اغلب تصور میشود که عسل های کریستالیزه شده و یا رس کرده از مرغوبیت خوبی برخوردار نبوده و شاید تقلبی باشند. این تصور صحیح نبوده بلکه کریستالیزه شدن عسل بستگی به مواد تشکیل دهنده آن و شرایط انبار یا ذخیره شدن آن دارد. بعضی از عسل ها هرگز کریستالیزه نمیشوند و برخی دیگر چند روز پس از استخراج کریستالیزه میشوند. بعضی از عسل ها حتی در داخل قاب کریستالیزه میگردند.دراین پست به بررسی رس کردن یا کریستالیزه شدن عسل یا همان شکرک زدن عسل و تخمیر عسل اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهیم.
رس کردن یا کریستالیزه شدن عسل
تخمیر عسل
عمل تخمیر عسل توسط قارچ هایی که روی لوولوز و دکستروز اثر میکنند صورت میگیرد. در اثر عمل قارچ در روی دو قند فوق، الکل اتیلیک (C2H5OH) و دی اکسید کربن (Co2) تولید میشود. الکل حاصل در مجاورت اکسیژن به اسید استیک (CH3COOH) و آب تبدیل میگردد. اسید به دست آمده در عمل تخمیر سبب ترش شدن عسل میگردد. قارچهایی که سبب تخمیر عسل میشوند قارچ هایی هستند که در غلظت بالا اثر میکنند و عمدتاً از جنس های Sacharomyces و Zygosaccharomyces میباشند. تعدا اسپر قارچ در هر ده گرم عسل از صفر تا یک میلیون متغیر بوده و هر چه تعداد اسپر قارچ زیادتر باشد احتمال عمل تخمیر بیشتر است.
Lockheak &Farrell (1930) معتقدند که خاکهای مزارع در نزدیکی زنبورستان منبع اصلی قارچ هستند که وسایل و لوازم زنبورداری را آلوده میسازند. وجود پراکسید هیدروژن و اسید گلوکونیک در عسل که در اثر تجزیه گلوکز (دکستروز) در مجاروت آنزیم گلوکز اکسیداز صورت میگیرد، سبب آهسته شد رشد قارچ در روی عسل میشود ولی از فعالیت قارچ جلوگیری نمیکند. در بیشتر اوقات عمل تخمیر متعاقب عمل رش کردن (کریستالیزه شدن یا همان شکرک زدن عسل) در عسل صورت میگیرد، زیرا در اثر کریستالیزه شدن عسل یا همان شکرک زدن عسل ، مقداری آب به وجود میآید و محیط را برای رشد قارچ مساعد میسازد. هر چه مقدار آب در عسل زیادتر باشد احتمال عمل تخمیر و رشد قارچ بیشتر است.
در اغلب کشورها برای جلوگیری از رس کردن و تخمیر عسل، عسل را پاستوریزه کرده، مواد اضافی و اسپر قارچ را از بین میبرند. عمل پاستوریزه کردن عسل عبارتست از اعمال حرارتهای مناسب در زمانهای معین که ضمن حرارت دادن، عسل از صافی های متعددی عبور مینماید.
مطالب بالا در مورد تخمیر عسل را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد:
- باید فرض کرد که تمام عسل ها دارای اسپر قارچ میباشند.
- عسل ها پس از کریستالیزه شدن استعداد تخمیر شدن بیشتری دارند.
- عسل هایی که بیش از 17% آب دارند ممکن است تخمیر شوند و عسلهای بیش از 19% آب حتماً تخمیر خواهند شد.
- حرارت دادن عسل در درجه 62 – 65 درجه سانتیگراد به مدت نیم ساعت یا معادل آن اسپر قارچ را کشته و از تخمیر جلوگیری میکند.
- انبار نمودن عسل در حرارت زیر 10 درجه سانتیگراد از عمل تخمیر جلوگیری میکند.
ارزیابی و داوری در مورد عسل
مهمترین عامل در ارزیابی عسل عطر و درجه خلوص آن از مواد خارجی است . عوالم دیگری که در ارزیابی عسل اهمیت دارند، مقدار آب موجود در عسل و عاری بودن از کریستال میباشد که در درجه دوم اهمیت قرار دارند. جهت داوری و ارزیابی عسل میتوان به شرح زیر برای هر یک از مشخصات نسبت به اهمیت آن نمره داد.
1-چگالی عسل- 20 نمره
(تمام عسلهایی که بیشتر از 6/18 درصد آب دارند فاقد کیفیت لازم میباشند).
2-عاری بودن از کریستال – 10 نمره
3-درجه خلوص و تمیز بودن عسل (شفافیت عسل) – 30 نمره
4-تمیز و یکنواخت بودن ظرف عسل – 10 نمره
5-طعم و عطر عسل – 30 نمره
جمعاً – 100 نمره
ارزش غذایی و داروئی عسل
مصرف عسل در کودکان و کهنسالان به علت هضم و جذب سریع در داخل دستگاه گوارش، تخمیر الکلی ایجاد نمیکند. وجود اسیدهای آزاد در عسل سبب جذب مواد چربی شده و کمبود آهن را جبران مینماید.
ورزشکاران در فواصل ورزش، عسل مورد استفاده قرار میدهند. استفاده از عسل به عنوان منبع انرژی در ورزشهایی چون فوتبال، بستکبال، شنا، دو، کشتی و دوچرخه سواری بسیار معمول میباشد. عسل را به علت داشتن مقدار کمی پروتئین در کارخانجات تهیه آب سیب جهت زلال نمودن آن به کار میبرند. . عسل از زمانهای بسیار قدیم در پزشکی مصرف داشته است. Bulman, 1955 ، معتقد است که عسل به علت داشتن قند زیاد، مواد معدنی و همچنین خاصیت باکتری کشی آن برای پوشش محل جراحیها مورد استفاده قرار گرفته است. Lee et al. 2011 , Blomfield, 1973 گزارش کردهاند که عسل برای معالجه زخمهای سطحی و همچنین زخم معده توصیه میشود. عسل همچنین برای پوشش داروهای بدمزه و تلخ مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این عسل برای ساختن بسیاری از داروها خصوصاً شربتهای سینه به کار برده میشود.
مهمترین مورد مصرف عسل به عنوان غذای انسان میباشد که به روشهای مختلف از جمله مصرف مستقیم، تهیه انواع شیرینی، مصرف در ساختن نوشابه ها و غیره به کار برده میشود. برخلاف تصور بعضی ها که عسل را برای مرض قند بی ضرر میدانند، عسل برای بیماری قند مضر بوده و مصرف عسل در رژیم غذایی این افراد باید زیر نظر پزشک متخصص باشد.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM