تغذیه، عملی است شیمیایی که شامل فعالیتهایی شیمیایی گوناگون و فعل و انفعالات فیزیولوژیکی میباشد. در اثر عمل تغذیه و عملیات دستگاه گوارش موادی مانند کربوهیدراتها، چربیها، مواد پروتئینی و غیره، به مواد مورد نیاز بدن تبدیل میگردند. به طور کلی، کربوهیدراتها، پروتئینها، چربیها، ویتامینها و مواد معدنی قابل دسترسی برای زنبور عسل روی میزان پرورش نوزادان، سلامتی و طول عمر زنبورهای بالغ، و نهایتاً بقاء و پایداری کلنی ها و میزان محصول تولید شده از آنها تأثیر شگفتی دارند. دراین پست اهمیت تغذیه زنبور عسل و گرده زنبور عسل ، شهد برای زنبور عسل و کیک گرده را بیان میکنیم.
تغذیه زنبوران عسل (شهد برای زنبور عسل)
زنبور عسل مانند سایر موجودات انرژی مورد نیاز خود را از غذایی که مصرف میکند میگیرد. در مراحل هضم، غذا از طریق دهان وا رد شده و در دستگاه گوارش به واحدهای کوچکتر قابل جذب شکسته میشود. مواد مورد نیاز بدن از طریق دیواره معده وارد خون شده و سپس به تک تک سلولهای بدن رسانیده میشود. بنابراین کربوهیدراتها و ملکولهای قندی و به اجزاء سادهتری تبدیل میشوند. پروتئینها به امینواسیدها و چربیها یا بدون تغییر جذب شدن شده و یا به گلیسرول و یا اسیدهای چرب تبدیل میشوند. مواد اصلی در رژیم غذایی زنبور عسل کامل شامل شهد گل و گرده گل میباشند.
تأثیر شهد گل و سایر مواد قندی در رژیم غذایی زنبور عسل (شهد برای زنبور عسل)
مقدار عسلی که یک کلنی در طول سال به آن نیاز دارد به طور دقیق مشخص نگردیده است، زیرا اندازه کلنی، فعالیتهای تولید مثلی و رشد و نوع شهد گل فاکتورهایی هستند که در مقدار عسل مورد نیاز یک کلنی تأثیر دارند. در هر حال میزان مصرف عسل و مواد قندی در یک کلنی متوسط بین 76 تا 88 کیلوگرم در سال تخمین زده شده است.
قندهای اصلی که در غلظتهای مختلف در عسل وجود دارند، شامل گلوگز، فروکتوز و ساکاروز میباشند. White در سال 1963 دوازده نوع قند دیگر را در داخل عسل گزارش داده است. وجوده ده دیساکارید دیگر و یازده تریساکارید همراه با ایزومالتوتتروزو و ایزومالتوپنتوز نشان میدهد که عسل از مواد قندی پیچیده ای درست شده است.
Frisch دانشمند آلمانی در سال 1934 بر روی کربوهیدراتهای زیادی مطالعه نموده است. او مشخص کرد که از 34 کربوهیدرات و ترکیبات وابسته به آن، فقط هفت تای آنها برای زنبور شیرین هستند. در این رابطه بسیار جالب توجه است که پنج تا از این قندهای شیرین یا در شهد گل (گلوگز، فروکتوز، ساکاروز) و یا در عسلک (ملزیتوز و مالتوز) وجود دارند.
کربوهیدراتهایی که برای زنبور شیرین نیستند، فاقد ارزش غذایی بوده و یا ارزش غذایی کمی دارند . استثنائی که در این قاعده وجود دارد، قند الکلی سربیتول است (Vogel, 1931) که زنبور عسل ضمن تغذیه از آن میتوا ند در مقایسه با ساکاروز مدت زیادتری زنده بماند.
مواد قندی که برای زنبور عسل شیرین نبوده و ارزش غذایی نداشته و بعضاً سمی نیز هستند. عبارتند از:
- Lactose
- Inositol
- Fucose
- Grythritol
- Dulcitol
- Sorbose
- Rhamnose
- Melibiose
- Mannose
در بعضی مواقع که شهد در طبیعت کمیاب میشود، زنبوران عسل از مواد قندی نباتات و میوه جات استفاده میکنند. بعضی از کربوهیدراتها به خصوص Mannose برای زنبوران عسل سمی بوده، و زنبوران عسل پس از چند باز تغذیه از آنها خواهند مرد. Galactose و Rhammose همچنین سبب کوتاه شدن عمر زنبوران عسل میشوند. تغذیه از قند Formose نه تنها مانع رشد بوده، بلکه زنبوران کارگر را خواهد کشت .
مطالعات نشان میدهد که اگر چه زنبور عسل قندهای شیرین و غیر شیرین را از هم تشخیص میدهد، ولی قادر نیست که قندهی سمی را از غیر سمی تشخیص دهد. زنبوران عسل انرژی لازم جهت پرواز را از شکستن کربوهیدراتها به دست می آورند و باید همیشه مقداری کربوهیدراتهای ذخیره شده داشته باشند. زنبوران عسل قادر نیستند انرژی لازم فوری را از مواد پروتئینی بدن خود، گرده گل و یا مواد چربی تأمین نمایند.
تأثیر گرده گل و مواد پروتئینی در رژیم غذایی زنبور عسل ( شهد برای زنبور عسل )
گرده گل که سلول جنسی نر گلها است، منبع مهم مواد پروتئینی، چربی، مواد معدنی و ویتامینها برای زنبور عسل میباشد. زنبوران عسل از مواد پروتئینی گرده گل بیشتر جهت تأمین عناصر ساختمانی، ماهیچه ها، غدد و سایر بافتها استفاده میکند. یک زنبور تازه از سلول خارج شده 13% و یک زنبور پنج روزه 5/15% وزن بدنش را مواد پروتئینی تشکیل میدهد.
Eckert در سال 1942 پیدا کرد که به طور متوسط یک کلنی معمولی در سال حدود 7/56 کیلوگرم گرده گل جمع آوری میکند. یک زنبور از زمان خارج شدن از تخم تا خارج شدن از سلول (تولید حشره کامل) جهت رشد خود به 21/3 میلیگرم ازت نیاز دارد، که اتین مقدار ازت معادل 120 میلیگرم گرده گل میباشد.
به مجردی که زنبوران عسل از سلولهای خود خارج میشوند، با تغذیه از دانه گرده گل رشد اعضاء داخلی بدن و به خصوص غدد شیری آغاز میگردد. در یک کلنی معمولی تغذیه از دانه گل معمولاً 2 ساعت پس از متولد شدن زنبوران کامل از سلولها شروع میشود. .
زنبوران نر معمولاً از گرده گل تغذیه نمیکنند، بلکه مخلوطی از ترشح غدد، عسل و دانه گرده به آنها خورانیده میشود. غذای اصلی ملکه ترشحات غدد شیری زنبوران کارگر است که در تمام طول عمرش از آن تغذیه میکند.
گرده های گل گلهای مختلف اثرات بیولوژیکی مختلفی دارند. زنبورهای عسلی که از گرده های گل با پروتئین بیشتر تغذیه میکنند، قادرند تعداد بیشتری از لاروها را تغذیه نمایند. مقدار پروتئین در دانه های گرده متفاوت بوده، از 8 تا 40 درصد متغیر میباشد. مطالعاتی که توسط Zherebkin در سال 1965 انجام گردیده نشان میدهد که زنبوران عسل تا سن 15 – 18 روزگی از گرده گل استفاده مینمایند. بیشترین مقدار دانه گرده گل توسط زنبوران عسل 3 تا 6 روزه در بهار مصرف میشود.
در موقع پرورش نوزدان زنبور عسل بیشترین مقدار دانه گرده مصرف میشود.
گردههای گل از نظر ارزش غذایی بسیار متفاوت هستند. Maurizio در سال 1950 گرده های گل را به چهار گروه زیر طبقه بندی نموده است:
1-دانه های گرده با ارزش غذایی بسیار زیاد، مانند گرده درختان میوه، بید، ذرت و شبدر سفید.
2-دانه های گرده با ارزش غذایی زیاد، مانند گرده درختان، نارون، گل قاصد Gottonwood و غیره.
3-دانه های گرده با ارزش غذایی متوسط، مانند گرده درختان توسکا و فندق.
4-دانه های گرده با ارزش غذایی کم، مانند گرده های گونههای مختلف درختان کاج.
دانه های گرده دارای مقدار متفاوتی اسیدهای آمینه اند. اسیدهای آمینه عمر زنبوران عسل را زیاد کرده و سبب تحریک و فعال شدن غدد شیری می گردند. اسیدهای آمینه ضروری که برای رشد و تکامل زنبوران عسل لازم میباشند، شامل:
- Lysine
- Valine
- Threonine
- Arginine
- histidine
- Ieucine
- Isoleucine
- Tryptophan
- Phenylalanine
- Methionine میباشند.
در انواع گرده گلهانه تنها اسیدهای آمینه ضروری بدن زنبور عسل موجود هستند بلکه غالباً حاوی اسیدهای آمینه غیر ضروری نیز میباشند که باعث بهبود و تسریع اعمال متابولیکی بدن آنها میشوند.
متوسط مقدار مصرف گرده یک کلنی معمولی در سال بین 20 – 30 کیلوگرم محاسبه شده است.
اثر کمبود دانه گرده در رژیم غذائی کلنی زنبور عسل ( شهد برای زنبور عسل )
- بنا به عقیده Mikhailov در سال 1964 کلنی هایی که دانه گرده کافی نداشته باشند در زمستان عسل کمتری مصرف میکنند، گر چه زنبور کمتری میمیرند ولی مقدار لارو و نوزاد در بهار سال بعد کمتر میشود.
- کندوهائی که کمبود گرده دارند در فصل زمستان گذرانی با مقایسه با یک کندوی متوسط 2/57% کمتر نوزاد تولید میکند ولی در عوض 8/76% از زنبورها کمتر میمیرند. اما اگر در اوائل بهار دانه گرده تأمین گردد مقدار نوزاد حتی از کلنی متوسط بیشتر خواهد شد .
- کندوهایی که کمبود گرده گل داشته باشند در برابر انواع بیماریها، پارازیت ها و مسمومیتهای اتفاقی نمیتوانند به خوبی مقاومت کرده و از بین میروند .
- زنبورها مواد دیگری غیر از دانه گرده مانند اسپرقارچها، خاکاره، خاک ذغال و خاک برگ جمع میکنند.
اثر کمبود گرده در روی تک تک افراد یک کلنی
- نرها معمولاً به سرعت از کندو حذف میشوند، و آنهایی که باقی میمانند اسپرم کمی دارند.
- هر ملکه ای که به وجود آید از رشد طبیعی برخوردار نبوده و جانشین میشود.
- اگرگرده ذخیره شده در کندو نباشد، مقدار پروتئین موجود در بدن نوزاد در پائیز کم میشود. چنین زنبورهایی پیله را جویده، غذای خشک شده لاروها و مواد دفعی را لیسیده و ضمن پاره کردن بدن زنبوران مرده از محتویات داخلی بدن آنها استفاده میکنند.
لذا برای تأمین سلامیت کلنی های زنبور عسل ضروری است تغذیه آنها متعادل باشد، خصوصاً در هنگامی که شرایط طبیعت برای تأمین نیازهای تغذیهای آنها مناسب نباشد. تغذیه متعادل زمانی فراهم میشود که کندوهای زنبور عسل در مجاورت انواع گیاهان گلدار مستقر شده و از آنها تغذیه کنند.
در صورتی که چنین شرایطی فراهم نباشد، تغذیه کمکی زنبورهای عسل با مواد مناسب دیگر توصیه میگردد حتی اگر کیفیت این مواد به خوبی گرده گل طبیعی نباشد.
نحوۀ خوراندن گرده گل به زنبوران عسل
گرده گل را میتوان به روشهای مختلفی در اختیار زنبور عسل قرار دارد، از جمله:
- قرار دادن قابهای حاوی گرده گل در کندوئی که به گرده گل نیاز دارد. در چنین حالتی گرده باید نزدیک به محل پرورش لاروهای زنبور عسل باشد.
- ریختن گرده در بشقاب های کم عمق و قرار دادن در بالای قابها و یا در روی پوشش داخلی کندو.
- گرده را در آب و یا محلول آب قند ریخته و در بالای قابها و یا در روی پوشش داخلی کندو قرار داد.
- گرده را با مواد غذایی دیگری مخلوط و به روشهای بالا در اختیار زنبور قرار داد.
مواد جایگزین گرده گل و شهد برای زنبور عسل
در سال 1655 میلادی Samuel Hantilib به عنوان یک غذای ارزان زمستانه مخلوطی از آرد لوبیا با آب قند را به کار برد.
در سال 1900 زنبورداران اروپا به خصوص زنبورداران آلمان و اتریش برای تحریک زنبور عسل به تولید و پرورش لارو از غذای زمستانه استفاده میکردند. این غذا شامل مخلوطی از شکر، آرد نخود و سفیده تخم مرغ بود.
امروزه در اغلب نقاط جهان از مواد مختلفی به جای گرده گل استفاده میشود. معمولاً این مواد را به نسبت های مختلف مخلوط کرده و به صورت خمیر یا کیک جایگزین گرده گل به کلنی ها میخورانند. بعضی از زنبورداران گرده گل جمع آوری و ذخیره شده سال قبل را با مواد مختلفی مخلوط کرده و به صورت کیک در می آورند و به کلنی ها میخورانند تا قدرت جذب آنرا بیشتر نمایند. این گونه کیک ها را کیک کمکی گرده گل مینامند.
برخی از فرمولهای موادی که به جای گرده گل و یا کمکی گرده گل مورد استفاده قرار میگیرند و توسط متخصین پرورش زنبور عسل پیشنهاد شده است، به شرح زیر خلاصه میشوند:
الف-فرمولهای کیکهای جایگزین گرده گل
فرمول 1)
شکر (ترجیحاً پودر شکر) 100 کیلو + عسل 5 کیلو + آرد کنجاله سویا 20 کیلو + مخمر آبجو 5/2 کیلو+ شیرخشک بدون چربی 5/2 کیلو+ سرکه5/0 لیتر + آب 20 لیتر + اکسی تتراسیکلین 25 (ترامایسین 25) 200 گرم.
نحوه تهیه کیک: ابتدا آب، عسل و سرکه را در ظرف مناسبی ریخته و روی اجاق حرارت میدهیم تا به حدود 80 درجه سانتی گراد برسد. سپس در ظرف دیگری مواد جامد فرمول فوق را با هم مخلوط کرده و به تدریج به ظرف اول اضافه میکنیم و به آرامی به هم میزنیم تا کاملاً یکدست و به صورت خمیر درآید. این مخلوط باید حدود 10 دقیقه در حرارت حدود 80 – 75 درجه سانتیگراد باقی بماند.
سپس شعله را قطع کرده و میگذاریم خمیر یا کیک سرد شود. این مقدار کیک برای حدود 400 کلنی زنبور عسل در یک نوبت تغذیه کافی است. میتوان کیک آماده شده را به صورت قرصهای 200 تا 300 گرمی در بین کاغذهای چرب قرار داده و روی قسمت فوقانی قابهای کندو قرار داد تا مورد تغذیه قرار گیرد.
فرمول 2)
آرد سویا 4 قسمت + مخمر 1 قسمت + شیر خشک بدون چربی 1 قسمت+ عسل بدون عامل بیماری 2 قسمت + آب به اندازه کافی
در فرمول بالا میتوان به جای عسل از محلول 2 به یک شکر و آب استفاده نمود.
فرمول 3)
آرد سویا 3 قسمت + مخمر 1 قسمت + شیر خشک بدون چربی 1 قسمت + آب شکر یک به یک ، 5 قسمت
فرمول 4)
آرد سویا 3 قسمت + مخمر 1 قسمت + شیر خشک بدون چربی 1 قسمت + آب شکر دو به یک ، 10 قسمت.
فرمول 5)
آرد سویا 5/2 قسمت + مخمر 1 قسمت + شیر کم چربی 1 قسمت + زرده خشکیده تخم مرغ قسمت .
مواد بالا با مقایسه با گرده جمع آورده شده توسط زنبور، مقدار بیشتری توسط زنبور مصرف شده و 50% نوزاد بیشتر تولید میکند. در صورتی که بخواهند از تخم مرغ تازه استفاده کنند برای هر یک کیلو از مواد خشک (آرد سویا، مخمر، شیر خشک) 7 – 9 زرده تخم مرغ را در مقداری آب شکرزده و سپس به آن اضافه میکنند.
در صورت لزوم میتوان به فرمولهای بالا انواع ویتامینهای مورد نیاز زنبور و آنتی بیوتیک ها را اضافه نمود.
فرمول 6)
مخمر آبجو 4 قسمت + شیر خشک کم چرب 1 قسمت + عسل 2 قسمت+ آب 1 قسمت.
فرمول 7)
آرد کنجاله سویا 9 قسمت + مخمر آبجو 1 قسمت + عسل 1 قسمت.
فرمول 8)
آرد کنجاله سویا 1 قسمت + مخمر آبجو 1 قسمت + شیر خشک بدون چربی 1 قسمت + زرده تخم مرغ 5/0 قسمت + کازئین 5/1 قسمت + شربت شکر 1 به 1 به مقدار کافی
ب- فرمول کیک گرده کمکی گل:
فرمول 1) برای کیک گرده
آرد کنجاله سویا 3 قسمت + گرده گل 1 قسمت + عسل 1 قسمت
فرمول 2)برای کیک گرده
آرد کنجاله سویا 4 قسمت + گرده گل 1 قسمت + شربت شکر 2 به 1 به مقدار کافی
فرمول 3)برای کیک گرده
مخمر آبجو 3 قسمت + گرده گل 1 قسمت + شربت شکر 2 به 1 به مقدار کافی
فرمول 4)برای کیک گرده
مخمر آبجو 1 قسمت + گرده گل 1 قسمت + پودر شکر 1 قسمت + آب به مقدار کافی
فرمول 5)برای کیک گرده
مخمر نانوایی 1 قسمت + گرده گل 1 قسمت + عسل به مقدار کافی
توجه: مقدار شربت یا عسل در تمام فرمولهای فوق الذکر باید به اندازهای باشد که مخلوط حاصل حالت خمیر نانوائی پیدا نماید.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM