انگل اکینوکوکوس گرانولوسوس و اکینوکوکوس مولتی لوسالریس دو گونه مهم از کرم ها هستند. میزبان اختصاصی گرانولوسوس، سگها هستند. میزبان اختصاصی مولتیلوسسالریس سگها و گربه ها می باشند. میزبان واسط این کرمها، انسان است. انسان از طریق بلع مدفوع میزبان های اختصاصی درگیر می شوند. سگها مهم ترین عامل ایجاد کننده ی بیماری در انسان است. اکینوکوکوس ندرتاً منجر به بیماری می شود. ولی در صورت ابتلا به آن کیست هیداتیک کبد ایجاد می شود و همچنین بیماری هایی مخربی در کبد علاوه بر کیست هیداتیک کبد ، ریه ها، مغز و سایر بافت ها ایجاد می شود. در ادامه به بیماری های که این انگل ها ایجاد می کنند می پردازیم.
سبب شناسی
گرانولوسوس هم در حیوانات اهلی و هم در حیوانات وحشی انگلی مهم است، در صورت مواجه سگها با کیستها گرانولوسوس رودهای نشخوارکنندگان (مثل گوسفند) و یا عضلات خرگوش ها سیکل اهلی ایجاد میشود. سیکل حیوانات حیات وحش نیز مشابه سیکل حیوانات اهلی است. در این سیکل گرگ یا روباه، به عنوان میزان اصلی، با محتویات دستگاه گوارش نشخوار کنندگان و یا خرگوشها به بیماری درگیر می شوند. انسان از طریق تخم انگل موجود در مدفوع سگها، به بیماری مبتلا می شوند.
در بین گونه های اکینوکوکوس، اکینوکوکوس مولتی لوکاری بیش از همه باعث ایجاد بیماری می شود. این گونه به صورت طبیعی بین گونه های وحشی مثل روباه قرمز، روباه قطب شمال، جوندگان و سایر پستانداران وحشی قابل انتقال است. سگها و گربه های خانگی از طریق تماس مدفوع جوندگان مبتلا می شوند. انسان نیز از طریق تماس با تخم انگل موجود در مدفوع مبتلا می شود. گونه ی دیگر، ولگی در ارتفاعات آمریکای جنوبی یافت می شود، این گونه از طریق سگهای وحشی انتقال می یابد. از آن جائی که این گونه به ندرت دیده می شود و همچنین حیوانات خانگی را درگیر نمی کند، در این پست مورد بررسی قرار نمی گیرد.
چرخه ی زندگی
محل زندگی کرمهای بالغ، روده های کوچک است. یک کرم بالغ از سر (اسکولكس)، گردن و دم تشکیل شده است. گردن و دم از حلقه های غیر مرتبط ولی متصل تشکیل شده است. پروگلوئید ارگان های جنسی ماده و نر را دارا هستند و تخم با تولید می کند. در صورتی که پروگلوئید در مدفوع تخریب شود، تخم در آنجا آزاد می شود. روزانه میلیون ها تخم انگل از طریق میزبان نهایی دفع می شود. تخمها به سرعت در میزبان حساس دیگر ایجاد عفونت می کنند. تخمها بین ۱ تا ۲ ماه قابلیت ایجاد عفونت را دارند. پس از بلع تخم توسط میزبان واسط (انسان)، تخمها در روده ی کوچک جنین دار می شوند. سپس لاروها از تخم خارج می شوند و به غشای مخاطی در سپس از طریق گردش خون به تمام قسمت های بدن می رسند. کیست لارو مطابق بافت / ارگان و گونهی کرم رشد می کند. همچنین این انگل ها باعث کیست هیداتیک کبد می شوند.
وقتی که میزبان نهایی، میزبان واسط آلوده را بلع می کند، کیست داخل روده کوچک میزبان نهایی به یک کرم نواری بالغ تبدیل میشود و چرخه زندگی انگل تکمیل میگردد.
توزیع جغرافیایی / همه گیر شناسی
حیوانات
گرانولوسوس در آفریقا، آسیای میانه، جنوب اروپا، آمریکا لاتین و جنوبی شرقی ایالات متحدهی آمریکا رایجتر است. شیوع عفونت گرانولوسوس در سگها در مناطق مختلف، بسیار متفاوت است. در نواحی اندمیک بین ۵ تا ۱۸ درصد در سگهای ولگرد و 8/1 تا ۵۱ درصد در سگهای خانگی گزارش شده است. از علل ایجاد آن می توان به درمان نادرست با پرازی کوانتل، بلع مدفوع میزبان واسط، عدم اطلاع صاحب حیوان از اکینوکوکوس اشاره کرد.
مهم ترین عامل شیوع این انگل در مناطق مختلف، چرخه ی زندگی آنها در حیوانات حیات وحش است. در برخی مناطق در شماری از گونه ها مثل موشها درگیری با این انگل بالا است.
مولتی لوکاریس در مناطق مرطوب شمالی استوا، شامل جنگل های شمال اروپا، سوئیس، غری آمریکای میانی، آسیا (خصوصاً چین و ژاپن) و قطب شمال وجود دارد. در انگلستان، ایرلند، سوئد و مالتا حضور انگل غیر معمول است.
شيوع عفونت این انگل همانند گرانولوسواس در مناطق مختلف بسیار متفاوت است. در مناطق اندمیک تا ۵۸درصد در سگهای ولگرد و همچنین 2/0 تا ۲۳ درصد در سگهای خانگی گزارش شده است. از فاکتورهای خطر این عفونت می توان به تراکم بالای میزبان واسط در منطقه، بلع احشای نپخته آلوده و گرفتن جوندگان اشاره کرد. در مطالعه ای که بین 000/10 گربه صورت گرفت تنها 25/0 درصد تخم مولتی کولاریس جداسازی شد.
در مطالعهی تجربی گربه را به عنوان میزبان نهایی محدود این گونه گزارش کردند، همچنین آنان بر این باور بودند که گربه ها در انتقال عفونت به انسان نقش کمتر نسبت به سگ ایفا می کنند.
خوشبختانه شیوع بیماری مرتبط با هر دو گونهی اکینوکوکوس در حیوانات، بسیار کی تخمین زده شده است. چرا که تخم ها و همچنین پروگلوتیدها بسیار کم در مدفوع تخلیه میشوند.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM