یکی از خصوصیات فیزیکی و کیفی عسل درجه خلوص آن از مواد ناخالصی مثل ذرات موم، صمغ، دانه های گرده و اجساد مرده زنبورها و قطعات بدن آنها و حباب های هوا است. به منظور بهبود هر چه بیشتر کیفیت عسل از این نقطه نظر معمولاً پس از استخراج آن و هنگامی که هنوز گرم است آن را برای صاف کردن عسل در ظروف صافی ریخته و مواد ناخالصی فوق الذکر را جدا میکنند. ظروف صافی دارای شبکه های توری فلزی با اندازهای مختلف از درشت تا ریز هستند که قادرند این مواد را جدا سازند. در سیستمهای تصفیه تجارتی عسل دستگاه ها و وسایل مجهز به کار گرفته میشود که شامل دستگاه های پمپاژ عسل به تانک های بزرگ، وسایل حرارتی دقیق و لوازم اندازه گیری متنوع میباشد. در این پست به بررسی نحوه تصفیه و پاستوریزه کردن عسل می پردازیم.
تصفیه و صاف کردن عسل
برای صاف کردن عسل و خصوصاً جدا کردن ذرات موم و صمغ از آن از تانک های بزرگ صافی استفاده میشود. عسل پس از عبور کردن از شبکه صافی در این ظروف برای چند روز ثابت باقی مانده تا ذرات نا خالصی آن به سطح تانک منتقل گردد.
با توجه به اینکه عسل با رطوبت 18 – 17 درصد غلیظ بوده و انتقال آن به ظروف صافی مشکل است معمولاً کمی آن را حرارت میدهند. حرارت عسل در این مرحله نباید از حدود 48 درجه سانتیگراد تجاوز نماید در غیر این صورت ممکن است موم و صمغ نیز ذوب شده و موجب تغیری رنگ و مزه عسل گردد. حرارت دادن عسل باید به طور غیر مستقیم و در ظروف دو جداره انجام شود که حرارت مستقیم تأثیر سوء روی عسل نداشته باشد. در ظروف و یا تانک های صافی نیز میتوان عسل را به طور غیر مستقیم تا حدود 48 درجه سانتیگراد حرارت داد و سرعت عمل صاف شدن عسل را تسریع نمود.
پاستوریزه کردن عسل
تولید کنندگان عمده عسل برای بازاریابی بهتر عسل، محصول خود را پس از استخراج از شان و صاف کردن در ظروف حمل و نقل مخصوصی ریخته و به کارخانه های مخصوص پاستوریزه کردن عسل ارسال مینمایند. در کارخانه های پاستوریزاسیون عسل اساساً عملیات حرارتی معینی روی آن انجام گرفته و در مراحل معینی فیلتر کرده و آماده بستهبندی مینمایند. مهمترین اهدافی که در پاستوریزه کردن عسل در نظر گرفته میشود عبارتند از جلوگیری از تخمیر و ترش شدن آن، جلوگیری از شکرک زدن و یا به تأخیر انداختن آن، فیلتر کردن و خارج کردن ذرات ناخالصی بسیار ریز از عسل مثل ذرات گرده گل، حباب های هوا و غیره، مخلوط کردن انواع عسل به منظور تأمین رنگ، طعم و رطوبت مناسب و بالاخره افزایش عمر و دوام عسل در فروشگاهها و جلب توجه مصرف کنندگان.
در کارخانه پاستوریزاسیون عسل محموله های عسل را که معمولاً شکرک زده متبلور میباشند ابتدا در اتاقهای گرم خانه ذوب کرده و سپس در مخازن دو جداره عسل را حرارت داده و درجه حرارت آن را به 74 – 73 درجه سانتیگراد رسانیده و حداکثر به مدت 30 دقیقه در این حرارت نگه میدارند سپس آن را فیلتر کرده و درجه حرارت آن را سریعاً به 50 – 48 درجه سانتیگراد کاهش داده و بسته بندی میکنند.
در جریان عملیات فیلتر کردن عسل ممکن است مواد کمکی جهت بهتر فیلتر شدن عسل به آن اضافه کنند و یا با سیستم های فیلتر کردن تحت فشار عسل را فیلتر و بسته بندی نمایند. با انجام عملیات پاستوریزاسیون میتوان حداقل چندین ماه عسل را بدون آنکه تغییر ظاهری در آن ایجاد شود در فروشگاه ها و منازل نگهداری نمود.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM