شرایط نگهداری و انبار داری عسل تأثیر بسزایی روی خصوصیات و کیفیت عسل دارد. شرایط نامساعد انبار باعث تخمیر و ترش شدن عسل، افزایش مقدار هیدروکسی متیل فورفورال (HMF) و کاهش آنزیمهای دیاستاز و انورتاز میگردد. این تغییرات منجر به تیره شدن رنگ و یا از بین رفتن مزه و بوی مخصوص و کاهش کیفیت عسل خواهد شد. در این پست در مورد نگهداری و انبار کردن عسل و همچنین راه های جلوگیری از متبلور شدن عسل نکاتی را بیان می کنیم.
نگهداری و انبار کردن عسل
مهمترین عواملی که در انبار باعث تغییرات فیزیکی و شیمیایی عسل میشوند رطوبت و حرارت میباشند. رطوبت بیش از حد انبار باعث فراهم شدن شرایط رشد قارچ تخمیر عسل شده و موجب ترش شدن آن میشود.
با استناد به تحقیقات (Lochhead & McMaster, 1931) عسل هایی که رطوبت آنها کمتر از 1/17 درصد باشد تخمیر یا ترش نمیشوند ولی وقتی رطوبت عسل بین 1/17 تا 20 درصد باشد امکان تخمیر شدن آن وجود دارد و سرعت آن رابطه مستقیم با مقدار قارچ تخمیر در عسل دارد. عسل هایی که بیش از 20 درصد رطوبت داشته باشند قطعاً در معرض خطر تخمیر شدن قرار خواهند گرفت. توصیه میشود که ظروف عسل در انبار، کاملاً دربسته و غیرقابل نفوذ بوده که رطوبت انبار را جذب ننماید.
برای جلوگیری از تخمیر عسل راه های مختلفی مورد مطالعه قرار گرفته اند که مهمترین آنها پاستوریزه کردن آن یعنی استفاده از حرارت جهت از بین بردن قارچ تخمیر عسل است. برای این کار در کارخانه های پاستوریزه کردن و بسته بندی عسل در ظروف مخصوص سریعاً درجه حرارت عسل را بالا برده و بعد از مدتی سریعاً آن را سرد میکنند.
قارچ تخمیر عسل در حرارت 63 درجه سانتیگراد به مدت 5/7 دقیقه، در 69 درجه سانتیگراد به مدت یک دقیقه و در 71 درجه سانتیگراد بلافاصله کشته شده و منجر به به تخمیر عسل نخواهد شد.
نگهداری عسل در حرارت زیر 11 درجه سانتیگراد نیز از تخمیر عسل جلوگیری میکند.
افزودن ترکیبات شیمیایی محافظت کننده مواد غذایی به عسل مثل بنزوآت سدیم به نسبت 025/0 درصد نیز از تخمیر عسل جلوگیری میکند. ولی با توجه به اینکه یکی از مهمترین خصوصیات مورد علاقه انسان به عسل، خلوص آن و طبیعی بودن آن است به هیچ وجه این عمل توصیه نمیشود.
رطوبت اضافی انبار علاوه بر تأثیر مستقیم روی عسل تدریجاً موجب زنگ زدن و پوسیده شدن ظروف فلزی نگهداری عسل نیز میشود.
حرارت انبار موجب افزایش مقدار هیدروکسی میتل فروفورال و کاهش مقدار آنزیمهای دیاستاز و انورتاز در عسل شده و رنگ آن را تیره تر مینماید، لذا کیفیت عسل کاهش مییابد.
موضوع نگهداری و انبار داری عسل امروزه از اهمیت ویژه ای برخوردار است و کشورهای صادرکننده و وارد کننده عسل استانداردهای مخصوصی را وضع و مورد اجرا گذاشته اند.
برای انبار کردن عسل باید هر چه زودتر پس از استخراج و صاف کردن آن و قبل از این که به حالت متبلور درآید در مخازن مخصوص انبار کردن ریخته و در انبار قرار داد .
با توجه به اینکه حرارت و رطوبت از عوامل مهم تغییرات فیزیکی و شیمیایی عسل هستند توصیه میشود که عسل را در انبارهای خشک و در حد امکان خنک نگهداری نمود. اکثر عسل ها در انبار پس از مدتی به صورت متبلور یا کریستالیزه در می آیند. بدیهی است نقل و انتقال این گونه عسل ها به کارخانه های پاستوریزه کردن و بسته بندی عسل و یا به سایر نقاط راحتتر میباشد.
نگهداری عسل مایع و جلوگیری از متبلور شدن آن
همان طور که قبلاً گفته شد اکثر عسلها پس از مدت که در انبار، فروشگاه و یا منازل نگهداری شدند خود به خود شکرک زده یا متبلور میشوند و از حالت مایع خارج میگردند و به اصطلاح رس میکنند. از نقطه نظر اکثر مصرف کنندگان که آگاهی کافی با خصوصیات عسل ندارند این امر مبین ناخالصی و غیر طبیعی بودن عسل است. متأسفانه این موضع تا حدی تأثیر سوء در اذهان مصرف کنندگان ایجاد کرده است که از یک طرف مشکل بزرگی را برای تولید کننده در جریان عرضه و فروش عسل به بازار و از طرفی دیگر برای مصرف کنندگان از نظر تأمین عسل طبیعی مایع به وجود آورده است.
مطالعات زیادی برای جلوگیری از شکرک زدن عسل انجام شده ولی عملی ترین و معمولی ترین راه جلوگیری از آن و یا به تأخیر انداختن آن در کارخانههای پاستوریزه کردن و بستهبندی عسل میباشد که عسل را حرارت داده و ذرات متبلور آن را ذوب مینمایند. برای این کار حرارت عسل را به مدت 4 – 5 دقیقه به 77 درجه سانتیگراد رسانده و به وسیله صافیهای مخصوصی کلیه مواد ناخالص و معلق آن مثل دانه های گرده که ممکن است مرکز شروع تبلور باشند را خارج مینمایند.
عسل در این درجه حرارت به مدت 5 دقیقه نگه داشته میشود و سپس یکباره آن را خنک کرده و حرارت آن را به 57 درجه سانتیگراد میرسانند که قابل بستهبندی است.
این عملیات نه تنها از شکرک زدن عسل بلکه از تخمیر و ترش شدن آن برای حداقل چندین ماه و گاهی چند سال جلوگیری کرده و عمر انبارداری عسل مایع را افزایش میدهد.
Austin (1953) ثابت کرده است که اگر عسل مایع برای مدت 5 هفته در صفر درجه سانتیگراد نگهداری شود و سپس در درجه حرارت انبار، فروشگاه، منزل و غیره قرار گیرد تمایل آن به شکرک زدن بسیار کم شده و گاهی تا بیش از دو سال به حالت مایع باقی میماند.
وی در مطالعات خود نشان داد که نمونه های عسل مایع را که برای 5 هفته در صف درجه سانتیگراد نگهداری کرده و بعد در 14 درجه سانتیگراد انبار نمود تا دو سال متبلور نگردیدند. ولی نمونههایی که از همان عسلها که مستقیماً و بدون قرار دادن در انبار صفر درجه در 14 درجه سانتیگراد نگهداری شدند در مدت 5 هفته متبلور یا کریستالیزه گردیدند.
همین محقق توصیه کرده است که عسل را پس از استخراج برای مدت 5 دقیقه در حرارت 77 درجه سانتیگراد نگهداشته و سپس صاف کرده و به سرعت آن را به درجه حرارت اتاق رسانید و بستهبندی کرد. بعداً برای مدت حداقل 5 هفته در صفر درجه سانتیگراد نگهداری نموده و پس از این دوره به بازار یا مصرف کننده عرضه شود.
ظروف نگهداری عسل در انبار
با توجه به این که عسل خاصیت اسیدی دارد لازم است برای نگهداری آن از ظروف مخصوصی استفاده شود کنه تحت تأثیر آن قرار نگرفته و به اصطلاح خورده نشود. لذا سطح داخلی ظروف نگهداری عسل باید از نوع گالوانیزه یا استیل بوده و یا به وسیله مواد مقاوم در مقابل اسید پوشانیده شوند.
نکته دیگری که در رابطه با ظروف نگهداری عسل حائز اهمیت است این است که ظروف باید توسط نفر قابل حمل بوده و در انبار حداقل فضا را اشغال نمایند. البته در صورتی که امکان استفاده از وسایل مکانیکی مثل لیفتتراک وجود داشته باشد ظروف بزرگتر را نیز میتوان به کار برد. عدم نفوذ رطوبت به داخل ظروف و سهولت پر کردن و تخلیه کردن آنها نیز باید مورد توجه باشد.
رایجترین نوع ظروف نگهداری عسل در انبار حعبه های 20 لیتری مکعب مستطیل است که دارای درب فلزی چرخشی میباشد. درهر یک از این گونه ها حعبه ها میتوان حدود 27 کیلوگرم عسل ریخته و در انبار قرار داد. برای حمل و نقل این حعبه ها به نقاط دور میتوان آنها را در کارتن های مخصوصی قرار داد و یا هر دوتای آنها را در یک جعبه چوبی مخصوص بسته بندی کرده و به وسیله کامیون، کشتی، قطار و غیره ارسال نمود.
بشکه های 220 – 200 لیتری نیز که تا حدود 300 کیلوگرم عسل در آنها جای داده میشود برای نگهداری عسل در انبار مصرف میشوند. درب این گونه بشکه ها باید به طور کامل قابل باز و بسته کردن باشد.
با توجه به وزن سنگین این بشکه ها باید به وسیله لیفتراک آنها را جابجا نمود. استفاده از این گونه بشکه ها به واسطه لزوم به کارگیری لیفتتراک و عدم استطاعت مالکیت آنها توسط اکثر زنبورداران هنوز در کشور ما رایج نشده است . ولی با توجه به این که دوام آنها زیاد بوده و برای مدتهای طولانی و به طور مکرر میتوان از آنها استفاده نمود برای تولیدکنندگان عمده عسل و صادرکنندگان بهتر و مقرون به صرفه میباشند و باعث جلوگیری از متبلور شدن عسل می شود. در سالهای اخیر که صنعت ظروف پلاستیکی در ایران توسعه زیادی پیدا کرده است اغلب زنبورداران از ظروف پلاستیکی 40 – 30 لیتری برای نگهداری عسل در انبار استفاده میکنند.
این گونه ظروف مناسب برای نگهداری عسل نیستند زیرا:
- اولاً در جریان حمل و نقل عسل مایع اغلب شکسته و موجب حیف و میل شدن عسل میشود.
- ثانیاً در انبار تحت تأثیر اسیدهای عسل قرار گرفته و خورده میشود.
- ثالثاً بوی پلاستیک موجب کاهش کیفیت عسل میشود.
- رابعاً پس از متبلور شدن عسل درآنها حرارت دادن و ذوب کردن عسل در آنها با مشکلات زیادی روبرو خواهد بود.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM