در اغلب گربه ها، در حالت عادی ممکن است ترشحاتی را در زاویه چشم گربه مشاهده کنیم، این ترشحات تا زمانیکه رنگ آن کاملاً شفاف و زلال است، مشکلی را ایجاد نخواهد کرد. فقط لازم است روزانه با یک پنبه خیس شده زاویه چشم را پاک کرد. در ادامه به بررسی بیماریهای چشم در گربه می پردازیم و علایم ان ها را بررسی می کنیم.
بیماریهای چشم در گربه
کره چشم در داخل کاسه چشم قرار گرفته است و توسط جدارهای آن از آسیبهای خارجی حفظ میشود. کره چشم ساختمانهای فرعی دیگری هم دارد از قبیل عضلات چشم، ابرو، پلک، دستگاه اشکی کره چشم از قطعات دو کره ساخته شده است که دارای اندازههای متفاوتی میباشد.
1-قطعه جلویی یا قدامی، قسمتی از یک کره کوچک است که شفاف بوده و قرنیه نامیده میشود و محیط کره چشم را تشکیل میدهد و نسبت به قطعه عقبی برجسته میباشد.
2-قطعه عقبی یا خلفی، بزرگتر و شفاف است و تمام محیط کره چشم را شامل میشود.
کره چشم از سه پرده تشکیل شده که محتویات آن را احاطه میکند، این پردهها از خارج به داخل عبارتند از:
1-پرده لیفی که خود شامل:
الف- صلبیه در عقب
ب-قرنیه در جلو
2-پرده عروقی و رنگدانهای که از عقب به جلو شامل مشیمیه، جسم مژگانی و عنبیه است.
3-پرده عصبی شبکیه که از سلولهای حساس عصبی تشکیل شده شامل سلولهای استوانهای و محروطی است.
بیرونزدگی کره چشم
عارضهای است که در آن بافتهای پرده عقبی چشم (مشیمیه، جسم مژگانی و عنبیه) به علت التهاب و تورم در اثر ضربه و یا افزایش فشار داخلی کره چشم باعث میشوند. کره چشم را به بیرون بزنند واین حالت در اثر بیماری گلوکوم یا آب سیاه در گربه به وجود میآید و بیشتر گربههای مسن به آن مبتلا میشوند.
علایم آن عبارتند از:
1-افزایش فشار داخلی کره چشم به میزان بالاتر از 24 میلیمتر جیوه در این بیماری فشار کره چشمگاهی به 30 میلیمتر جیوه خواهد رسید.
در حالت طبیعی میزان فشار داخلی کره چشم به وسیله تونوتر شیوتز 24 میلیمتر جیوه میباشد.
2-فرورفتگی و اتروفی سر عصب بینایی.
3-اختلال در میدان دید.
فشار داخلی کره چشم به سه عامل بستگی دارد:
1-سرعت ترشح مایع زلالیه توسط جسم مژگانی.
2-مقاومت شبکه ترابکولر و کانال شِلُم در برابر خروج مایع زلالیه و میزان فشار وریدی اپی اسکلرا.
در بیشتر موارد افزایشفشار داخل کره چشم در نشجه مقاومت در راه خروجی زلالیه است و در موارد اندک افزایش فشار داخل کره چشم در نتیجه افزایش فشار وریدی اپی اسکلرا است.
تغییرات عصب بینایی و میدان دید بینایی در گلوکرم به فشار داخل کره چشم و مقاومت اکسونهای عصب بینایی بستگی دارد، در اغلب موارد تغییرات پیشرونده میدان بینایی و عصب بینایی به افزایش فشار داخلی کره چشم منجر میشود.
علایم بیرونزدگی کره چشم شامل:
1-عدم بسته شدن پلکها
2-اتساع مردمک چشم
3-خیره شدن به یک نقطه
4-افزایش فشار داخل کره چشم
دلایل احتمالی
1-عوارض ناشی از ضربه
2-انتشار عفونت از سینوس گونهای یا پیشانی به چشم
3-تومورهای عقب کره چشم
4-آب سیاه یا گلوکرم
درمان بیماریهای چشم در گربه
جهت درمان لازم است گربه را به دکتر دامپزشک متخصص بیماریهای چشم در دامهای کوچک ارجاع دهند.
سرازیر شدن اشک در چشم
ممکن است در بعضی از نژادهای موبلند گربه رنگ این ترشح چشم با توجه به شفاف بودن آن کمی تیره باشد و در گربههایی که پوشش رنگ بدن آنها سفید رنگ است، سرازیر شدن اشک اثر رنگی بر روی موها میگذارد، در این صورت لازم است هر دو هفته یکبار با قیچیهای که انحناء خاصی روی آن داده که بتوان کاملاً در زاویه چشم قرار گیرد موهای زاویه چشم را کوتاه کرد، تا اثر رنگی ایجاد شده اثر اشک چشم آن تیرگی رنگ را برطرف کند.
تمام موارد ذکر شده در مورد سرازیر شدن اشک از زاویه چشم در گربهها بر اثر مسدود شدن مجرای اشکی در گربه بوده که یا به صورت مادرزادی و یا بهصورت اکتسابی در طی دوره زندگی در گربهها ایجاد شده و در صورت لزوم با میل زدن از زاویه چشم به سوراخهای بینی درمان خواهد شد ولی در طی تمام دوران زندگی مشکلی را برای گربهها ایجاد نخواهد کرد.
ترشحات چشم درصورتیکه رنگ آنها تیره گردد و تا حدودی چسبنده و حالت موکوسی داشته و در زاویه چشم ایجاد گرانولهای ریز چسبندهای ایجاد کنند، ممکن است در اثر عفونت چشم در گربه به وجود آمده. در اینگونه موارد با چای ولرم و پنبه قابل برطرف شدن میباشد، فقط کافی است به دکتر دامپزشک مراجعه کنید تا با استفاده از قطرههای چشمی آنتی بیوتیکی که به صورت پماد و یا قطره در اختیار شما قرار خواهد داده این ناراحتی چشم را در گربه برطرف کنید.
مواردی که لازم مورد بررسی قرار گیرد تا علت بیماری روشن شود، بیماریهای عفونی دستگاه تنفسی است که گاهی عوارض آن در چشم با ترشحات چرکی در زاویه چشم خود را نشان میدهد، ورم ملتحمه چشم که با التهاب و تورم پلک چشم همراه است ودر بعضی مواقع پرده سوم پلک چشم را هم دربرگرفته و باعث برآمدگی و برجستگی پلک سوم و بیرونزدگی آن از زاویه چشم میشود.
وجود گلوکرم احتمالاً ممکن است در این اختلال چشم جزء عوامل ایجادکننده باشد، علت میکروبی و منشأ عفونی آن در اثر پنجول زدن به چشم در اثر آلرژی و ناراحتیهای چشم بوده، در صورتیکه پنجول گربه آلودگی داشته باشد، باعث ایجاد عفونت در چشم خواهد شد. با مراجعه به دکتر دامپزشک و مصرف آنتیبیوتیکهای موضعی قابل درمان خواهد بود.
کاتاراکت در گربه
در صورتیکه گربه شما مبتلا به بیماری قند باشد که در گربهها امکان آن بسیار کم بوده و بیشتر این بیماری در سگ وجود دارد. در طی مدت زمان طولانی و عدم تشخیص، به خصوص در دوران پیری، تظاهرات خود را با مشکلات بینایی از خود نشان خواهد داد. این حالت را با نگاه کردن به چشم گربه میتوان تشخیص داد، شما با مشاهده رفتار و حرکت گربه که گاه خود را به مانع میزند، میتوان پی به این بیماری برد و معمولاً گربه تظاهرات خود را نظیر انسان با عطش فراوان، ادرار زیاد، لاغری و افزایش اشتها از خود نشان میدهد و با آزمایش خون، دقیقاً میتوان به بیماری پی برد، از نظر معاینه و نگاه کردن به گربه از روبهرو امکان کدر بودن چشم که در حقیقت همان عدسی است، شاید قابل رؤیت باشد. معمولاً ممکن است گربه در راه رفتن به اسباب و اثاثیه خانه برخورد کند و تعجب شما را برانگیزد. در صورتیکه زمان زیادی از این بیماری گذشته باشد، داروهای درمانی، خیلی موثر نخواهد بود و چارهای جز خارج کردن عدسی چشم نخواهید داشت ولی با مراقبت و نگهداری گربه در سبد و یا در محدوده خاص که نتواند زیاد راه رود با آن بهطوری میتوان کنار آمد.
اجسام خارجی در چشم
وجود اجسام خارجی در چشم به علت جراحت ناشی از اجسام نوک تیز و یا ضربه ممکن است چشم گربه را متأثر کرده که با درد در ناحیه چشم همراه است. و با بستن پلکهای چشم و ترشح از چشم در زاویه چشم تظاهرات خود را نشان میدهد. امکان چنگ زدن گربه در اثر پنجول در نزاع بین گربهها و یا آزردگی و خراش بر روی قرنیه یکی از موارد ایجاد شده میباشد. باید یک معاینه دقیق از چشم گربه به عمل آید تا علت آن مشخص گردد. مواردی که لازم به آن مظنون و مورد ارزیابی قرار گیرد.
1-وجود اجسام خارجی در چشم
2-ورم ملتحمه چشم.
3-جراحات ناشی از ضربه
4-وجود اجسام خارجی نوک تیز.
5-پنجول زدن گربه و ایجاد خراش در چشم.
6-آب آوردگی چشم و افزایش فشار در چشم.
7-بیماریهای مادرزادی چشم.
در تمام موارد ذکر شده میتوان به وسیله شستن چشم گربه با محلول ضدعفونیکننده مخصوص چشم و تمیز کردن چشم به وسیله تکهای کتان یا پنبه که در چای ولرم قرار دادهاید و در موارد لزوم استفاده از اسید بوریک رقیق شده چشم را تمیز کرده، و به دکتر دامپزشک جهت درمان مراجعه کرد.
گربه من چشماش یک پرده نازک آورده اینجا دامپزشکی نداریم و نمیدونم چیکار کنم تا بتونه دوباره درست بشه میشه راه حلی بگین.