0

بررسی کامل علل سخت زایی و عمل سزارین در سگ

هرگونه اشکالی در روند زایمان طبیعی، سخت زایی نامیده می شود. علل بروز سخت زایی متفاوت بوده و در برخی موارد بدون نیاز به عمل جراحی قابل رفع است. در این پست ما به بررسی کامل علل سخت زایی و عمل سزارین در سگ می پردازیم.

سخت زایی و عمل سزارین

 یکی از  علل سخت زایی و عمل سزارین در سگ ، سخت زایی انسدادی است که در اثر وضعیت غیر طبیعی جنین، بزرگ بودن نسبی جنین و یا تنگ یا مسدود بودن کانال زایمانی بوجود آمده باعث ایجاد اشکال در روند زایمان و بروز زورهای بی حاصل می شود. این امر می تواند به دلیل بد قرار گرفتن جنین ها در داخل رحم، جفتگیری سگ ماده با سگ نر خیلی بزرگتر از خود، جفتگیری زود هنگام سگ ماده کم سن و سال، وجود اختلالات جسمی و آناتومیکی غیر طبیعی در جنین، جنین­های مرده و متورم شده و یا وجود اختلالات اسکلتی در لگن و کانال زایمان مادر ایجاد شود. علامت بالینی این نوع سخت زایی­ها، عدم توانایی در به دنیا آوردن توله ها پس از شروع مرحله اول زایمان است. در این وضعیت ممکن است مایعات جنینی از واژن سگ ماده خارج شده و حتی سر جنین نیز در آستانه کانال زایمان دیده شود، ولی توله قادر به عبور از کانال نبوده و زور زدن حیوان در این وضعیت کاملاً بی فایده باشد. مادر در این حالت درد زیادی را تحمل کرده و در اثر زور زدن های مکرر، به نفس نفس افتاده و بی حال می شود. با گذشت حدود ۳ ساعت از آغاز این وضعیت، سگ ماده به احتمال زیاد دچار سخت زایی شده و برای زایمان به کمک نیاز دارد. این امر ممکن است در هنگام به دنیا آمدن اولین توله باشد و یا توله های بعدی درون کانال گیر افتاده و قادر به خروج نباشند. در این حالت حیوان را به سرعت به مراکز مجهز دامپزشکی منتقل کنید. گاهی اوقات با چرب و لغزنده کردن اطراف گردن رحم و دهانه واژن، استفاده از پنس های مخصوص یا بریدن لبه های واژن، جنین­ها خارج می شوند. در غیر این صورت برای خارج کردن توله ها نیاز به عمل جراحی سزارین خواهد بود. در صورت بروز سخت زایی، از دست کاری دهانه واژن و تلاش خودسرانه برای خارج کردن توله ها خودداری کرده و این امر را به جراح دامپزشک واگذار نمایید، زیرا ممکن است در اثر تأخیر در خارج شدن توله ها، جان مادر را به خطر بیندازید. سخت زایی انسدادی، در مادران جوانی که زایمان اول خود را تجربه می کنند، بیشتر مشاهده می شود. نوع دیگر ناتوانی در به دنیا آوردن توله ها، در اثر فقدان انقباضات رحمی و در نتیجه آغاز نشدن مرحله اول زایمان بوجود می آید. در این وضعیت گردن رحم متسع شده، ولی جنین­ها وارد مهبل نمی شوند و هیچ نشانه ای از زایمان وجود ندارد. علت این وضع هنوز ناشناخته است ولی یکی از دلایل بروز این امر را کم بودن تعداد جنین ها مثلاً یک یا دو عدد و عدم تحریک کافی هورمونی می­دانند. زیاد بودن تعداد جنين­ها و یا مایعات جنینی و کشیدگی زیاد رحم در این وضعیت نیز ممکن است باعث عدم شروع انقباضات رحمی و در نتیجه آغاز این زایمان شود و اگر اقدام به موقع در جهت کمک به مادر صورت نگیرد، مادر و توله­ها از دست خواهند رفت. عدم تعادل کلسیم و فسفر در جیره غذایی، ناکافی بودن هورمون پاراتیروئید، عدم پاسخ غده پاراتیروئید و محرک­های هورمونی و مکانیکی، عدم توازن هورمون های القاء کننده زایمان و زمینه ارثی از دیگر دلایل ایجاد این وضعیت به شمار می رود. گاهی نیز در حین انجام زایمان و پس از به دنیا آوردن چند توله، ممکن است انقباضات رحمی مختل شده و روند زایمان متوقف شود. در این وضعیت با وجود اینکه هنوز تعدادی از جنین ها درون رحم باقی مانده اند، حیوان دیگر زور نمی زند و اگر این وضع بیش از ۳ ساعت طول بکشد، باید در به دنیا آوردن توله ها به مادر کمک شود.

علل سخت زایی و عمل سزارین در سگ

در بعضی از ماده سگ های پیر، انقباضات رحمی در حین زایمان ضعیف بوده و بهتر است با استفاده از دارو های القاء کننده زایمان، به حیوان کمک شود. توجه داشته باشید که زایمان برای حیوانات ماده یک امر کاملاً طبیعی و عادی بوده و حیوان بطور غریزی می تواند تمام مراحل آنرا به تنهایی و به سلامت سپری کند. اختلالات ذکر شده در روند زایمان در طبیعت نادر بوده و در سگ­های خانگی نیز می تواند در اثر تغذیه نادرست یا نگهداری غلط حیوان در زمان آبستنی بوجود آید. بنابراین، انجام زایمان را به دست طبیعت و به غریزه خدادادی حیوان واگذار کنید و تا زمانی که مادر در این امر ناتوان نباشد، از دخالت کردن در روند زایمان خودداری نمایید.


این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی

امتیاز شما به مقاله
[: 1 امتیاز از مجموع: 2]

نظرات کاربران

2:27:55 AM

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بررسی تخصصی بوقلمون

به کانال تلگرامی ما بپیوندید

جوین خروج