بیماری نوزما زنبور عسل در اغلب نقاط جهان انتشار دارد. بیماری بیشتر در کندوهای ضعیف که در اثر عوامل مختلف (نبودن مواد غذایی کافی در زمستان، طولانی بودن فصل زمستان، پیر شدن ملکه، تغذیه زنبوران عسل از باغات و زراعت های سمپاشی شده در اوایل بهار و غیره) جمعیتشان کم میشود بروز نموده و جمعیت کندو را به تدریج کمتر کرده و بالاخره سبب نابودی کندو میگردد. این بیماری در اغلب نقاط ایران وجود داشته و در بعضی نقاط تلفات زیادی به بار می آورد، ولی تا کنون از شدت و گسترش این بیماری و میزان دقیق خسارات وارده و متوسط درصد آلودگی در زنبورداری های استانهای مختلف کشور اطلاعی در دست نیست. دراین پست به بررسی این بیماری می پردازیم و عوامل این بیماری را بررسی می کنیم.
بیماری نوزما
عامل بیماری:
تا چند سال پیش عامل بیماری نوزما را پروتوزوآئی به نام Nosema apis میدانستند که منحصراً در داخل سلولهای جدار معده گوارشی زنبور عسل کامل رشد میکند. ولی اخیراً این موجود تک سلولی اسپرزا را در سلسله قارچها (Fungi) و کلاس Microsporidia طبقه بندی کرده اند
این انگل در داخل سیتوپلاسم تکثیر پیدا کرده و در حرارت 30 درجه سانتیگراد پس از 5 روز اسپر تولید میکند. سلولهای آلوده از جدار معده جدا شده در حالی که هنوز اسپرهای نوزما در آن قرار دارند. پس از خارج شدن اسپرها از سلولها و پارازیته کردن سلولهای رها شده، حمله به سلولهای دیگر شروع میشود. وقتی آلودگی شدید باشد حدود 30 -–50 میلیون اسپر در معده یک زنبور وجود دارد. اسپرهای نوزما نسبتاً بزرگ و تخم مرغی شکل به طول 4 تا 6 میلی میکرون و عرض 3 تا 4 میلیمیکرون هستند. اسپرهای این انگل بسیار مقاوم بوده و حرارتهای شدید و خشکی را تحمل میکنند.
در سال 1996 انگل مشابه دیگری در زنبور عسل شرقی (Apis carana) با قدرت بیماریزایی شدیدتر کشف گردید که نام آن را Nosema ceranae گذاشته ولی اطلاعات کافی در مورد این انگل در دست نیست.
متعاقباً این انگل در زنبور عسل اروپایی (Apis mellifera) و در کشورهای مختلف گزارش گردید. علاوه بر این رابطه نزدیکی بین این انگل و عارضه ریزش جمعیت کلنیهای زنبور عسل (Colony Collapse disorder) گزارش شده است.
علائم بیماری:
زنبور عسل در اثر آلودگی به بیماری نوزما تا زمان نزدیک شدن به مرگ هیچ علائم خارجی از خود نشان نمیشود. تشخیص آلودگی را میتوان با نمونه برداری از مواد دفعی و محتویات بدن زنبور عسل و آزمایشات میکروسکوپی انجام داد. آلوده شدن زنبور عسل به اسپرنوزما و مورد حمله قرار گرفتن سلولهای جدار معده گوارشی اغلب سبب تغییراتی در داخل بدن زنبور عسل میشود. تغییرات به وجود آمده در داخل بدن، خود در روی رفتار و فعالیتهای زنبور تأثیر میگذارد. در زیر بعضی از تغییرات مهم و عکس العملهای خارجی آن را شرح میدهیم:
- زنبورهای آلوده در بهار و اوائل تابستان عمرشان کوتاه شده و معمولاً نصف عمر زنبور سالم عمر میکنند.
- غدد شیری کاملاً رشد نمیکند.
- زنبورهای آلوده در زمستان فقط 6 میلیگرم ازت در سلولهای چربی (Fat bodies) دارند در حالی که این مقدار در زنبورهای سالم به 14 تا 23 میلیگرم میرسد.
- زنبورهای آلوده مقدار کمتری اسید آمینه در خون خود دارند
- وزن بدن زنبور آلوده منهای دستگاه گوارش کاهش مییابد. در حالی که وزن محتویات راست روده به سرعت بالا میرود. به همین دلیل زنبورهای آلوده زودتر از زنبورهای سالم حالت اسهالی پیدا میکنند.
- حالت اسهالی به خاطر جمع شدن زیاد از حد آب میباشد. زیرا درصد میزان آب در زنبورهای آلوده به مراتب بیشتر از زنبورهای سالم است. از این رو زنبورهای بالغ در داخل کندو و روی شانه ها مدفوع خود را دفع میکنند و کف کندو آغشته از فضولات زرد و شل میشود.
- زنبورهای آلوده اغلب وظایف زنبورهای مسن، چون مواظبت از کندو و پرواز به خارج را انجام میدهند. به این معنی که زنبورهای جوان آلوده از ملکه مواظبت نکرده و به پرورش لاروها نمیپردازند. دلیل این امر تحلیل رفتن غدد شیری زنبوران پرستار و پیر شدن زودهنگام آنا میباشد.
- بعضی اوقات به علت ضعف و بیحالی ناشی از بیماری، بالها به حالت بازمانده و زنبورها قدرت پرواز و نیش زدن را از دست میدهند، شکم نیز شل و افتاده و حالت باد کرده دارد.
- زنبورهای بالغ حالت فلج داشته و تحرک کمی از خود نشان میدهند و اغلب در کف و جلو کندوی روی زمین میخزند و قدرت پرواز ندارند.
- در آلودگیهای شدید، معده گوارشی تغییر شکل و رنگ میدهد. معده زنبوران سالم در حالت طبیعی به رنگ سفید و یا سفید مایل به زرد کهربائی بوده که در روی آن حلقه هایی مشخص به چشم میخورد. در حالی که معده زنبوران عسل مریض در مراحل آلودگی شدید، سفید رنگ و متورم گشته و فاقد حلقه های مشخص در روی آن میباشد.
- در کلنیهای آلوده گاهی ملکه کشته شده، جمعیت و مقدار محصول کاهش مییابد و ممکن است کلنی به طور کامل منقرض گردد.
علائم بیماری نوزما اغلب با علائم سایر ناراحتیهای زنبور عسل مانند فلج شدن، گرسنگی، مسمومیت توسط سموم و اسهال قابل اشتباه میباشد. بنابراین همانطوری که قبلاً اشاره شد مطالعات دقیق میکروسکوپی برای تأیید وجود این بیماری ضروری است.
نحوه انتشار:
عامل این بیماری توسط عسل آلوده، غارتگری کندوها، نقل و انتقال شانه ها بین کندوها، خرید و فروش کندوهای آلوده و ملکه، آب، مدفوع زنبوران مریض و یا به وسیله غذای آلوده از زنبوری به زنبور دیگر منتقل میگردد. بعضی معتقدند که اسپر بیماری توسط باد، و بعضی از حشرات نیز منتقل میشود.
در زمستانهایی که شرایط محیطی مساعد نباشد، زنبوران بیماری مدفوع خود را در داخل کندو دفع میکنند. رابطه مستقیم و مشخصی مابین زمستانهای سرد، ابری و بارانی و درجه آلودگی زنبور عسل به بیماری نوزما در بهار سال بعد وجود دارد. علت این امر شاید رشد آهسته کلنی در روزهای بارانی و عدم دقت در تمیز کردن شانهای آلوده به مواد دفعی است.
روش تشخیص آزمایشگاهی بیماری نوزما
برای تشخیص قطعی وجود عامل این بیماری میتوان از کلنیهای مورد نظر نمونه برداری نمود. برای نمونه برداری از هر کلنی حدود 10 تا 20 زنبور کارگر را از روی شانه های مختلف برداشته و در الکل 70 درصد قرار داده و به آزمایشگاه منتقل مینماییم. برای آزمایش سریع میتوان زنبورها را به وسیله گاز سیانور کشته و به آزمایشگاه منتقل نمود.
در آزمایشگاه، شکم حداقل 10 زنبور کارگر از هر کلنی را جدا کرده و در داخل هاون کوچکی قرار داده و به ازاء هر زنبور یک میلیلیتر آب مقطر روی آن اضافه مینمائیم و کاملاً کوبیده و محلول میکنیم. سپس از محلول ایجاد شده اسلاید میکروسکوپی تهیه کرده و در زیر میکروسکوپ با درشت نمایی 400 به بررسی و رؤیت اسپرها میپردازیم.
ضمناً توسط اسلایدهای مخصوص شمارش سلولهای خون میتواند تعداد اسپرها را نیز شمارش کرده و به شدت بیماری پی برد. علاوه بر این با تراشیدن مدفوع زنبورها از روی کف کندو نیز میتوان محلول مورد نظر را تهیه کرده و با آماده سازی اسلاید میکروسکوپی نسبت به تشخیص اسپرهای نوزما اقدام کرد.
پیشگیری و معالجه:
همانطور که در ابتدا اشاره شد این بیماری بیشتر به کلنیهای ضعیف حمله میکند، بنابراین جمعیتهای ضعیف و کم در یک کندو خیلی زود و به راحتی به این بیماری مبتلا میشوند. برای پیشگیری و معالجه این بیماری راه های گوندگونی توصیه شده اند که در زیر به شرح اهم آنها میپردازیم.
1-ایجاد مدیریت صحیح در زنبورداری
- الف-تأمین ملکه جوان و فعال که جمیعت هر کندو را بالا نگه دارد. در صورت کم بودن جمعیت در یک کندو میتوان از کندوهای قویتر، تعدادی قابهای نوزاد به آن اضافه نمود.
- ب-انتخاب محل مناسب جهت گذراندن دوره زمستان. این محل بایستی دارای حداکثر تابش خورشید بوده و ضمناً بادگیر هم نباشد. کندوها را باید در روی بلوکهای سیمانی یا پایه های چوبی قرار داد تا با زمین تماس نداشته و رطوبت زیاد سبب مختل کردن زندگی زنبوران نگردد.
- ج-تأمین مقدار کافی عسل یا آب شکر، گرده گل یا سایر مواد مورد نیاز نوزادان در اوائل پاییز جهت تغذیه آنها در پاییز و زمستان.
- د-از قرار دادن قابهای آلوده در داخل کلنی های سالم در اواخر تابستان خودداری شود، زیرا زنبورها زمان کافی برای تمیز کردن قابها و کم کردن آلودگی ندارند.
2-ضدعفونی کردن کندوها و وسایل آلوده با سموم گازی
قابهایی که فاقد عسل وگرده گل میباشند را میتوان با فرمالین ضدعفونی نمود. زیرا در صورت وجود غذا به فرمالین آلوده شده و برای زنبور عسل بسیار سمی و خطرناک میباشد.
بهترین و مناسبترین سم برای ضدعفونی قابها و وسائل زنبورداری استفاده از اسیداستیک میباشد.
اسید استیک به صورت محلول 80 درصد در بازار عرضه میشود. نحوه عمل بدین شکل است که مقداری پنبه یا نمد را که در 100 سانتیمتر مکعب اسید استیک آغشته شده است در بالای قابهای یک کندو قرار داده و سپس کندو را به مدت یک هفته در داخل محفظه ای پلاستیکی میگذاریم. پس از خاتمه این مدت، کندو را به مدت دو روز هوا داده و مجدداً مورد استفاده قرار میدهیم. سایر وسایل زنبورداری را نیز میتوان به همین ترتیب ضدعفونی کرد.
در سالهای اخیر از گاز اکسید اتیلن برای ضدعفونی کندوها و وسایل آلوده استفاده میشود .برای این منظور در اتاق مخصوص ضدعفونی از اکسید اتیلن به مقدار 100 میلیگرم در هر لیتر هوای اتاق و با دمای حدود 38 درجه سانتیگراد توانستهاند کلیه اسپرهای بیماری روی وسایل و شانها را از بین ببرند.
3-ضدعفونی کردن کندوها و وسائل آلوده با استفاده از گرما
قرار دادن کندو و قابهای آلوده در حرارت 49 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 50 درصد به مدت 24 ساعت بدون این که به قابها خسارت وارد آلودگی را به مقدار قابل ملاحظه ای تقلیل میدهد.
4-پیشگیری و معالجه توسط دارو
از داروهای زیادی که بر علیه این بیماری مصرف گردیده است ثابت شده است که فرماژیلین (Fumagillin) برای پیشگیری و معالجه این بیماری مؤثرتر و سالمتر میباشد.
این دارو از قارچ Aspergillus Fumigatus استخراج و امروزه در ایران به نام تجارتی فومیدیل – ب مصرف میگردد. این دارو از جوانه زدن و رشد اسپرهای عامل بیماری در معده زنبورها ممانعت به عمل میآورد ولی باعث کشته شدن اسپرها نمیشود.
نحوه تهیه محلول این دارو به شرح زیر است:
شکر =20 کیلوگرم
آب = 10 لیتر
فومیدیل – ب = 500 میلیگرم
برای تهیه شربت غلیظ، ابتدا آب را گرم کرده و سپس شکر را در آن حل مینمائیم. پس از سرد شدن محلول، داروی فومیدیل – ب را به آن اضافه میکنیم. این مقدار محلول که حدود تقریبی 23 لیتر میباشد، برای تغذیه 4 – 3 کندو در پاییز مورد استفاده قرار میگیرد. مصرف دارو در پاییز سبب کم شدن آلودگی در بهار سال بعد میشود.
ضمناً یادآوری میشود که در صورت لزوم و یا در صورت امکان اشاعه بیماری در بهار میتوان از محلول فوق در حالی که مقدار شکر را به نصف تقلیل میدهیم نیز استفاده نمود. باید توجه داشت که مصرف فومیدیل – ب به مقدار کمتر از آنچه که در بالا توصیه شده است برای پیشگیری و کنترل بیماری مؤثر واقع نمیگردد.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM