تغذیه اسب هم به منزله یک علم و هم یک هنر میباشد. متخصصین تغذیه و صاحبان اسب باید قادر باشند تعادلی را بین این دو ایجاد نمایند. شخصی که هر روز با اسب سروکار دارد بهترین کسی است که در به کارگیری کامل استعدادهای اسب میتواند تصمیمگیری نماید. این اطلاعات میتواند توسط متخصصین تغذیه که راهنمایی تأمین احتیاجات غذایی اسب را تنظیم میکنند، مورد استفاده قرار گیرد. توانایی تشخیص تفاوتهای فردی و تنظیم حساب شد روابط آنها، هنر علم تغذیه است. دراین پست به بررسی دستگاه گوارش اسب می پردازیم.
دستگاه گوارش اسب
جیره غذایی اسب میتواند به صورتهای زیر طبقه بندی شود.
- جیره غذایی صحیح و علمی که همه مواد مغذّی در اندازه قابل قبول (مطابق تحقیقات انجام شده) در آن وجود دارد.
- جیره روزانه ای که توسط دامدار برای اسب تهیه میشود.
- جیره ای که واقعاً اسب مصرف مینماید و ممکن است با آنچه متخصص تغذیه و یا دامدار در نظر گرفتهاند، کاملاً متفاوت باشد.
دستگاه گوارش
عمل گوارش در سیستم گوارشی انجام میشود که طی آن غذا، برای عمل جذب آماده میگردد. این فرایند شامل عمل مکانیکی جویدن، انقباض های عضلانی دستگاه گوارش، فعالیت شیمیایی اسید هیردوکلریک، صفرا و نیز فعالیتهای آنزیمی و باکتریایی است.
هدف نهایی این فرایندهای گوارشی، خرد شدن و تبدیل خوراک به سطحی مناسب برای جذب است.
جذب شامل فرآیندهایی است که منجر به عبور مولکولهای کوچک از میان سلولهای دیواره روده و ورود به سیستم گردش خون یا لنف میشود. بدین ترتیب آنها میتوانند در سرتاسر بدن جابجا و برای تغذیه اسب استفاده شوند. تغییراتی در دستگاه گوارش حیوانات مختلف به وجود آمده است که به آنها اجازه میدهد رژیمهای غذایی متنوعی داشته باشند. به عنوان مثال مرغ مگس خوار از شهد گیاهان و اسب از علف تغذیه میکند.
حیوانات گوشتخوار مایلند از یک رژیم غذایی نسبتاً متراکم و بسیار قابل هضم استفاده نمایند. این حیوانات از یک دستگاه گوارش نسبتاً ساده برخوردارند. همه چیزخواران و گیاهخواران معمولاً دستگاه گوارش پیچیده تری دارند که مواد فیبری گیاه را هضم نموده و آنها را به فرم قابل استفاده تبدیل مینمایند.
گوسفند، خرگوش و اسب هر سه حیواناتی گیاهخوارند اما هر یک روش گوارش متفاوتی برای هضم غذاهای فیبری به کار میبرد. گوسفند یک نشخوارکننده است . این حیوان دارای معده پیچیده و بزرگی است که به وسیله یک روده باریک طویل اما ساده، یک روده کور نسبتاً بزرگ و نیز یک کولون بزرگ و نسبتاً کوتاه امتداد مییابد.
خرگوش هم از معده ای با اندازه متوسط، روده باریک کوچک و ساده، یک روده بزرگ متوسط و روده کوری نسبتاً بزرگ برخوردار است. اسب نیز دارای یک معده ساده و کوچک به همراه یک روده باریک نسبتاً کوچک، یک روده کور بزرگ و یک روده خلفی بسیار بزرگ است. در روده خلفی خرگوش و اسب به میزان قابل توجهی تخمیر صورت میگیرد.
از دیگر گیاهخواران بزرگ که دارای تخمیر در روده خلفی هستند میتوان کرگدن و فیل را نام برد که همانند اسب زیاد میخورند؛ در حالی که در مقایسه با نشخوارکنندگان به میزان کمتری، خوراکهای فیبری با کیفیت پایین را هضم میکنند.
دستگاه گوارش شامل جرایی از دهان تا مقعد (کانال جهاز هاضمه) به علاوه اندامهای گوارشی دیگر مانند کبد و لوزالمعده میباشد.
مجرای جهاز هاضمه میتواند به هشت بخش اصلی تقسیم شود:
- دهان
- حلق
- مری
- معده
- روده باریک
- روده بزرگ
- روده کور
- مقعد
این بخشها در سیستم گوارشی سگ یا انسان نیز وجود دارند اما تفاوتهای مهمی بین دستگاه گوارش آنها و اسب وجود دارد. از این رو اسب میتواند با تغذیه کردن از علوفه به زندگی خود ادامه دهد در حالی که برای ما انسانها هیچگاه رژیم غذایی علفی مناسب نیست.
در مطالبی دیگر به معرفی موردی سیستم گوارش اسب می پردازیم.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM