اساساً گیاهانی که به وسیله حشرات گرده افشانی میشوند دارای گلهای نسبتاً رنگی بوده و مقدار گرده آنها کمتر از گیاهانی است که به وسیله باد یا پرندگان گرده افشانی میشوند. ضمناً گرده این گیاهان چسبنده بوده و به بدن حشرات میچسبند. از بین راسته های فوق الذکر راسته بال غشائیان یا زنبورها در عمل گرده افشانی گیاهان بیشترین اهمیت را داشته و در این رابطه زنبور عسل رتبه اول را حائز است. زنبور عسل و سار زنبورهای وحشی گرده افشانی از شهد و گرده گلها برای تغذیه خود و نوزادانشان استفاده کرده و در جریان این دو منبع غذایی، دانه های گرده تصادفاً به موهای سطح بدن آنها چسبیده و ضمن ملاقات گلهای مختلف آنها را گرده افشانی میکنند. در این پست به بررسی انواع مختلف گرده افشانی مانند گرده افشانی مکانیکی یا مصنوعی توسط انسان و تاثیر ان می پردازیم.
انواع مختلف گرده افشانی
به طور کلی گرده افشانی بر دو نوع است:
1-گرده افشانی مستقیم
انتقال دانه گرده از بساک پرچمهای یک گل بر روی کلاله مادگی همان گل و یا گل دیگری که دارای فرمول ژنتیکی یکسان باشد. گرده افشانی مستقیم ممکن است به دو صورت انجام شود.
- الف-بدون دخالت عوامل گرده افشانی: که در این صورت گرده گل در اثر رشد و نمو و حرکت قسمتهای مختلف یک گل به مادگی همان گل و یا گلهای مجاور انتقال مییابد.
- ب-با کمک عوامل گرده افشانی : در این حالت گرده گل ممکن است با دخالت حشرات، باد، قوه جاذبه زمین و غیره به مادگی همان گل و یا به مادگی گلهای همان گیاه و یا به گلهایی از گیاه دیگر که دارای فرمول ژنتیکی مشابه است منتقل شود.
2-گرده افشانی غیر مستقیم
انتقال دانه گرده از بساک گل یک گیاه به کلاله مادگی گل گیاه دیگری که دارای فرمول ژنتیکی متفاوتی است. این عمل همیشه به وسیله عوامل خارجی گرده افشان و معمولاً توسط حشرات و باد انجام میشود.
گرده افشانی غیر مستقیم ممکن است سه حالت داشته باشد
- الف- گرده افشانی غیر مستقیم داخل واریته ای: عبارتست از انتقال دانه گرده بین گلهای دو گیاه متعلق به یک واریته، مثلاً دو بوته از کل گل.
- ب-گرده افشانی غیر مستقیم بین واریته ای: انتقال دانه گرده بین گل های دو واریته از یک گونه گیاه که فرمول ژنتیکی متفاوتی دارند، مثلاً بین کلم گل و کلم معمولی.
- ج-گرده افشانی غیر مستقیم بین گونه ای: این حالت عبارت است از انتقال دانه گرده بین گلهای دو گیاه که متعلق به دو گونه مختلف ولی از یک جنس میباشند. مثلا بین کلم گل و شلغم که هر دو گونه از جنس Brassica هستند.
دانه و میوه
تخمک تلقیح شده و رسیده را دانه میگویند. میوه عبارت است از تخمدان رشد کرده و پیوستهای مربوط به آن، لقاح هر یک از تخمکهای درون تخمدان سبب تحریک ناحیه مجاور آن گردیده و میوه در آن قسمت به خصوص رشد میکند. بنابراین لقاح کلیه تخمکهای درون تخمدان برای حداکثر رشد میوه کاملاً ضروری است.
تأثیر عمل گرده افشانی مستقیم و غیر مستقیم
در گیاهانی که در آنها گرده افشانی مستقیم و لقاح خود بخودی انجام میشود در نسلهای بعدی صفات ژنتیکی جدیدی به وجود نخواهد آمد. از طریق گرده افشانی مستقیم در نسلهای متعدد و انتخاب میتوان به جمعیتهای نباتی کاملاً خالص از نظر ژنتیکی دست یافت.
این گونه جمعیتهای گیاهی خالص قادرند که تولید نسلهای خالص کرده و بدون آن که گرده گل خارجی وارد آنها شود خودبخود لقاح شوند و صفات خود را حفظ نمایند مگر آن که در اثر جهش یا موتاسیون یک صفت کاملاً تازهای در میان سلولهای جنسی آنها ظاهر شود.
داشتن چنین ارقام خالصی به منظور حفظ خصوصیات ژنتیکی و صفات خوب اهمیت دارد. ولی متأسفانه در اثر لقاح های مکرر و نزدیک به هم، قوه رویشی گیاه در نسلهای بعدی به تدریج کاهش یافته و موجب عقیم شدن نسبی آن میگردد و در نتیجه تولید بذر آنها کم و یا اصلاً متوقف میشود.
ولی در نباتاتی که به طور غیر مستقیم گرده افشانی و لقاح میشوند صفات ارثی پدری و مادری به صورتهای مختلف در نسلهای بعدی پیدا میشوند. این صفات جدید ممکن است مطلوب و یا نامطلوب باشند ولی آنچه که حائز اهمیت است این است که این گونه گیاهان قوه رویش و تولید مثل خود را به خوبی حفظ خواهند کرد. علاوه بر این میتوان از طریق انتخاب، واریته ها یا ارقام خوب را جدا کرده و محافظت نمود.
عوامل گرده افشان و اهمیت نسبی آنها
عوامل متعددی در گرده افشانی گیاهان دخالت مینمایند که اهمیت نسبی آنها متفاوت است. در ذیل مختصراً به بعضی از این عوامل اشاره میگردد.
باد: به طور کلی باد یکی از مهمترین عوامل گرده افشان است. بسیاری از گیاهان علفی، غلات و درختان جنگلی به وسیله باد گرده افشانی میشوند. گیاهانی که به وسیله باد گرده افشانی میگردند معمولا دارای گلهای کوچک و یک جنسی هستند. این گیاهان اغلب دارای پرچمهای متعدد بوده که گرده فراوان تولید میکنند. گرده های تولید شده معمولاً سبک و خشک هستند و به وسیله باد به راحتی منتقل میشوند.
آب: آب عام انتقال گرده بعضی از گیاهانی است که در مناطق آبی میرویند . دانه گرده این گونه گیاهان روی آب ریخته و به وسیله جریان آب به روی کلاله مادگی گل دیگری که در سطح آب شناور است منتقل میگردد.
حلزونها: بعضی از حلزونها موجب گرده افشانی گیاهان میشوند که روی آنها تغذیه میکنند. این گونه گیاهان معمولاً در مناطق آبی یا مرطوب میرویند و اغلب بسیار متراکم میباشند.
عنکبوت ها و کنه های نباتی: شواهدی از عمل گرده افشانی بعضی از گیاهان توسط این جانوران وجود دارد ولی اهمیت زیادی ندارند.
پرندگان: بعضی از گونه های پرندگان از شهد گلها تغذیه میکنند و باعث گرده افشانی آنها میگردند. گل هایی که به وسیله پرندگان گرده افشانی میشوند معمولاً بسیار زیبا و رنگارنگ بوده و حاوی شهد زیادی میباشند. پرندگان گرده افشان از قدرت بینایی خود جهت یافتن گلهای میزبان استفاده میکنند.
پستانداران: گروه های مختلفی از پستانداران به طرق مختلف باعث گرده افشانی بعضی از گیاهان میشوند. از جمله بعضی از گونه های خفاشها، میمونها، و کانگوروها، در جریان استفاده از شهد گلها موجب گرده افشانی آنها میگردند.
گرده افشانی مکانیکی یا مصنوعی توسط انسان
عمل گرده افشانی به وسیله تمام عوامل گرده افشان به غیر از انسان به طور تصادفی یا اتفاقی انجام میشود. ولی انسان در مطالعات اصلاح نباتات با برنامه مشخصی گرده بعضی از گونه ها یا واریته های گیاهی را مصنوعاً به مادگی گیاهان دیگری منتقل میکند.
همچنین در بعضی از موارد گرده افشانی مکانیکی یا مصنوعی به طور عموم در یک باغ توسط انسان انجام میشود. برای مثال گرده افشانی مکانیکی یا مصنوعی گرده افشانی درختان خرما، و همچنین گیاه وانیل از طریق توسط انسان صورت میپذیرد.
حشرات: به طور کلی عوامل گرده افشان که در فوق اشاره شدند به غیر از باد از اهمیت زیادی برخوردار نیستند. حشرات یکی از مهمترین عوامل گرده افشان گیاهان محسوب میشوند. تقریباً در تمام راستههای حشرات، گونه هایی هستند که به نحوی در گرده افشانی بعضی از گیاهان دخالت دارند ولی بعضی از راسته های حشرات حاوی گونه های مهم گرده افشان میباشند. مهمترین این راسته ها عبارتند از:
- راسته بال غشائیان (Hymenoptera )،
- راسته بال پولک داران یا پروانه ها و شب پرهها (Lepidoptera) ،
- راسته دوبالان (Diptera)،
- راسته سخت بالپوشان (Coleoptera)،
- راسته جوربالان (Homoptera)
- راسته بال ریشک داران یا تریپسها (Thysanoptera).
در راسته بال غشائیان، بالا خانواده زنبورهای گرده افشان یا Apoidea شامل نه خانواده به شرح زیر میباشند که از اهمیت زیادی در گرده افشانی برخوردار هستند: از خانوادههای فوق الذکر خانواده Apidae که شامل گونههای مختلف زنبور عسل و برخی از زنبورهای دیگر میباشد از مهمترین خانوادههای حشرات گرده افشان بوده و از بین گونه های مختلف آن، گونه زنبور عسل معمولی Apis mellifera L. بیش از همه حائز اهمیت میباشد.
دلایل برتری و موفقیت بیشتر زنبور عسل نسبت به سایر حشرات گرده افشان
- جمعیت زنبور عسل نسبت به سایر حشرات گرده افشان بسیار زیاد میباشد.
- شعاع پرواز زنبور عسل بیشتر است.
- وفاداری و پایبندی زنبور عسل به یک گونه گیاه مورد نظر بیشتر است.
- وفاداری و پایبندی زنبور عسل به یک منطقه مورد نظر بیشتر است.
- تأثیر سموم حشره کش که مصرف آنها روی محصولات کشاورزی معمول میباشد روی زنبور عسل کمتر از سایر حشرات گرده افشان اثر مینماید. به عبارت دیگر به واسطه قدرت تولید مثل زیاد و رفتارهای به خصوص زنبور عسل، جمعیتی از این حشره که تحت تأثیر سموم قرار گرفته و از بین میروند سریعاً ترمیم و جایگزین میگردند.
- اطلاعات انسان در مورد پرورش، تکثیر و نگهداری زنبور عسل بیشتر از سایر حشرات گرده افشان است.
- زنبور عسل علاوه بر نقش اصلی اش در گرده افشانی گلها، تولید عسل، موم و سایر فرآورده های دیگر را مینماید که مورد توجه بیشتر میباشد.
- زنبور عسل را در هر شرایط آب و هوا میتوان نگهداری نمود و سریعاً با آن شرایط سازش یافته و فعالیت مینماید.
- اغلب حشرات در زمستان به خواب زمستانه میروند در حالی که زنبور عسل چنین رفتاری ندارد و متناسب با شرایط محیطی فعالیت خود را تنظیم مینماید.
- کلنی های زنبور عسل را میتوان به راحتی به نقاط مختلف جابجا نمود.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM