ژله شاهانه یا ژله رویال توسط غدد زیر حلقی زنبورهای کارگر پرستار وقتی در سنین 2 تا 12 روزگی هستند ترشح شده و به عنوان غذای اصلی ملکه در تمام دوران زندگی او، و به نوزادان کارگرها و نرها در مراحل اولیه رشد آنها داده میشود. تولید و ترشح ژله شاهانه توسط زنبورهای پرستار بستگی به تغذیه آنها از گرده گل دارد. در پست قبلی در مورد ژله رویال و خواص آن مطالبی رابیان کردیم در این پست هر آنچه که در مورد ژله شاهانه یا ژله رویال باید بدانید را بررسی می کنیم.
ژله شاهانه یا ژله رویال
خصوصیات و ترکیب شیمیایی ژله شاهانه
ژله شاهانه ماده ای است خامه مانند، به رنگ سفید شیری، با بوی کمی تند، و مزه تلخ، حاوی مقدار زیادی ازت بوده و حالت اسیدی دارد.
ترکیب شیمیایی ژله شاهانه بسیار پیچیده بوده و بر اثر مرور زمان ترکیب آن تا حدودی تغییر میکند. متوسط ترکیب ژله ای که از سلولهای ملکه 3 – 4 روزه استخراج و تجزیه شده به شرح زیر بوده است:
- آب 05/66%
- پروتئین 34/12%
- چربی 46/5%
- مواد کاهش یابنده 49/12%
- خاکستر 82/0%
- مواد نامشخص 84/2%.
- ویتامینهای مهم موجود در آن C, B و D میباشد.
ضمناً ژله شاهانه به واسطه داشتن ماده ای به نام 10-Hydroxy deconoic acid خاصیت باکتری کشی نیز دارد.
موارد استفاده از ژله شاهانه
در مورد استفاده از ژله شاهانه، به غیر از کاربرد اصلی آن در تغذیه نوزادان و ملکه زنبور عسل، اختلاف نظرات زیادی وجود دارد.
محققین اروپایی و آمریکایی عموماً معتقدند تا زمانی که شواهد علمی کافی در مورد خواص شیمیایی و دارویی ژله شاهانه وجود نداشته باشد نمیتوان آن را به عنوان یک ماده مهم غذایی یا دارویی برای انسان به حساب آورد.
ولی ژله شاهانه در این کشورها به طور محدود به عنوان کمک کننده در جیره غذایی انسان و گاهی به عنوان یک ماده متشکله بعضی از کرم های آرایشی به کار برده میشود. از طرف دیگر بعضی از محققین بدون آن که پشتوانه علمی قوی ارائه دهند معتقدند که ژله شاهانه خواص بسیار ارزنده ای به عنوان یک ماده غذایی و همچنین داروی مؤثری برای درمان بسیاری از بیماریهای انسان میباشد. این دسته از محققین معتقدند که ژله شاهانه باعث افزایش طول عمر شده، برای درمان بعضی از بیماریهای قلب و جهاز هاضمه و بسیاری از بیماریهای دیگر مؤثر میباشد.
به هر حال آنچه مسلم است این است که ژله شاهانه به خاطر ترکیب شیمیایی بسیار پیچیده اش و همچنین به دلیل داشتن مقادیر بسیار قابل توجهی پروتئین، چربی، قندها، ویتامینها و مواد نامعلوم تأثیر بسیار شگفتی روی فیزیولوژی و بیولوژی ملکه زنبور عسل داشته و گرچه ملکه از نظر مبدأ تولید با زنبورهای کارگر یکسان میباشد ولی به خاطر تغذیه از این ماده غذایی با ارزش کاملاً از نظر خصوصیات ظاهری و رفتاری و بیولوژی از سایر زنبورها متمایز میگردد. به همین دلیل چنین به نظر میرسد که ژله شاهانه احتمالاً اثر مشابهی روی انسان و سایر حیوانات دارد. ولی تا قبل از انجام تحقیقات کافی و ارائه دلایل مستند علمی نمیتوان اثر ژله شاهانه روی انسان را مشابه اثر آن روی زنبور عسل دانست.
با این وجود مطالعات انجام شده در سالهای اخیر ثابت کرده است که ژله رویال خاصیت ضد باکتری داشته و شواهدی دال بر مؤثر بودن روی سلامتی انسان و جلوگیری از مسن شدن سریع، تأثیر مثبت روی سیستم عصبی، گردش خون و غیره وجود دارد.
تهیه و نگهداری ژله شاهانه
برای تهیه مقادیر کم ژله شاهانه ساده ترین راه این است که در فصل پرورش نوزادان زنبور عسل (معمولاً در بهار و تابستان برای مناطق معتدله) ملکه کلنی را خارج کرده و کلنی را برای چند روز یتیم گذاشت. در این حالت زنبورها به طور اضطراری در سطح شان سلولهای ملکه ساخته و در آنها ژله شاهانه قرار میدهند که میتوان سه تا چهار روز پس از آغاز ساخته شدن سلول ملکه ، ژله شاهانه آن را استخراج کرد.
ولی برای تهیه مقادیر زیادی ژله شاهانه باید از یکی از روشهای پرورش ملکه استفاده کرد. برای این کار معمولاً از کلنی های دو طبقه با ملکه استفاده شده و ملکه را در طبقه اول و زیر شبکه ملکه محدود مینمایند.
در طبقه دوم شانه های حاوی نوزادان جوان، گرده گل و عسل فراوان قرار داده و در سلولهای مصنوعی ملکه لاروهای جوان را پیوند مینمایند و در وسط آن قرار میدهند. این سلولها را پس از سه روز از کندوهای سازنده سلول ملکه خارج کرده و پس از بریدن قسمت فوقانی آنها با کارد تیز و داغ، لارو موجود در آنها را نیز با پنس یا انبرک خارج کرده و ژله باقیمانده را به وسیله قاشقک و یا توسط دستگاه مکش خارج مینمایند.
برای تهیه یک کیلوگرم ژله شاهانه به حدود 2500 سلول ملکه حاوی لارو سه روزه نیاز میباشد. ژله های استخراج شده را پس از صاف کردن به وسیله پارچه های صافی بسیار ریز در ظروف شیشه ای در بسته ریخته و تا زمان مصرف در یخچال (دمای حدود 2 درجه سانتیگراد) نگهداری میکنند. در صورتی که لازم باشد ژله شاهانه را برای مدت طولانی نگهداری نمود باید آن را در سردخانه یا فریزر (زیر صفر درجه سانتیگراد) نگهداری کرد.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM