در پست قبل دستگاه تناسلی نر و ماده شرح داده شد. در این پست ساختمان داخلی دستگاه تناسلی زنبور ماده ملکه و زنبور نر ، نحوه به وجود آمدن تخم و اسپرم، عمل لقاح، رشد در دوران جنینی و بعد از دوران جنینی تا مرحله حشره کامل شرح داده میشود.
دستگاه تناسلی زنبور ماده ملکه و زنبور نر
وظیفه دستگاه تناسلی ماده (ملکه)
اعمال دستگاه تناسلی ملکه زنبور عسل شامل تولید تخم (تشکیل زرده و پوسته خارجی تخم)، دریافت اسپرم و ذخیره آن در کیسه ذخیره اسپرم، وقایعی که منجر به بارور شدن تخم شده و نهایتاً تخمگذاری انجام میشود.
همانطور که شرح داده شد، ملکه دارای دو تخمدان است که در قسمت بالایی شکم در طرفین دستگاه گوارش قرار دارند. هر تخمدان دارای 150 تا 170 لوله سازنده تخم میباشد. هر لوله سازنده تخم توسط ساق های به لوله جانبی آورنده تخم متصل میگردد.
هر یک از لوله های سازنده تخم از چهار قسمت رشته انتهایی، منطقه استقرار سلول های اولیه جنسی، منطقه تغذیه و رشد تخم و در آخر ساقه لوله سازنده تخم درست شده است.
از سلولهای جنسی، سلولهایی به نام ااگنیا مشتق شده و از این سلولها نیز سلولهای دیگری به نام ااسیت و همچنین سلولهای غذایی به نام تروفوسیت به وجود میآید.
ااسیتها که در اثر عمل میوز (تقسیم یا کاهش کروموزومی) به وجود آمدهاند وارد منطقه بعدی لوله سازنده تخم یعنی منطقه تغذیه ورشد و به صورت یک در میان با سلولهای تغذیهای قرار میگیرند. باید اضافه نمود که عمل تقسیم یا کاهش کروموزومی پس از عمل تخمگذاری در تخم تکمیل میگردد. در این منطقه هر سلول ااسیت به وسیله رشته باریک سیتوپلاسمی به سلول تغذیهای بالای خود متصل گردیده است. اطراف هر ااسیت و سلولهای تغذیهاش یک لایه سلولی به نام Follicular epithelium احاطه شده است.
در منطقه تغذیه و رشد همانطوری که از نام آن برمی آید منطقهای است که زرده در داخل ااسیت جمع میشود. عمل تجمع زرده و رشد ااسیتها را که Vitellogenesis میگویند، بیشتر در نزدیکی های ساقه لوله سازنده تخم صورت میگیرد. در اطراف ااسیتها و در آخر مرحله Vitellogensis دو دیواره داخلی و خارجی به وجود می آید. قسمتی از دیواره داخلی و تمام دیواره خارجی توسط Follicular epithelium ترشح میشوند. ااسیتهای رسیده یا تخم از ساقه های لوله سازنده تخم گذشته، ابتدا وارد لوله های جانبی آورنده تخم و سپس وارد مجرای عمومی آورنده تخم و واژن میشوند. کیسه ذخیره اسپرم توسط لوله آورنده اسپرم در ناحیه واژن متصل میگردد. (Chapman, 1998).
وظیفه دستگاه تناسلی نر
اعمال دستگاه تناسلی نر شامل تولید، ذخیره و انتقال اسپرم به ملکه است. دستگاه تولید مثل نر شامل دو بیضه است. در داخل هر بیضه لوله های سازنده اسپرم قرار دارند. نحوه ساخته شدن اسپرم در این لوله ها طی مراحل مختلفی صورت میگیرد.
از سلولهای جنسی سلولهایی به نم اسپرماتوگونیا و سلولهای تغذیهای به وجود میآید. اسپرماتوگونیا به صورت تقسیم مستقیم یا میتوز تقسیم شده و تعداد زیادی اسپرماتوسیت به وجود میآورند.
در حشراتی که به صورت دو جنسی تولید مثل میکنند، اسپرم هاپلوئید در اثر عمل تقسیم با کاهش کروموزومی (میوز) به وجود میآید. بدین معنی که هر اسپرماتوسیت دیپلوئید در اثر دو بار تقسیم به چهار اسپرماتید هاپلوئید تقسیم میگردد. ولی همانطوری که میدانیم تمام سلولهای بدن زنبور عسل نر منجمله سلولهای جنسی هاپلوئید بوده و فقط nکروموزوم دارند.
در مرحله ساخته شدن اپرم در زنبور عسل نر کاهش در کروموزوم اتفاق نیافتاده، و بنابراین اسپرماتیدهای حاصله از تقسیم اسپرماتوسیتهای هاپلوئید، هاپلوئید میباشند.
پس از ایجاد شدن اسپرماتیدها، در منطقه انتهای لوله سازنده اسپرم تغییر شکل داده و به اسپرمهای تاژکدار یا اسپرماتوزوئید تبدیل میشوند. (Chapman, 1999).
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM