جدا کردن موم از درپوشهای مومی عسل پس از استخراج عسل و همچنین شانه های نو و تازه ساخته شده اضافی که توسط زنبورها به قسمتهای مختلف کندو چسبانده میشود راحت تر از جدا کردن موم از شانه های کهنه و قدیمی است. همچنین با توجه به این که موم های درپوشهای عسل و شانه های تازه ترشح شده از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند باید همیشه آنها را جدا از شانه های کهنه ذوب و موم آنها را تفکیک نمود. در این پست به بررسی خالص سازی موم زنبور عسل و سفید کردن یا بی رنگ کردن موم می پردازیم.
روشهای خالص سازی موم زنبور عسل
برای جدا کردن عسل و موم و خالص سازی موم زنبور عسل از درپوشهای مومی عسل که مخلوطی از موم های تازه ترشح شده و عسل میباشند میتوان به راههای مختلف اقدام نمود.
استفاده از دستگاه موم خشک کن ارتعاشی، تنگ یا پرس مخصوص و استفاده از دستگاه موم ذوب کن مخصوص که شرح خلاصهای از آنها در فصل برداشت و استخراج محصول عسل داده شده است.
روشهای بسیار معمولی در کشورهای خارج میباشد، در ایران میتوان از وسایل صافی و تنگ یا پرسهای معمولی استفاده نمود. پس از آنکه عسل از مخلوط فوق جدا گردید، موم را در آب داغ حل کرده و پس از آن که موم در سطح آب شناور گردید میتوان آن را در قالبهای مخصوصی ریخته تا منجمد شده و به شکل قرصهای بزرگ موم درآید.
گاهی از دستگاههای موم ذوب کن بخاری نیز استفاده میشود. در داخل این دستگاه ضمن این که موم ذوب میشود به وسیله شبکه های صافی نیز صاف شده و از زیر خارج و وارد قالبهای مخصوص میگردند. استفاده از موم دوبکنهای خورشیدی برای منظور فوق نیز امکانپذیر است.
پس از ذوب کردن موم در آب داغ و ریختن آن در قالبها اغلب مشاهده میشود که مقداری عسل و یا ناخالصی های سیاهرنگ در زیر قرصهای موم وجود دارد. لازم است این ناخالصی ها را با کارد تیز تراشیده و با سیار موم های ناخالص مثل شانه های کهنه ذوب و صاف کرد.
همانطور که اشاره شد جدا کردن موم از شانه های کهنه نسبتاً مشکلتر بوده و روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد در روش ذوب کردن و صاف کردن، شانه ها را در یک تانک یا دیگ بزرگ دو جداره حاوی آب داغ ذوب کرده و سپس محلول را از یک صافی فلزی سوراخ ریز (قطر سوراخها حدود 3 میلیمتر میباشد) عبور میدهند و در قالبهای مورد نظر میریزند تا منجمد گردد.
روش ذوب کردن در آب داغ نیز بسیار معمول میباشد، بدین ترتیب که شانه های کهنه را بدون آن که از قابها جدا کنند در یک بدنه کندو قرار داده و در زیر و بالای آن شبکه توری سوراخ ریز کوبیده و در یک تانک یا دیگ بزرگ حاوی آب داغ نزدیک به جوش فرو میبرند. در این حالت موم ذوب شده و در سطح آب قرار میگیرد. پس از سرد کردن آب، موم به صورت قرص بزرگی قابل استحصال است.
روش دیگری که در ایران نیز رایج است بدین ترتیب است که تکه های موم و شانه های قدیمی را در یک گونی کتای یا کنفی سوراخ ریز ریخته و دهانه آن را محکم میبندند. سپس این گونی را در یک تانک یا دیگ آب جوش فرو برده و گه گاه آن را به وسیله چوب یا پاروی دسته بلند در داخل آب داغ به هم میزنند. موم ذوب شده به تدریج در سطح آن جمع شده و پس از سرد شدن منجمد میگردد.
استفاده از موم ذوب کن خورشیدی بسیار راحت و عملی است. در روشهای فوق الذکر قسمت عمده موم از شان جدا میگردد ولی در ناخالصی های باقیمانده هنوز مقداری موم وجود دارد که میتوان به روشهای دیگر آن را جدا نمود. به کارگیری حرارت و فشار در جدا کردن موم از شان راندمان کار را فوق العاده افزایش میدهد. برای این کار دستگاههای پرس یا تنگ مخصوص ساخته شده و مورد استفاده قرار گرفته اند.
در یک نوع از این دستگاههای پرس موم، از آب داغ استفاده میگردد. بدین ترتیب که شانه ها و تکه های موم را در کیسه گونی های کتانی یا کنفی سوراخ ریز ریخته و در تانک پرس قرار میدهند. سپس آب داغ نزدیک به جوش را از طریق لوله های هدایت آب داغ روی آن ریخته و گهگاه روی گونی فشار وارد مینمایند. این عمل باعث میشود که موم ذوب شده و در سطح آب جمع گردد. موم مذاب را میتوان در ظروف قالب ریخته تا منجمد گردد.
در بعضی دیگر از دستگاههای پرس موم برای ذوب کردن موم از بخار داغ استفاده میشود. برای این کار بخار داغ در زیر مخزن آب دستگاه پرس وارد شده و آن را داغ و موم را ذوب میکند و در اثر اعمال فشار موم ذوب شده در سطح آب شناور میگردد و میتوان آن را در ظروف قالب ریخته و منجمد نمود.
در کارخانه های بزرگ جدا کردن موم از شان از دستگاههای سانتریفیوژ مخصوص استفاده میشود که معمولاً شان را در داخل آنها به وسیله حرارت ذوب و سپس با استفاده از نیروی چرخشی و گریزی از مرکز موم آنها را جدا میکنند.
سفید کردن یا بی رنگ کردن موم
اغلب موم ها به واسطه داشتن رنگ مایه های گرده گل و یا ناخالصی های دیگری دارای رنگهای تیره (قهوهای، قرمز، سبز و غیره) بوده که اکثر مصرف کنندگان عمده آن به این موم ها علاقهمند نیستند. لذا معمولاً تولید کنندگان و فروشندگان این گونه موم ها با روشهای مختلف نسبت به بیرنگ کردن آنها اقدام مینمایند. قدیمی ترین روش بی رنگ کردن موم استفاده از حرارت و نور خورشید است. برای این کار تکه های کوچک موم را در ظروف یا سینی های پهن و کم عمق محتوی آب ریخته و در مقابل آفتاب قرار میدهند. پس از چند روز موم سفید یا کم رنگ میگردد.
برای سفید کردن موم اغلب از ترکیبات شیمیایی مختلفی مثل بیکرمات، پرمنگنات، پروکساید، ترکیبات کلره و بعضی از اسیدها استفاده میشود. اسیدهای سولفوریک، اورتوفسفوریک و اگزالیک، برای سفید کردن موم به کار برده شدهاند ولی اسید اگزالیک نتیجه بهتری را عاید کرده است.
با توجه به اینکه اسیدها معمولاً باعث خوردگی ظروف فلزی میشوند لازم است عملیات سفید کردن موم با اسید در ظروف شیشهای انجام گردد.
روش دیگری که در سفید کردن موم معمول است روش جذب سطحی به وسیله گرد ذغال و یا خاک صدف میباشد که این مواد را داخل موم ذوب شده ریخته و چندین ساعت به هم زده و سپس با فشار از فیلترهای مخصوصی عبور داده تا مواد جامد آن جدا گردد.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM