به منظور شناخت بهتر رفتار زنبور عوامل تحریک کننده و دریافت آن تحریکات توسط زنبور و هر آنچه که در مورد حواس زنبور عسل باید بدانید را بیان می کنیم در پست های قبلی عوامل مؤثر در گرده افشانی توسط زنبور عسل بررسی شد.
حواس زنبور عسل
دریافت رنگها
زنبور عسل در طول تکامل خود سازش خاصی جهت دریافت و یا دیدن رنگهای به خصوصی که در ارتباط با گلها و منابع غذاییاش بوده پیدا کرده است. فرکانس نور که زنبور قادر به دیدن آن است بین حدود 300 تا 700 میلی میکرون است در حالی که برای انسان بین حدود 400 تا 800 میلیمیکرون میباشد.
بنابراین در طیف نور، انسان از قرمز تا بنفش و زنبور عسل از نارنجی تا ماوراء بنفش را میبینند. زنبور قادر به تشخیص رنگ قرمز نیست و آنرا مثل سیاه میبیند.
به عبارت دیگر میتوان گفت زنبور عسل قادر است بین 4 گروه رنگ را تشخیص دهد که عبارتند از: زرد – آبی سبز- آبی – ماوراء بنفس . بنابراین زنبور نمیتواند بین زرد و نارنجی را تشخیص دهد و هر دو برای آن یک رنگ هستند. ضمناً زنبور قادر است نور پلاریزه را نیز دریافت دارد.
دقت بینایی زنبور چقدر است؟ در فواصل کوتاه دقت بینایی زنبور زیاد است ولی هر چه فاصله بیشتر شود این دقت کمتر میشود. همچنین دقت بینایی 3 فرم زنبور متفاوت است. زیرا تعداد چشمهای ساده (اماتیدیها) موجود در چشمهای مرکب آنها متفاوت میباشد به طوری که: کارگر 300 /6، ملکه 900 /3و نر 000 /13اماتیدی در چشمهای مرکب دارد. بنابراین به نظر میرسد که قدرت بینایی زنبور نر بیشتر از کارگر و از کارگر بیشتر از ملکه است.
تشخیص و تفکیک شکلها
چون گلها دارای شکلهای متفاوتی هستند مطالعات انجام شده نشان داده است که زنبورها قادر به تشخیص شکلهای توپر از شکلهای توخالی هستند.
بنابراین زنبور نسبت به شکلهایی که توپر و متنوع تر باشند بیشتر حساس است . این موضوع از نظر چرای در مزارع و باغات اهمیت دارد زیرا بعضی از گلها دارای رنگ ماوراء بنفس هستند که به چشم انسان دیده نمیشوند.
تشخیص رنگ ماوراء بنفش توسط زنبور عسل از نظر هدایت زنبور به طرف گلها و بهره برداری از شهد آنها حائز اهمیت است.
حس شنوایی و شنیدن
تا چند سال قبل عدهای از محققین بر این اعتقاد بودند که زنبور قادر به شنیدن صداهایی که از طریق هوا منتقل میشوند نمیباشد. ولی امروزه شواهد زیادی در دست است که این نظریه را رد میکند. علاوه بر این شواهده مختلف و علمی موجود مبین این است که زنبور عسل اصواتی را که از طریق اجسام منتقل میشود را میتواند دریافت دارد. از جمله ارتعاشات مختلف اجسامی را که روی آنها ایستاده است به راحتی دریافت داشته و عکسالعمل نشان میدهد زنبور نسبت به ارتعاشات تا حدود 100 تا 150 هرتز که از اجسام عبور میکند حساس میباشد.
این موضوع را با مطالعه زنبور در داخل کندوی شیشهای میتوان تجربه کرد. مثلاً اگر ارتعاشی را با حدود فرکانس فوق به شیشه وارد نمائیم عکسالعمل فوری زنبورها دیده خواهد شد. مطالعات و شواهد موجود نشان دادهاند که عضو شنوایی زنبور برای دریافت ارتعاشات از اجسام روی پاهای وی واقع هستند. علاوه بر این موهای زیادی در سطح بدن خصوصاً روی شاخک های زنبور موجود هستند که وظیفه عضو شنوایی او را به عهده دارند.
صداهای مختلفی در داخل کندو تولید میشوند از جمله صدای ملکه باکره وقتی که در داخل حجره ملکه و نزدیک به تولد میباشد. این صدا را کارگرها شنیده و نسبت به آن عکس العمل نشان میدهند.
ضمناً ملکه پس از تولید در روی سطح شان نیز صداهای مخصوصی را تولید میکند. کارگرها نیز در هنگام انجام رقصهای مخصوص با ارتعاش شکم خود صداهای به خصوصی را تولید میکنند که به وسیله آن معانی خاصی را القاء میکنند. صداهای مخصوصی در مدخل سوراخ پرواز کندو به وسیله کارگرها نیز تولید میشود که به نام صداهای «اعلان خطر» و آماده باش میباشد.
کلیه این اصوات را میتوان با قرار دادن دستگاه استتوسکوپ روی کندوی شیشهای شنید. ولی هنوز معلوم نشده که زنبور عسل آنها را از طریق اجسام دریافت میدارد و یا از طریق هوا.
حس بویایی
حس بویائی از مهمترین اعضاء حسی زنبور است و محل اصلی این عضو روی شاخکهاست. زنبور عسل از نظر تکامل حس بویایی بسیار پیشرفته است و این به واسطه نیاز به سازش های مختلف میباشد. مثلاً زنبور مجبور است اعضاء مختلف کلنی خود، افراد بیگانه و خودی، و منابع غذایی مختلف را تشخیص دهد که تمام اینها بر مبنای حس بویایی استوار میباشد.
علاوه بر این حس بویایی یکی از وسایل مکالماتی زنبور محسوب میشود. مثلاً مکالمه و ارتباطی که بین ملکه و کارگرها در داخل کندو وجود دارد بر مبنای مجموعه پیچیده هورمونهای مخصوص ملکه است که حاوی پیامها و اطلاعات به خصوصی است.
یکی از این ترکیبات که به نام عطر ملکه یا «Queen Substance» مشهور است عبارتست از 9-oxo-2-Deconoic-acid که تا کنون مطالعات نشان داده است که اولاً حضور این ترکیب در داخل کندو مانع رشد و فعال شدن تخمدانهای کارگرها شده، ثانیاً مانع ساخته شدن حجره ملکه در کندو به وسیله کارگرها گردیده ثالثاً در هنگام جفتگیری عامل جلب کننده زنبورهای نر به طرف ملکه میباشد. بنابراین اینگونه پیامها و اطلاعات و یا مکالمات بین ملکه و کارگر توسط همین یک ترکیب میباشد. به طور کلی مکالمات شیمیایی بین ملکه و کارگرها به واسطه یک مجموعه ترکیبات شیمیایی انجام میشود که از طریق حس بویایی صورت میگیرد.
حس چشائی
حس چشائی برای یافتن منابع غذا و آب و تشخیص اعضاء کلنی برای زنبور عسل اهمیت زیادی دارد. در جریان مطالعات زیادی که انجام شده این موضوع روشن شده است که حس چشایی زنبور نمیتواند یک عامل تعیین کننده ارزش ماده غذایی باشد. مثلاً میتوان زنبور را تحریک کرد که از مواد غذایی که هیچگونه ارزش غذایی ندارند و یا ارزش غذایی آنها پائین است تغذیه کند. در حقیقت بعضی از قندها از جمله مانور (Manose) برای زنبور خاصیت سمی دارد ولی زنبور از آن تغذیه میکند. علاوه بر این در جریان این مطالعات روشن شد که قند ساکاروز بیش از تمام قندها برای زنبور تحریک کننده بوده است.
محل استقرار عضو یا اعضاء چشایی زنبور روی خرطوم و قطعات دهانی وی میباشد. ضمناً ثابت شده است که اعضاء چشائی روی بندهای آخر شاخکها و همچنین روی پنجه پاهای جلوئی نیز قرار دارند.
زنبور عسل با اعضاء حسی چشائی خود قادر است نسبت به انواع قندها، نمکها، اسیدهای آمینه و پروتئینها و آب عکس العملی نشان دهد ولی تا کنون شواهدی دال بر تشخیص مواد تلخ توسط زنبور عسل وجود ندارد.
حس تشخیص منبع آب
شواهدی در دست است که زنبور میتواند در فواصل کوتاه بدون اینکه تماسی با منبع آب پیدا کند آن را تشخیص داده و عکسالعمل نشان دهد. مثلاً دیده شده که وقتی زنبور نزدیک منبع آب قرار میگیرد بدون آنکه با آب تماس حاصل نماید خرطومش را دراز میکند. شاید زنبور قادر است مولکولهای آب را از فاله معینی دریافت دارد و یا شاید از طریق حس بویائی آن را تشخیص میدهد. این امر هنوز روشن نشده است. اعضاء حسی مربوط به تشخیص منبع آب ممکن است روی پنجه ها و یا پالپ قطعاتی دهانی باشد و یا موهای اطراف روزنه های تنفسی این وظیفه را عهدهدار باشند.
تحقیقات نشان داده است که زنبوران چرا کننده نیاز کلنی زنبور عسل به آب را تشخیص داده و متناسب با نیاز کلنی نسبت به آوردن آب به کندو اقدام میکنند. آوردن آب به کندو در روزهای گرم تشدید شده و در هنگام خنکی هوا کاهش مییابد.
حس تشخیص درجه حرارت
آزمایشات و مشاهدات مختلف مبین این است که زنبور عسل با دقت زیادی قادر است درجه حرارت را تشخیص دهد و نسبت به آن عکسالعمل نشان دهد. مثلاً درجه حرارت منطقه پرورش نوزادان در تمام طول سال حدود 33 تا 34 درجه سانتیگراد است و این نشان میدهد که ابتدا زنبور باید قادر باشد تغییرات درجه حرارت را تشخیص دهد تا سپس در تنظیم و ثابت نگه داشتن آن اقدام نماید. علاوه بر این آزمایشات دیگر این امر را ثابت کرده است. اعضاء تشخیص درجه حرارت روی 6 بند آخر شاخکها واقع هستند.
حس لامسه
این حس نیز در زنبور بسیار متکامل یافته است. موهای حسی زیادی در سرتاسر بدن حشره پراکنده هستند. این موها خصوصاً روی شاخکها، قطعاتی دهانی و پنجه ها تراکم بیشتری دارند. بیشتر فعالیتهای زنبور در ساختن شان و غیره در داخل فضای تاریک کندو بر مبنای حس لامسه استوار شده است. همچنین زنبورها در تماس با یکدیگر با استفاده از شاخکها اطلاعات مختلف را رد و بدل میکنند.
حس تشخیص نیروی جاذبه زمین
زنبور عسل قادر است جهت نیروی جاذبه زمین را درک کرده و عکسالعمل نشان دهد. اعضاء تشخیص این حس موهایی هستند که بین مفصلهای اصلی بدن واقع شدهاند، از جمله بین سر و قفس سینه و بین قفس سینه و شکم. این موها به صورت دایره وار به طرف بیرون قرار گرفتهاند. وقتی نیروی جاذبه، سر را به طرف پائین میکشد، موهای قسمت پائین دایره موها به طرف پائین خمیده میشوند که مبین جهت نیروی جاذبه است.
در صورتی که جهت جاذبه قطبی به طرف دیگر باشد عدهای دیگر از آن موها به همان طرف خمیده میشوند. بنابراین جهت خمیده شدن موهای فوق الذکر جهت جاذبه قطبی را نشان میدهد. این گونه حس در مورد ارتباطات و مکالمات زنبور در هنگام رقصهای مخصوص اهمیت دارد.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM