اصولاً گربه به صورت موقتی و برای یک مدت کوتاه و محدود ممکن است مبادرت به خارش پوست کنند، که چندان از اهمیت زیادی برخوردار نبوده و بعد از مدتی کوتاه متوقف میشود، در صورتی که گربه بهصورت مرتب دایم ناحیه ای خاص از بدن را مورد خارش قرار دهد، نشاندهنده بروز یک آلودگی پوست به انگلهای خارجی بوده و لازم است در این رابطه با دکتر دامپزشک مشورت شود، تا با مشخص شدن علت اصلی خارش، نسبت به درمان به موقع و مناسب آن اقدام کند. در این پست به بیماریهای قارچی در پوست گربه ها بررسی می کنیم.
بروز بیماریهای قارچی
خارش پوست معمولاً موضعی بوده و قسمتی خاص از پوست نظیر گوشها را ممکن است در برگیرد ولی گاها به صورت گسترده و وسیع قسمت اعظم پوست دچار خارش میگردد که بیشتر عوامل آلرژیزا علت اصلی آن میباشند. گاهی خارش ممکن است توأم با گاز گرفتگی موضعی باشد، در اینصورت با تغییر رنگ پوست همراه بوده و پوست حالت قرمزی و برافروختگی به خود میگیرد. در صورتیکه اینگونه خارش ادامه یابد ممکن است توأم با تخریش پوست همراه گردد، در تمام موارد فوق خارش پوست در گربه با ریزش مو همراه بوده و گاهی ممکن است توأم با جوشهای قرمز که در نهایت چرکی میشوند، دیده شود.
آنچه لازم است انجام گیرد، برطرف کردن عوامل مولد خارش در گربه بوده که در مورد انگلهای خارجی پوست بهصورت جداگانه بحث خواهد شد و رعایت مسایل بهداشتی آن تذکر داده خواهد شد. ولی در مورد عوامل حساسیتزا، لازم است شناسایی کاملی از انواع مواد غذایی مورد مصرف در گربه که باعث ایجاد تحریک و خارش در پوست میگردد، انجام گیرد و با پرهیز و دوری از دسترسی به اینگونه مواد غذایی، حیوان را از عوامل حساسیتزا دور نگه داشت. جهت جلوگیری از خشک شدن پوست، مصرف انواع روغنهای معدنی و مواد چرب کننده پوست مناسب بوده، در صورتیکه از داروهای برطرف کننده انگلهای خارجی پوست برای گربه استفاده میکند، لازم است از مواد چرب کننده پوست به مدت چند روز استفاده شود.
بیماریهای قارچی در پوست گربه ها
عفونتهای قارچی از جمله بیماریهای انگلی در پوست گربه بوده که علاوه بر پوست، مو و ناخنها را نیز در بر میگیرند. عوامل قارچی ایجادکننده ممکن است از دو نوع باشند:
- میکروسپورم کانیس
- تریکوفیتون منتاگروفیتس
شیوع و بروز بیماریهای قارچی در گربه برحسب آب و هوای منطقه متفاوت میباشد. بهطوری که در مناطق آب و هوایی گرم و مرطوب نسبت به نواحی سرد و خشک از وقوع بالاتری برخوردارند. فصول سال نیز میتواند تغییراتی در نوع آلودگی در حیوان ایجاد کند. بهطوری که میکروسپورم کانیس به میزان کمی در طول سال شیوع آن تغییر میکند ولی در مورد تریکوفیتون در طی ماه-های تابستان و پاییز میزان آن با افزایش همراه است.
عفونتهای شایع قارچی از نوع میکروسپورم کانیس در سگ، گربه و انسان بسیار متداول است، این نوع قارچها، اصولاً حیواندوست بوده و در انسان با ایجاد ضایعات آماسی حادتری نسبت به سگ وگربه،تظاهرات خود را نشان میدهند. در محلهای پرورش گربهها اغلب ممکن است این نوع آلودگی قارچی شکل بومی به خود گیرد.
بنابراین مسئله ریشه کنی و برطرف کردن آن را با مشکل همراه میسازد.
این نوع آلودگیهای قارچی در برابر اشعه ماوراءبنفش رنگ فلورسانس زرد متمایل به سبز ایجاد مینمایند، ولی به منظور تشخیص دقیق باید از کشت موها استفاده نمود. انتقال از طریق برس، شانه و ماشنین موزنی انجام میگیرد، ولی احتمالاً از راه تماس مختصر بافت آلوده به پوست هم انتقال آن امکانپذیر است و ظاهراً عفونت طبیعی از این طریق صورت میپذیرد.
بعضی از انواع عوامل قارچی قادرند 5تا7 سال بقاء خود را در محیطهای خشک حفظ کنند. گربهها در دوره زمانی کوتاهی میتوانند عفونتهای قارچی را منتشر سازند.
علت انتشار و گستردگی آلودگی قارچی در چنین مواردی احتمالاً گربه هایی خواهند بود که دارای حداقل علایم کلینیکی هستند. بنابراین در چنین اماکنی کنترل بیماریهای قارچی مشکل خواهد بود
اصولاً آلودگیهای قارچی خودبه خود بعد از مدت زمانی کوتاه محدود شده و در ظرف یک تا سه ماه بهبودی مییابد. بنابراین در اکثر موارد تنها، کافی است به چیدن مو اکتفا کرده و درمانهای موضعی شامل انواع کرمهای ضدقارچ را به کار برد. جداسازی گربه های سالم از گربه های آلوده و رعایت شرایط بهداشتی از مواردی است که باید در نظر گرفته شود. در نژاد گربه های موبلند با توجه به جراحات ایجاد شده در نواحی مختلف بدن که به صورت پراکنده گسترده شده، توصیه میشود، موهای بدن گربه را بهطور کامل کوتاه کنید.
جهت جلوگیری از عفونت ثانویه باکتریایی تمام بدن را تمیز کنید و با استفاده از محلول بتادین یا هر نوع ماده ضدعفونی کننده یددار شستشو دهید، همچنین غوطهور ساختن و شستن حیوان با محلول گوگرد- آهک توصیه میشود.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM