حساسی است. همه چیز برای او تازه و عجیب است. به همین دلیل او را به آرامی گرفته و در حالی که مقداری نان يا سيب خردشده روی میز کار قرار داده ایم، به آرامی او را روی میز کار می گذاریم و اجازه میدهیم در عرض ۲۰ تا ۲۵ ثانیه دور بچرخد و با محیط جدید آشنا شود در حالی که در تمامی این لحظات دست خود را به آرامی بر پشتش گذاشته ایم. اکنون و وقتی آماده راه افتادن می شود، به آرامی با او راه می افتیم. چه بهتر اگر در این گردش واکاوی تکه ای نان یا کلوچه روی میز قرار دهیم تا بخورد. با این همه دست مان را در تمامی مدت روی او نگه داشته و هیچ حرکت سریعی انجام نمی دهیم. بعد از چند دقیقه او را به آرامی از روی میز برداشته و چند ثانیه نوازش می دهیم و دوباره به قفس مخصوص و گذارده و به آرامی او را رها کرده و درب قفس را می بندیم. زمان بیرون اوردن او از این قفس نیز با ملایمت و بدون تحریک قفس را باز کرده و او را بیرون می آوریم. گاه لازم است حواس او را با مقداری غذا پرت کنیم تا بدون اعتراض و غرولند دست مان را روی او بگذاریم. اکنون به آرامی او را از قفس خارج کرده و برای چند ثانیه نوازش میکنیم و او را روی میز کار قرار میدهیم که تکهای کلوچه روی آن قرار دارد. مجدداً همانطور که قبلاً گفته شد مقداری با او راه می رویم، در دفعات اولیه نباید با خروس کار کرد. تنها باید او را با مکان جدید عادت داد. کار دیگری که روی میز کار برای جلب توجه او می توان کرد فراهم کردن قطعاتی از کره بدون نمک به اندازه دانه نخود است که خروس عاشق آن است و به محض دیدنش به رقص و پایکوبی می پردازد و مرغها را فرا می خواند و ما و ترس از ما را به باد فراموشی می سپارد. در چنین حالتی دستمان را از روی او برداشته و یکی دو قدم عقب می رویم تا روی میز حس مالکیت نشان دهد. حال به آرامی به او و در حالی که دست هایمان پایین افتاده به او نزدیک می شویم. نباید دست ما حالت شبیه حالت گرفتن خروس داشته باشد. به آرامی دستها را روی کمر او گذاشته، با او همراهی کرده و از زمین برداشته نوازش می کنیم و در باره به قفس بر می گردانیم. انجام مراحل رام کردن خروس جنگی به مراتب کوتاه تر از خواندن مطالب فوق است ولی اگر رام سازی او به شیوه مناسبی انجام شود، پس از چند روز بدون دردسر خروس را از قفس بیرون می آوریم در حالی که بدون دردسر روی میز کار پریده، آواز می خواند و به اطراف می خرامد بدون اینکه لازم باشد او را مهار کنیم. در این لحظه از وقتی که برای رام کردن او گذاشته ایم شاد خواهیم شد. اکنون به راحتی و بدون دردسر و داد و بیداد می توان روزی دو بار با او کار کرد. اکنون وقتی او را از جایگاهی به جایگاه دیگر نیز منتقل می کنیم، همان ارتباط را از خود نشان می دهد. او پشت درب منتظر ما می ماند تا او را برداشته و به محل جدید ببریم، او از هر گونه تغییری راضی است و لذت میبرد.
اکنون که پس از چند روز خروس خانه جدید را از آن خود میداند، لازم است او را با سر و صداها و عوامل جدید آشنا کنیم. یک رادیوی دستی مناسب است. می توان یک ایستگاه رادیو را انتخاب کرد که بطور مداوم اخبار، موزیک و یا گزارش آب و هوا میدهد. صدیا رادیو را بلند کرده و او را در معرض انواع صدا قرار میدهیم.
همچنین لازم است وقتی در سالن تربیت خروس هستیم سر و صدای زیادی تولید کنیم. سطل و قابلمه را روی زمین بیاندازیم. او را عادت دهیم تا بداند این سر و صداها خسارتی به او وارد نمی کند. وقتی در حال کار با او هستیم به آدمها نیز اجازه دهیم به او نزدیک شوند. خروس در گود مبارزه با انواع سر و صدا و اضطراب روبرو میشود. باید از قبل با نمونه های آن آشنا شود. در صورتی که خروس در روز مسابقه زیر لامپ مبارزه می کند، به هر قیمت شده بالای میز کار یک لامپ روشن کنیم تا با آن عادت کند. همچنین اگر مبارزه او شب هنگام است، در اوقات شب نیز او را تمرین دهیم و شرایط کف گود مبارزه را شبیه آن چیزی کنیم که او در روز مبارزه واقعاً در آن به سر خواهد برد. رادیو را به چنین گودی برده و در حالی که تمرین رزمی انجام می دهیم صدای آن را بلند می کنیم.
معمولاً بعد از عملیات تمرینی خروس را در قفسهای استراحت قرار میدهند و خروس بعدی را روی میز کار میگذارند. آورد و برد خروسها به این قفس ها نیز با ملایمت انجام شود تا رام شوند و اعتماد آنها به ما جلب شود. در مبارزه خروسهای تیپ مدیترانه با مهمیز مصنوعی، در زمان بستن مهمیز، صاحب خروس آن را در دست گرفته و فرد دیگر مهمیز را به ساق پا سفت میکند. می توان به او گفت چگونه مهمیز را ببندد ولی به خروس نمی توان گفت آن که او را در دست گرفته (واغلب در دست هم در دست نمی گیرد و با خروس آشنایی چندانی ندارد)، دوست ما است و همچنان خروس رلاکس بماند. خروس این موضوع را نمی فهمد. بنابراین لازم است گرفتن و نگه داشتن خروس توسط فردی انجام شود که رام او است. در این حالت سر و صداها و جنجال های احتمالی اطراف را با آرامش سپری می کند.
یک خروس کلنگی تازه خریدم ولی زیاد وحشی است از نزدیک شدن و گرفتن میترسد تا حدی خودش را روی قفس میزند و به همین خاطر بالهایش زخم شده
نمیدانم با مرغ های بیرونی یکحا بوده وحشی شده
یا اینکه از طرف انسان لت شده ؟
اگر یک مشوره کارا بتین یک جهان مدیون لطف شما میشم