برخی از محققین معتقدند که اجداد اولیه زنبور عسل که زنبورهای گوشتخوار و انفرادی بوده اند حدود 70 میلیون سال پیش میزیسته اند . از آن زمان به بعد تدریجاً گونه های زنبور عسل با تغییر در رژیم غذایی اجداد آنها از گوشتخواری به شهد و گرده خواری ظاهر شدند. در این پست به بررسی انواع نژاد زنبور عسل از جمله نژاد کردوان ، نژاد کارنیکا و نژاد هیبرید را مورد بررسی قرار می دهیم.
گونه ها و نژادهای زنبور عسل
کلاس حشرات یا شش پایان از 31 راسته تشکیل شده است. یکی از این راسته ها راسته بال غشائیان یا Hymenoptera میباشد. در این راسته تعداد 15 بالا خانواده قرار داد که یکی از آنها بالا خانواده Apoidea (زنبورهای گرده افشان) میباشد. بالا خانواده Apoidea با داشتن خصوصیات جالب زیر از بقیه راسته بال غشائیان جدا میشود:
- بعضی از موهای بدن به خصوص موهای روی سینه شاخه شاخه و پر مانند میباشند.
- اولین بند پنجه پای عقب بلند و قطور شده و معمولاً از مجموع چهار بند باقیمانده پنجه پا بزرگتر است.
دارا بودن موهای پر مانند در روی بدن گونه های بالا خانواده Apoidea، آنها را از نظر حمل دانه گرده و در نتیجه عمل گرده افشانی مفید میسازد. بالا خانواده Apoidea خود از 9 خانواده تشکیل شده است که یکی از این خانواده ها، خانواده Apoidea (زنبورهای عسل ) میباشد.
در خصوص قدمت تاریخی خانواده Apoidea که گونه های مختلف زنبور عسل در آن قرار دارند اطلاعات کافی فسیل شناسی وجود ندارد.
قدیمیترین فسیل شناخته شده از زنبور عسل قدمتی حدود 50 میلیون سال دارد که خصوصیات ظاهری آن تا حدودی به زنبور عسل امروزی شباهت دارد، ولی فسیل کشف شده از زنبور عسل که کاملاً شبیه زنبوران عسل امروزی است به حدود 30 میلیون سال پیش تخمین زده شده است. .
خانواده Apoidea خود به چهار زیر خانواده Bombinae ، Euglossinae، Meliponinae و Apinae تقسیم میشود. تمام گونه های زنبور عسل در زیر خانواده Apinae قرار میگیرند.
در دنیا چهار گونه زنبور عسل وجود دارد که گونه زنبور عسل کوچک: Apis Florea F. ، زنبور عسل بزرگ . Apis dorsata F و زنبور عسل هندی. Apis cerana F در آسیا و گونه چهارم یعنی زنبور عسل اروپایی . Apis mellifera L در بیشتر نقاط جهان انتشار دارند.
دو گونه Apis cerana F ,و Apis mellifera L. در حال کندو یا محوطه بسته در روی شانه ای متعددی که درست میکنند. سیستم مکالماتی و ارتباطی بین افراد این دو گونه تکامل زیادی یافته و از نظر اقتصادی اهمیت زیادی دارند. در حالی که دو گونه Apis florae F. و Apis dorsata به صورت آزاد زندگی کرده و هیچ وقت در داخل محیط بسته کندو قادر به ادامه حیات نیستند و برخلاف دو گونه قبلی فقط یک شان درست میکنند.
ضمناً سیستم مکالماتی بین آنها ابتدائیست. از چهار گونه موجود زنبور عسل در دنیا، گونه Apis mellifera L. در اغلب نقاط ایران به جز مناطق کویری انتشار دارد. گونه Apis florae F. فقط در قسمت جنوب و جنوب غربی و شرقی ایران انتشار دارد.
گرچه محققین مختلف در مورد انتشار جغرافیایی و تغییرات منطقهای دو گونه زنبور عسل اروپایی و هندی گزارشات مختلفی ارائه نمودهاند ولی دوپرا (Dupra , 1965 a , b , 1964 , 1962) روش طبقه بندی جدیدی را برای این گونه ارائه نموده و بر آن مبنا سرزمینهای اصلی و منطقه پراکندگی این گونه ها را مشخص نمود. زنبور عسل اروپایی از قسمتی از اروپا و آفریقا و قسمت غربی آسیا منشأ گرفته و گسترش یافته است . در صورتی که زنبور عسل هندی در جنوب و شرق آسیا، جزایر اندونزی و ژاپن گسترش یافته است.
زنبور عسل کوچک (Apis florae F.)
کوچکترین گونه زنبور عسل میباشد که انتشار آن در قسمت غرب کره زمین از عمان و جنوب ایران شروع و تا شرق کره زمین یعنی اندونیزی ادامه دارد.
گرچه بعضی از محققین تصور میکردند که این گونه و گونه زنبور عسل کوچک جنوب شرقی آسیا (Apis andreniformis) هر دو یک گونه اند ولی مطالعات سالهای اخیر (Hepburn, et al , 2005) نشان داده است که این دو گونه گرچه شباهت ظاهری بسیار زیادی داشته و به راحتی با یکدیگر هم زیستی دارند ولی در واقع دو گونه متفاوت میباشند.
انتشار این زنبور در ایران از جنوب غربی (جنوب استان کردستان – استان خوزستان) تا جنوب (استان بوشهر – جنوب استان فارس و استان هرمزگان) و جنوب شرقی (استان سیستان و بلوچستان) ادامه دارد. کلنی زنبور عسل کوچک معمولاً از یک ملکه و تعداد زیادی زنبور کارگر و در فصل مناسب تعداد کمی نر تشکیل یافته است.
زنبور عسل کوچک فقط یک شان میسازد که 25 تا 35 سانتیمتر عرض و 15- 17 سانتی متر طول دارد. وسعت شان در اندیمشک و دزفول گاهی تا 1200 () سانتیمتر مربع میرسد.
زنبور عسل کوچک ، شان خود را بیشتر در میان بوته ها و درختان انبوه گرمسیری (کنار، لیمو، نخل، انار، یاس و غیره) زیر سقف ایوان، مدخل سرداب، داخل غار و شکاف های باز کوهها و دیواره داخلی چاه آب ( در عمق 4 تا 6 متری) مستقر میسازد.
بالای شان، یعنی محلی که به شاخه و یا سقف متصل میگردد قطورتر بوده و برای ذخیره عسل و گاهی گرده گل مورد استفاده قرار میگیرد. در زیر این قسمت سلولهای شان جهت ذخیره گرده و پرورش نوزاد بوده و سلولهای لبه قاب اغلب جهت پرورش زنبورهای نر استفاده میشود. در موقع نیاز سلولهای ملکه در قسمت پایین ساخته میشوند.
از نظر زیست شناسی، طول دوران رشد زنبور کارگر از تخم تا حشره کامل 6/20 روز طول میکشد بدین ترتیب که دوران جنینی 3 روزط، دوران لاروی 4/6 روز و دوران شفیرگی 2/11 روز میباشد.
مقدار تولید عسل سالانه در کلنی زنبور عسل کوچک زیاد نبوده و از 200تا 1000 گرم در هندوستان، 1 تا 3 کیلو در ایران و یک کیلو در عمان گزارش شده است. عسل این گونه زنبورها کریستالیزه نشده و از نظر مواد متشکله در عسل با سایر گونه های زنبور عسل فرقی ندارد.
کلنی کوچک و محصول کم این گونه زنبور را این طور میتوان توجیه کرد که چون کلنی زنبور عسل کوچک در محیط باز میباشد و اغلب ممکن مورد حمله دشمنان طبیعی خود قرار گیرند 60 تا 70 درصد جمعیت کندو باید به طور دائم از کندو محافظت نموده و زمان کافی جهت تأمین غذا و رشد کلنی باقی نخواهد ماند. زنبور عسل کوچک یکی از مهمترین حشرات گرده افشان در قسمت جنوبی ایران است که متأسفانه در سالهای اخیر به علت عدم آشنایی روستاییان به ارزش زیاد این حشره به خاطر چند گرم عسل، کلنیهای این زنبور را از بین میبرند.
زنبور عسل بزرگ (Apis dorsata F.)
در بین چهار گونه زنبور عسل A.doradta F. از نظر جثه از همه بزرگتر میباشد. این گونه از زنبور عسل مانند زنبور کوچک فقط یک شان میسازد. شان معمولاً به شاخه های کلفت درختان، زیر سقف ایوانها و دامنه صخره ها متصل میگردد. . اندازه شان ممکن است بین 1/0 تا بیش از یک متر مربع وسعت داشته باشد . شکل و اندازه سلولهای شان که در آنها کارگر، ملکه و نر پرورش داده میشود مشابه است. معمولاً تعداد متعددی کلنی این زنبور در کنار یکدیگر لانه سازی میکنند. جمعیت هر کلنی ممکن است به چندین هزار زنبور برسد.
زنبور عسل هندی یا شرقی (Apis indica یا Apis cerana Fabr,)
این گونه زنبور عسل خیلی به زنبور عسل اروپایی (Apis mellifera) شباهت دارد، حتی بعضی از محققین گونه زنبور عسل هندی را یک زیر گونه از زنبور عسل اروپایی میدانند. ولی محققین دیگر این دو گونه را کاملاً از یکدیگر متمایز میدانند و اظهار میدارند که این دو گونه نمیتوانند با یکدیگر تلاقی کرده و تولید نتایج بارور نمایند. زنبور عسل هندی از نظر جثه کمی کوچکتر از زنبور عسل اروپایی است ولی بیشتر با شرایط آب و هوائی گرم و خشک سازش یافته است.
زنبور عسل اروپایی (Apis mellifera L.)
این گونه زنبور عسل که منشأ آن آفریقا و اروپا بوده است تقریباً در تمام مناطق کره زمین به استثنای مناطق قطبی، گسترش پیدا کرده و بیش از سایر گونه های زنبور عسل مورد استفاده انسان قرار گرفته است.
گرچه این گونه قرابت زیادی با زنبور عسل هندی دارد ولی جثه آن کمی بزرگتر است و برای مناطق معتدله و سردسیر سازش یافته است. زنبور عسل اروپایی در نقاط مختلف کره زمین دارای نژادهای مختلفی است که هر یک خصوصیات ویژهای دارند و در بخش نژادهای زنبور عسل اروپایی توضیح داده خواهد شد.
گونه های جدید زنبور عسل
در یکی دو دهه گذشته بعضی از محققین امکان وجود گونه های دیگری از زنبور عسل را مطرح کرده اند (Ruttner, 1988) و حتی برخی از گونه های جدید توصیف گردیده اند. با توجه به اینکه برای اثبات قطعی وجود این گونه ها شواهد و ادلّه بیشتری لازم است در مورد جایگاه آنها به عنوان گونه بین متخصین اختلاف نظر وجود دارد. با این حال پنج گونه جدید که توصیف شده اند به شرح ذیل میباشند:
1-گونه زنبور عسل کوچک جنوب شرقی آسیا (Apis andreniformis)
این گونه که توسط محققی به نام Wongsiri و همکارانش در سال 1990 به عنوان گونه جدید زنبور عسل معرفی گردید، عمدتاً در جنوب شرقی آسیا، جنوب چین، در مالزی و برنئو وجود دارد. این گونه از نظر خصوصیات ظاهری و بیولوژیکی به گونه Apis florae بسیار شباهت دارد به راحتی با یکدیگر همزیست هستند. هنوز اطلاعات کافی در مورد بیولوژی این گونه در دست نیست.
2-گونه زنبور عسل بزرگ (Apis Laboriosa)
این گونه در سال 1980 توسط Sakagami و همکارانش به عنوان گونه جدید زنبور عسل معرفی گردید. این گونه از نظر جثه بزرگترین زنبور عسل جهان است. این گونه زنبور عسل نیز مشابهت زیادی به گونه Apis dorsata دارد. این گونه در جنوب شرقی آسیا خصوصاً در نپال و در ارتفاعات 1200 تا 3500 متر در دل صخره ها لانه گزینی کرده و زندگی میکند.
3-گونه زنبور عسل قرمز (Apis koschevnikovi)
این گونه زنبور عسل در سال 1906 توسط Buttel – Reepen توصیف و نامگذاری شده است. مناطق پراکنش آن عمدتاً در شمال برنئو و در صبای مالزی است. این گونه گرچه شباهتهایی را با گونه زنبور عسل شرقی یا هندی (Apis cerana) دارد ولی تفاوتهای مرفولوژیکی و بیولوژیکی متعددی دارد که موجب تفکیک آنها از یکدیگر شده است.
4-گونه (Apis nigrocincta)
انتشار این گونه در بخشهایی از اندونزی و جنوب شرقی آسیاست. از نظر رفتاری و نحوۀ زندگی شبیه گونه زنبور عسل هندی (Apis Cerana) است ولی اندازههای بدن آنها متفاوت است، مضافاً اینکه به طور کامل قابل تلافی نیستند و منطقه جغرافیایی متفاوتی را اشغال میکنند.
5-گونه (Apis nuluensis)
این گونه اخیراً از صبای مالزی گزارش شده است که شباهت به Apis cerana دارد. این گونه در دست مطالعه بیشتری است.
نژادهای گونه زنبور عسل اروپایی (Apis mellifera L.)
شرایط گوناگون محیطی در روی کره زمین سبب به وجود آمدن نژادهای مختلفی از یک گونه میگردند. این نژادها، طی سالهای متمادی با محیط و شرایط گوناگون منطقه سازش یافته و به تدریج تغییرات جزئی در رنگ و سایر خصوصیات ساختمانی بدن آنها به وجود آمده است.
قبل از بحث در مورد نژادها، اهمیت و خصوصیات آنها، لازم است گفته شود که نژادهای زنبور عسل را از روی بعضی از خصوصیات مرفولوژیکی و بیولوژیکی از هم تشخیص میدهند. بعضی از این خصوصیات مرفولوژیکی مانند رنگ قسمتهای مختلف بدن اغلب کاملاً مشخص بوده و با چشم غیر مسلح قابل رؤیت میباشند.
در صورتی که تعداد دیگری از خصوصیات به آسانی با چشم غیر مسلح قابل تشخیص نبوده و باید به روش اندازه گیری آنها در یک نمونه از جمعیت زنبور عسل (Biometrical methods) مشخص گردند. در میان این دسته از خصوصیات، اندازه قسمتهای مختلف بدن مانند زبان، طول و عرض بالهای عقب و جلو، حلقه های سینه و شکم، طول و عرض بندهای پاها، رگهای بال، نسبت رگهای مختلف به یکدیگر و زاویههای رگهای مختلف و غیره از اهمیت ویژهای برخوردارند.
در میان خصوصیات بیولوژیکی، رشد کلنی، فعالیت چرا، مومبافی، دفاع از کلنی، تمایل به جمعآوری بره موم، مقاومت در مقابل امراض و آفات ، تولید عسل، تولید بچه کندو، و نحوۀ زمستان گذرانی اهمیت دارند.
Rothenbuhler و همکارای وی (1968) نژادهای گونه زنبور عسل اروپایی (Apis mellifera) را بر مبنای سیستم طبقه بندی Dupraw به چهار گروه برحسب گسترش جغرافیایی آنها به شرح زیر دسته بندی نمودند:
الف- نژادهای آفریقایی:
5.Apis Mellifera unicolor | 1.Apis Mellifera Scutellata |
6. Apis Mellifera Capensis | 2.Apis Mellifera adansonii |
7. Apis Mellifera Lamarkii | 3. Apis Mellifera monticola |
8. Apis Mellifera yemenitica | 4. Apis Mellifera Litorea |
ب-نژادهای خاور نزدیک:
13. Apis Mellifera armeniaca | 9. Apis Mellifera cypria |
14. Apis Mellifera caucasica | 10. Apis Mellifera syriaca |
15. Apis Mellifera adomi | 11. Apis Mellifera anatoliaca |
12. Apis Mellifera meda |
ج- نژادهای منطقه مدیترانه مرکزی و جنوب شرقی اروپا:
19. Apis Mellifera sicula | 16. Apis Mellifera cercopia |
20. Apis Mellifera macadonica | 17. Apis Mellifera carnica |
18. Apis Mellifera ligustica |
د- نژادهای منطقه مدیترانه غربی و شمال غربی اروپا:
23. Apis Mellifera iberica | 21. Apis Mellifera sahariensis |
24. Apis Mellifera mellifera | 22. Apis Mellifera intermissa |
نژادهای آفریقایی در حد فاصل جنوب صحرای سینا تا منطقه مصر را شامل شده اند. نژادهای خاورمیانه حد فاصل بین نژادهای آفریقایی و نژادهای گروه جنوب شرقی اروپا هستند. نژادهای شمال غربی اروپا مستقلاً به وجود آمده اند و عامل اصلی این تفکیک سلسله جبال آلب و زمان یخبندان بوده است.
در بین این نژادها تنها چهار نژاد در دنیا از نظر اقتصادی اهمیت بیشتری داشته که در زیر به شرح مختصر هر کدام میپردازیم:
1-نژاد زنبور عسل تیره اروپا (Apis Mellifera mellifera L.)
موطن اصلی این نژاد تمام اروپا، غرب و شمال آلپ و مرکز روسیه است. این نژاد از طریق اقیانوس به آمریکای شمالی و جنوبی و از طریق کوه های اورال به سیبری در شوروی سابق گسترش یافت. ولی در مناطق فوق نتوانست خود را با رشد زنبورداری نوین وفق دهد. امروزه این نژاد در کشورهایی چون اسپانیا، فرانسه، لهستان و روسیه به صورت خالص یافت میشود. در بعضی از نقاط دنیا این نژاد یا کاملاً توسط نژادهای دیگر جایگزین شده و یا با نژادهایی چون نژاد کارنیکا Caucasica , Ligustica, Carnica تلاقی یافته است.
مشخصات ظاهری:
زنبورهای درشت با زبانی کوتاه (7/5 – 4/6 میلی متر) و شکم پهن میباشند. رنگ بدن به جز لکه های کوچک زردرنگی که در روی دومین و سومین حلقه پشتی شکم وجود دارد، سیاه تیره میباشد. در روی شکم نوار زرد رنگ وجود ندارد. موهای روی سینه نر قهوهای تیره و گاهی سیاه رنگ است. ایندکس کوبیتال کوچک (3/1 تا 1/2 ، متوسط 6/1 ) میباشد.
رفتار:
در محیط باز تا حدی مهاجم است. در روی سطح شان سریع حرکت میکند و اغلب حالت تهاجمی ندارد. رشد کلنی در بهار تا حدی آهسته بوده ولی در نهایت کلنی در آخر تابستان و زمستان قوی میگردد. در تحت شرایط سخت زمستان میتواند مقاومت کند. نسبت به بیماریهای لارو و همچنین شب پره موم خوار حساس میباشد.
2- نژاد ایتالیایی (Apis Mellifera Ligustica Spin.)
موطن اصلی این نژاد جزیره سیسیل در ایتالیا میباشد.
مشخصات ظاهری:
کمی از زنبورهای نژاد سیاه کوچکتر، شکمی باریک و زبانی نسبتاً بلند دارد. (3/6 – 6/6 میلیمتر). رنگ شکم در قسمت زیرین و روی حلقههای 2 و 4 روشن و در روی حلقههای 2 تا 4 در قسمت جلوئی دارای نوارهای زردرنگ میباشد. نوارهای زرد روی شکم بسیار متغیر بوده و گاهی باریک و زمانی پهنتر میگردد.
زنبورهای روشنتر اغلب دارای سپرچهای زردرنگ میباشند. رنگ موهای بدن به خصوص در نرها، زردرنگ و کاملاً مشخص است. ایندکس کوبیتال متغیر بوده و از متوسط تا زیاد (2 تا 7/2 متوسط 2/2 تا 5/2 ) میباشد.
رفتار:
در روی قاب نسبتاً آرام است و رفتار تهاجمی ندارد. رشد کلنی در اوایل بهار بدون توجه به مواد غذایی زیاد بوده و تا اواخر پاییز ادامه دارد. با توجه به تولید مثل زیاد، کمتر بچه کندو تولید میکند. مقدار تغذیه در زمستان زیاد بوده بنابراین کلنیهای قوی قادر به زمستان گذرانی هستند. زنبور نژاد ایتالیایی با شرایط آب و هوایی مدیترانهای بسیار سازش داشته، زمستانهای مرطوب و ملایم وتابستان های خشک و دوره طولانی جریان شهد برای این نژاد از زنبور عسل مناسب میباشد.
3- نژاد کارنیکا (Apis Mellifera carnica Pollmann)
موطن اصلی نژاد کارنیکا نواحی جنوبی آلپ در اتریش و شمال بالکان در یوگسلاوی سابق میباشد.
مشخصات ظاهری:
نژاد کارنیکا به طور معمول شباهت زیادی به نژاد ایتالیایی (Ligustica) دارد. نژاد کارنیکا زنبورانی با جثه باریک و زبانی بلند (4/6 تا 8/6 میلیمتر) دارند. نژاد کارنیکا دارای موهای کوتاه و پرپشت هستند. نژاد کارنیکا بدن تیره رنگ، و در روی دومین و سومین حلقههای پشتی شکم لکه ها و گاهی نوار قهوهای وجود دارد. نژاد کارنیکا ایندکس کوبیتال بزرگ (2 تا 5 و متوسط 4/2 تا 3 میلیمتر) میباشد. نژاد کارنیکا رنگ موهای بدن این نژاد خاکستری متمایل به قهوه ای است.
رفتار:
نژاد کارنیکا بر اساس نظر Borther Adam در سال 1966 زنبور نژاد کارنیولان آرامترین نژاد زنبور عسل میباشد. نژاد کارنیکا زمستان را با تعداد کمی زنبور و مقدار کمی غذا میگذراند. نژاد کارنیکا در صورتی که منبع گرده گل در اختیار داشته باشد نوزادان زیادی را تولید میکند. در پاییز جمعیت کلنی به سرعت کاهش مییابد. غارت در این نزاد کم و مصرف بره موم بسیار ناچیز میباشد. در سالهای اخیر این نژاد پس از نژاد ایتالیایی، به طور وسیعی در سطح جهان انتشار یافته است.
4-نژاد قفقازی (Apis Mellifera caucasica Gorb.)
موطن اصلی این نژاد در درههای بلند قفقاز مرکزی است.
مشخصات ظاهری:
از نظر شکل، اندازه بدن و موها بسیار به نژاد کارنیولان شبیه است . رنگ بدن آن تیره و لکه های قهوهای در روی اولین حلقه پشتی شکم وجود دارد. رنگ موها در نژاد قفقازی بیشتر به خاکستری تمایل دارد. موهای روی سینه زنبورهای نر این نژاد سیاه رنگ است. زبان بسیار بلند ( تا 2/7 میلیمتر) دارد. ایندکس کوبیتال متوسط است.
رفتار:
زنبورهای این نژاد آرام بوده و کلنی های قوی تا قبل از تابستان میسازد . تمایلش به تولید بچه کندو کم، ولی مصرف بره موم در این نژاد بسیار زیاد است. زمستان گذرانی آن در نواحی شمال به علت حساسیت به بیماری نوزما زیاد خوب نیست. این نژاد تا اندازهای تمایل به غارت و جابجایی دارد. این نژاد از نظر اصلاح نژاد وتلاقی با سایر نژادها مورد استفاده قرار میگیرد. (Bornus, 1972).
نژاد هیبرید و یا دورگه های زنبور عسل
هر یک از نژادهای زنبور عسل در منطقه جغرافیایی خود و تحت شرایط محیطی و اقلیمی در طول زمان تکامل یافته و خصوصیات ظاهری و رفتاری خاصی پیدا میکنند. بعضی از این خصوصیات از نقطه نظر اقتصادی مفید و بعضی دیگر نامناسب میباشند.
از دیدگاه یک زنبوردار نژادی مناسب و مورد علاقه است که تمام خصوصیات خوب را دارا باشد از جمله: آرام بودن، جمعیت خوب تولید کند، فعال بوده و شهد زیادی جمع آوری نماید، زمستان گذرانی خوب داشته باشد، نسبت به بیماریها و آفات مقاوم باشد، غارتگر نباشد، قدرت سازش با شرایط آب و هوای مختلف را داشته باشد و غیره. بدیهی است در شرایطی طبیعی نمیتوان انتظار داشت که بر اثر انتخاب طبیعی تمام صفات مورد نظر در یک نژاد متمرکز گردد. ولی بررسی خصوصیات نژادهای مختلف نشان میدهد که بعضی از صفات مناسب در یک نژاد و عدهای از آنها در نژادهای دیگر متمرکز شدهاند.
از طرف دیگر وقتی در داخل یک نژاد مطالعه دقیق انجام شود مشاهده میگردد که یک صفت مشخصی در لاینهای مختلف (کلنی های مختلف) به درجات متفاوت ظاهر میگردد. با توجه به پدیده هتروزیس (قدرت بیشتر هیبریدها و برتری بعضی از صفات آنها نسبت به والدینشان) دانشمندان به این نتیجه رسیدند که میتوان با استفاده از تلقیح مصنوعی و یا جفتگیری در مناطق ایزوله شده بین نژادهای مختلف و یا لاین های مختلف تلاقی های مناسبی را اجرا نمود و صفات مطلوب را که مورد نظر است در نژاد هیبرید یا نوزدان حاصله متمرکز کرد. مطالعات زیادی در این زمینه صورت گرفته و هیبریدهای مختلفی به دست آوردهاند که بعضی از آنها اهمیت اقتصادی و شهرت زیادی به دست آورده اند که مهمترین آنها عبارتند از:
1- نژاد هیبرید استارلاین (Star – Line)
نژاد هیبرید استارلاین از تلقیح بین افراد انتخابی زنبور ایتالیایی (A.M. Ligustica) در آمریکای شمالی حاصل شده است (Cale , 1957).
خصوصیات مهم نژاد هیبرید استارلاین عبارتست از: یکنواختی رنگ بدن (برنگ زرد)، تولید عسل زیاد، افزایش قدرت ادامه حیات نوزادان نسبت به والدین اولیه، آرادم بودن، در آب و هوای معتدل به خوبی فعالیت میکنمد.
باید توجه داشت که نژاد هیبرید استارلاین امروزی شباهت چندانی به استارلاین اولیه ندارد چون در طول سالهای گذشته تغییرات زیادی از نظر ژنتیکی در آن ایجاد شده است که البته هدف این تغییرات بهتر کردن کیفیت آن بوده است.
2- نژاد هیبرید میدنایت (Midnite)
نژاد هیبرید میدنایت در نتیجه تلقیح انتخابی بین نژاد زنبور عسل قفقازی (A.M.caucasica) و زنبور عسل کارنیکا (A.M. carnica) حاصل شده است.
خصوصیات مهم نژاد هیبرید میدنایت عبارتست از: رنگ بدن سیاه، تولید جمعیت خیلی زیاد، آرام بودن، و اینکه نژاد هیبرید میدنایت در آب و هوای سرد به خوبی فعالیت میکند.
علاوه بر هیبریدهای ( نژاد هیبرید میدنایت و استارلاین ) فوق الذکر تلاش زیادی جهت تولید هیبریدهای مختلف با صفات و یا خصوصیات مطلوب انجام شده است از جمله برای مقاوم بودن نسبت به بیماریها و آفات، تولید عسل بیشتر، گرده افشانی بهتر و بیشتر و خصوصاً رجحان انجام گرده افشانی روی محصول معینی مثل گرده افشانی یونجه.
تأمین نژاد هیبرید میدنایت اساساً با بهره گیری از تلقیح مصنوعی، و یا جفتگیری در مناطق ایزوله شده و بالاخره انتخاب طبیعی انجام گرفته است.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM