نکته مهم مربوط به دهان اسب این است که بزاق به وسیله فشار دندانهای آسیا ترشح میشود. انسانها وقتی غذاهایی را که قصد خوردن آن را دارند می بویند و یا میبینند، قبل از این که غذا وارد دهان شود، رو به ترشح بزاق مینمایند. ولی این عمل در اسبها اتفاق نمی افتد. آنها فقط هنگامی بزاق ترشح میکنند که غذا را میجوند یا با فشار دندان آسیا روی لقمه آن را له میکنند. دراین پست به بررسی دهان ، لب اسب ، دندان اسب و زبان است برای شناخت کامل تری از دستگاه گوارش می پردازیم.
دهان
سر اسب اندام حرکت کننده و جایگاه بزرگ دندانهای آسیابی میباشد که آسیا نامیده میشوند و خرد کردن مکانیکی خوراک را قبل از ورود به روده انجام میدهند.
لبها
لب بالایی اسبها قوی، متحرک و بسیار حساس است و حیوان برای انتخاب خوراک پیش از برداشتن و جویدن بین دندانهای خود، از آن استفاده میکند. یک اسب زمانی که بخشی از غذایش را دوست نداشته باشد، ماهرانه اجزاء مورد علاقه را برداشته و قسمتهای آزاردهنده را مصرف نمیکند؛ به عبارت دیگر اسب در برداشتن خوراک، انتخابی عمل میکند.
دندانهای پیشین هم میتوانند از ذرات غذا به صورت انتخابی استفاده کنند به طوری که اگر لازم باشد اسب میتواند یک چراگاه را با دقت بسیار بچرد.
زبان
زبان به کمک یک سری حرکات جویدنی بالا و پایین و پهلو به پهلو غذا را جهت آسیاب شدن به سوی دندانهای آسیا به حرکت در میآورد. هنگامی که غذا به صورت ذرات کوچکتر درآمده و به طور مناسب نرم شد توسط بزاق آماده بلعیدن میشود.
اسبها به عنوان حیوانی علف خوار شناخته شدهاند که با اتکا به دندانهایشان میتوانند خوراکهای فیبری را به خوبی بجوند. لازم است جویدن علوفه آن قدر ادامه یابد که تمامی (2mm) برای علوفه خشک نسبت به خوراکهای متراکم بیشتر است.
تخمین زده میشود که اسبها یک کیلوگرم کنسانتره را در حدود 1200 – 800 مرتبه میجوند ولی به 3500 – 3000 بار جویدن برای مصرف یک کیلوگرم علوفه خشک نیاز دارند. در طول جویدن بزاق با سرعتی در حدود 12- 10 لیتر (3 گالن) در روز تولید میشود. بزاق اسب فعالیت گوارشی نداشته و تنها خوراک را مرطوب و لیز میکند تا به راحتی بلعیده شود.
بزاق شامل بی کربنات بوده که خاصیت قلیایی دارد و به خنثی کردن اسیدی که توسط معده اسب تولید میشود، کمک مینماید. اسب دارای سه نوع غده بزاقی میباشد:
- بنا گوشی
- زیر زبانی
- تحت فکی
دندانها
اسب در طول زندگی دارای 2 شکل دندان خواهد بود:
- دندان شیری یا موقتی که نسبت به دندانهای دائمی کوچکتر و سفیدتر میباشند. معمولاً از سن 5/2 سالگی به تدریج دندانهای دائمی جایگزین آنها میشوند به طوری که وقتی اسب به پنج سالگی میرسد یک سری کامل دندان دارد.
- دندانهای دائمی که بزرگتر و زودتر هستند.
اسب سه نوع دندان دارد:
- دندانهای پیشین یا ثنایایی در جلوی دهان.
- دندانهای انیاب یا نیش
- دندانهای آسیا که در هر 2 طرف استخوان فکی قرار دارند یا همان دندانهای گونهای.
در هر آرواره 6 دندان پیشین (ثنایا) وجود دارد: دو دندان پیش کناری، دندان پیش مرکزی دو دندان پیش جانبی که از آنها برای تعیین سن اسب استفاده میشود. 12 دندان آسیا در هر آرواره وجود دارد که در هر طرف 6 دندان قرار دارد. اسبهای نر بالغ و تعدادی از مادیان دو دندان نیش در هر آرواره دارند که بین دندانهای ثنایایی و آسیا واقع شدهاند.
بنابراین مادیانها کلاً 36 دندان دارد در حالی که اسب نر اخته و نریان دارای 40 دندان هستند.
سر اسب به شکلی است که آرواره بالایی پهتر از آرواره پایینی میباشد. دندانهای آسیا یکدیگر را در هر طرف می پوشانند که این همپوشانی اجازه میدهد حرکت جانبی فک، خوراک را به طور مناسب خرد نماید. زمانی که آرواره از کناری به کنار دیگر در طول جویدن حرکت میکند دندانهای آسیا برخلاف یکدیگر غذا را آسیاب میکنند؛
اما دندانهای پایینی به لبه بیرونی آسیاب بالایی نمیرسد و دندانهای آسیای بالایی نیز اصلاً به لبه داخلی دندانهای آسیایی پایینی نمیرسند. اگر به دندانهای اسب با دقت بیشتری توجه کنید، خواهید دید لبه های تیز دندانهای آسیای بالایی به سمت بیرون و لبه تیز در آسیای پایینی به سمت داخل میباشد.
این لبه تیز میتواند زبان و لبها را زخمی و خوردن غذا را دردناک سازد. نشخوار کردن به بیرون انداختن غذای نیمه جویده به خارج دهان از نشانه های داشتن دندان آسیای تیز است. دامپزشک یا دندانپزشک اسب میتواند این لبه های تیز را سوهان زده یا تراش بدهد.
دندان اسب باید دو بار در سال کنترل شده و در صورت لزوم سوهان زده شود. دندانهای اسب برای خوردن خوراکهای فیبری طراحی شدهاند و در طول زندگی حیوان به طور مداوم از سمت لثه رشد میکنند تا بتوانند بخشهایی از دندان را که در اثر جویدن بسیار و آسیاب کردن فیبر خوراک ساییده میشود جبران کنند.
دندانها از سه نوع ماده تشکیل شدهاند: ساروج، مینا و عاج که درجه سختی مختلفی دارند.
مینای دندان که سختتر از بقیه قسمتهای دندان میباشد به صورت برجستگیهای تیز دایمی وجود دراد که نقش مؤثری در خرد کردن خوراک ایفا میکند. این سطح ناصاف وسیلهای بسیار مؤثر برای آسیاب کردن میباشد.
پس از آن که اسب خوراک را به اندازه کافی جویدن لقمه غذا را می بلعد که در ادامه از گلو و مری پائین رفته تا به معده میرسد . مری لوله ماهیچه ی نازکی است و در صورتی که خوراک خوب جویده نشده باشد ممکن است موجب انسداد این عضو گردد.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM