یکی از رموز موفقیت زنبورداران داشتن کلنی هایی با کیفیت خوب است. کیفیت کلنی زنبور عسل اساساً به خصوصیات فیزیکی و ژنتیکی ملکه آن بستگی دارد. خصوصیات مهم باروری، جمعیت، میزان تولید عسل، جمعآوری گرده گل، مقاومت به آفات و بیماریها، رفتار، رنگ، تمایل به تولید بچه کندو، شانه سازی، غارتگری، زمستان گذرانی و بسیاری دیگر، از طریق ملکه به اعضاء کلنی وی منتقل شده و عملاً این صفات به او مربوط میشود. دراین پست روش پرورش ملکه زنبور عسل و تولید زنبور پاکتی بیان می کنیم.
پرورش ملکه زنبور عسل و تولید زنبور پاکتی
ملکه های جوان که در شرایط مناسبی پرورش یافته باشند معمولاً نسبت به ملکه های پیرتر جمعیت بیشتری را تولید کرده و در نتیجه عملکرد تولید آنها نیز بالاتر خواهد بود. ضمناً ملکه های جوان عملاً تمایل کمتری به تولید بچه کندو داشته که این خود از کاهش جمعیت و کم شدن راندمان تولید نیز جلوگیری میکند.
لذا برای بهره برداری هر چه بیشتر از کلنی های زنبور عسل باید همیشه ملکه آنها جوان، بارور و با خصوصیات فیزیکی و ژنتیکی بسیار خوب باشد. با توجه به این که عمر مفید و اقتصادی ملکه حدود دو سال میباشد باید ملکه های کندوها را حداکثر هر دو سال یک مرتبه عوض کرده و با ملکه های جوان و خوب جایگزین نمود. تأمین و تولید ملکه های خوب و بارور مستلزم داشتن اطلاعات و تجربه کافی از اصول پرورش ملکه میباشد.
برای اولین بارHuber در سال 1814 با انتقال لاروهای زنبورهای کارگر به سلولهای طبیعی ملکه موفق شد نسبت به پرورش ملکه اقدام نماید. متعاقباً محققین دیگری جهت پرورش ملکه روشهای مختلفی را بررسی و گزارش نمودند. روش پرورش ملکه با انتقال لارو کارگر به سلولهای مصنوعی ملکه از تحولات مهمی بود که در این زمینه توسط محققین مختلف ابداع و تکمیل گردید. این روش تولید ملکه در کتب مختلف به طور مبسوط به رشته تحریر درآمده است.
شرایط طبیعی پرورش ملکه در کندو
در داخل کندوی زنبور عسل و به طور طبیعی زنبورها در سه حالت سلول ملکه ساخته و اقدام به پرورش ملکه مینمایند:
- موقعی که کلنی میخواهد بچه تولید کند. در این حالت معمولاً تعداد زیادی سلول ملکه در اطراف حاشیه شانه ها ساخته شده و ملکه در آنها تخمگذاری مینماید. ملکه های پرورش یافته از این گونه سلولها معمولاً دارای کیفیت خوبی میباشند.
- موقعی که ملکه کلنی پیر شده و یا به دلایل مختلف راندمان و عملکرد خوبی نداشته باشد و لازم باشد به وسیله ملکه جوانی جایگزین گردد. در این حالت نیز معمولاً تعدادی سلول ملکه در حاشیه شانه ها ساخته شده و ملکه در آنها تخمگذاری مینماید. لازم به تذکر است که تعداد سلولهای ملکه در این حالت معمولاً محدود بوده و کمتر از 7 – 6 عدد در تمام کندو است. این گونه ملکه های پرورش یافته نیز از کیفیت خوبی برخوردار خواهند بود.
- در مواقعی که ملکه کندو به علل مختلف کشته شده و کلنی مجبور است به طور اضطراری ملکه جدیدی برای خود پرورش دهد. در این صورت تعدادی از سلولهای کارگرها تغییر شکل یافته و آن را به سلول ملکه تبدیل مینمایند. این گونه سلولهای اضطراری ملکه در سطح شانه ها ساخته شده و نمیتوان مطمئن بود که کیفیت ملکه آنها خوب باشد.
تولید ملکه با استفاده از سلولهای طبیعی
با توجه به این که تولید بچه کندو معمولاً در زمانی رخ میدهد که شرایط غذایی و آب و هوائی به بهترین نحو فراهم میباشد لذا چنین استنباط میشود که ملکه های پرورش یافته توسط کلنی به منظور فوق از بهترین کیفیت برخوردار میباشد.
لذا در صورتی که به تعداد محدودی ملکه نیاز باشد و به شرط داشتن نژاد یا استاک خوب زنبور، میتوان از این گونه سلولها استفاده کرد. برای این کار سلولهای ملکه که به طور طبیعی ساخته شده اند را از روی شان بریده و به کندوی بی ملکه منتقل مینمایند.
توصیه میشود سلولهایی از شان جدا شوند که کاملاً سربسته شده و به زودی ملکه آنها متولد خواهد شد. ضمناً باید دقت شود که در هنگام بریدن سلول از شان قسمتی از موم شان به قاعده سلول باقی مانده و آسیبی به ملکه وارد نشود. همچنین در جریان انتقال سلول ملکه به کندوی دریافت کننده باید مراقبتهای لازم از آن به عمل آید. هنگام مستقر نمودن سلول در شان، قسمت قاعده آن را در محل پرورش نوزادان فرو کرده به طوری که وضعیت قرار گرفتن سلول مشابه حالت طبیعی آن باشد و زنبورها سریعاً در اطراف آن تجمع کرده و آن را گرم نگهدارند.در صورتی که هوا نسبتاً گرم باشد میتوان آن را در زیر زهواره فوقانی قاب و روی شان قرار داد. چند روز بعد ملکه متولد شده و پس از طی دوران بلوغ، جفتگیری کرده و به زودی تخمگذاری خود را شروع خواهد کرد.
پرورش ملکه تحت شرایط کنترل شده
همانطور که قبلاً گفته شده کیفیت و مرغوبیت هر کلنی عمدتاً مربوط به کیفیت ملکه آن است و کیفیت ملکه نیز بستگی به خصوصیات نژادی و شرایط پرورش آن دارد. در شرایط طبیعی اکثر خصوصیات ژنتیکی و فیزیکی ملکه خارج از کنترل انسان بوده و نمیتوان اطمینان زیادی به کیفیت ملکه های تولیدی داشت. علاوه بر این برای تولید تعداد زیاد ملکه باید روش مناسبی اعمال نمود که ضمن تحت کنترل داشتن خصوصیات ژنتیکی، به هر تعداد که مورد نیاز باشد بتوان اقدام کرد.
پرورش دهندگان ملکه زنبور عسل باید نکات مهم و اساسی را که زیر بنای کار تولید ملکه خوب است مدنظر داشته باشند. اول از هر چیز باید نژاد مناسبی که با خصوصیات آب و هوائی و شرایط منطقه مورد نظر سازش خوبی داشته و عملکرد مناسبی داشته باشد تأمین شود.
کلنیهای مادری باید به گونهای انتخاب یا تأمین شوند که دارای خلوص ژنتیکی کافی و صفات مناسب باشند. کلنیهای پدری که به منظور تولید زنبور نر به کار برده میشوند نیز باید خالص بوده و دارای خصوصیات ژنتیکی مناسب و مشابه کلنیهای مادری باشند. لازم به تأکید است که انتخاب کلنیهای پدری و مادری باید از یک نژاد ولی از منابع مختلف (لاین های متفاوت) بوده که منجر به همخونی در نوزادان نگردد. انتخاب کلنیهای پدری و مادری از دو نژاد مختلف منجر به تولید هیبرید یا دورگه خواهد شد. پرورش ملکه در شرایط کنترل شده علاوه بر تأمین نژاد مناسب به نکات مهم دیگری نیز وابسته است که مهمترین آنها عبارتند از: داشتن کلنی های بسیار قوی و بارور که از نظر تولید ژله سلطنتی و مراقبت از سلولهای ملکه در شرایط خوبی به سر برند، تأمین لاروهای جوان کمتر از 36 ساعت سن که به خوبی تغذیه شده باشند، تهیه و تأمین سلولهای مصنوعی (از جنس موم یا پلاستیک) به تعداد مورد نیاز، انتقال لاروهای جوان به سلولهای مصنوعی ملکه (پیوند کردن) بدون آسیب رسانیدن به آنها ، سازماندهی مناسب وضعیت داخلی کندوهای شروع کننده و خاتمه دهنده سلولهای ملکه، مراقبت لازم از سلولهای ساخته شده، تأمین کندوهای مناسب جهت جفتگیری ملکههای باکره، پرورش تعداد زیادی زنبور نر بالغ از نژاد مناسب و آمادگی آنها جهت جفتگیری با ملکه های باکره، مراقبت از ملکههای بارور و استفاده صحیح از آنها.
پرورش ملکه به تعداد کم
به طور کلی تمام زنبورداران از افراد مبتدی و غیر حرفهای تا حرفهای به طریق زیر قادر خواهند بود ملکه های مورد نیاز خود را پرورش دهند:
الف-سلولهای طبیعی ملکه که توسط زنبورها در کندو ساخته میشوند
معمولاً هنگام بهار و زمانی که سلولهای ملکه در کندو به طور طبیعی توسط زنبورها ساخته میشوند میتوان جهت تهیه ملکه اقدام نمود. برای این کار باید کلنی های مناسبی را که از هر نظر دارای خصوصیات بهتری هستند انتخاب کرده و ملکه آنها را گرفته و در قفس ملکه قرار داده و در کندوی دیگری نگهداری نمود. پس از چند روز در این کلنی ها سلولهای طبیعی ملکه ساخته خواهد شد که میتوان آنها را از روی شانه ها بریده و در کندوهای مورد نیاز مستقر کرده و یا قابی که حاوی سلولهای ملکه هست را در کندوئی که نیاز به ملکه دارد قرار داد.
گرچه این روش ساده ترین راه تأمین یا جایگزینی ملکه های میباشد ولی دو محدودیت مهم در آن وجود دارد که یکی وابستگی زنبوردار به تشکیل طبیعی سلولهای ملکه و دیگری عدم کنترل بر روی نژاد و کیفیت ملکه های تولید شده است.
ب-سلولهای طبیعی ملکه تحت کنترل زنبوردار
در این روش ابتدا باید کلنیهایی که قرار است ملکه آنها عوض شوند را مشخص کرده و ضمن یتیم کردن (خارج کردن ملکه از آنها) ، کلیه قابهای حاوی تخم و لاروهای آنها را نیز خارج کرده و در کندوی دیگری قرار داد. سپس از کلنی های انتخاب شده که دارای خصوصیات بهتری هستند یک قاب حاوی لاروهای بسیار جوان خارج کرده و در کندوهای قبلی که ملکه آنها خارج گردیده است قرار داد. این کلنی ها با استفاده از لاروهای جوان اقدام به ساختن سلولهای ملکه خواهند نمود و پس از حدود 22 – 20 روز دارای ملکه تخمگذار خواهند شد. در این روش معمولاً لاروهای مسنتر را برای تبدیل به ملکه انتخاب میکند که در این صورت ملکه های حاصله از کیفیت خوبی برخوردار نخواهند بود.
پرورش ملکه به تعداد زیاد
به منظور پرورش تعداد زیادی ملکه باکره در شرایط کنترل شده باید سعی شود شرایط مناسبی را در کندوهای سازنده سلول ملکه به وجود آورد. این شرایط دقیقاً شرایطی هستند که در بهار موجب تحریک کلنی ها به تولید بچه کندو میشوند. کندوهای سازنده سلول ملکه باید دارای شرایط زیر باشند:
- الف-بسیار قوی و پرجمعیت باشند و اکثریت جمعیت آنها را زنبورهای جوان پرستار تشکیل دهد.
- ب-گرده گل به مقدار کافی در کندو وجود داشته باشد.
- ج-شهد یا عسل و یا شربت قند به مقدار کافی در اختیار داشته باشند.
در صورتی که شرایط آب و هوایی مناسب باشد چنین کندوهایی قادر به ساختن سلولهای ملکه خواهند بود.
با توجه به مطالب فوق روش معمول پرورش ملکه به تعداد زیاد از طریق انتقال لاروهای جوان از سلولهای کارگر به سلولهای مصنوعی ملکه از پیش ساخته شده است. این عمل را در اصطلاح پیوند کردن میگویند.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM