همانطور که در بخش تاریخچه پرورش زنبور عسل در ایران اشاره گردید در اغلب روستاهای ایران از قدیمالایام زنبور عسل را در کندوهای بومی نگهداری نمودهاند . این کندوها متناسب با سلیه و امکانات روستاهای مختلف به اشکال متفاوت و از مواد مختلف ساخته شده اند . مهمترین انواع این کندوها عبارتند از کندوهای تنه درختی، گلی، سفالی، سبدی، چلیکی (یا تختهای) و کدوئی. در این پست با روش های تبدیل کندوهای بومی به کندوهای جدید (مدرن) آشنا می شویم.
تبدیل کندوهای بومی به کندوهای جدید (مدرن)
در کندوهای فوقالذکر زنبور عسل به طور طبیعی اقدام به ساختن شان نموده و آنها را از قسمت بالا به سقف کندو متصل مینماید. تعداد شانه ها متناسب با جمعیت کلنی و اندازه کندو متفاوت است. نوزادان در قسمت جلو و نزدیک به سوراخ پرواز پرورش داده میشوند و عسل در قسمت عقب کندو ذخیره میگردد.
پرورش زنبور عسل در کندوهای بومی و نگهداری این گونه کندوها اشکالات اساسی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- ثابت بودن شانه ها در این گونه کندوها و عدم امکان جابجایی و اطلاع یافتن از وضعیت آنها.
- عدم آگاهی از تشکیلات داخلی آنها.
- عدم امکان تعویض ملکه آنها.
- عدم تهویه کافی.
- تراکم رطوبت و امکان رشد انواع بیماریهای و آفات.
- عدم امکان تغذیه مناسب به آنها خصوصاً دادن داروهای لازم برای پیشگیری از بیماریها و همچنین معالجه آنها.
- محدود بودن فضا جهت افزایش جمعیت و ذخیره سازی عسل.
- وجود مشکلات مختلف در جریان حمل و نقل آنها.
- عدم امکان استخراج عسل بدون آسیب رسانیدن به زنبورها و شانهای آنها.
- بازده کم و غیر اقتصادی بودن آنها.
با توجه به اشکالات فوقالذکر و با عنایت به این که در کندوهای جدید تقریباً تمامی این مشکلات قابل رفع کردن میباشند باید تلاش شود که این گونه کندوها به تدریج به کندوهای جدید تبدیل گردند.
برای انتقال کلنی زنبور عسل از کندوهای بومی به کندوهای جدید روشهای مختلفی وجود دارد که هر یک دارای محاسن و معایبی میباشد. در ذیل روش سادهای برای تبدیل کندوهای بومی به جدید شرح داده میشود.
زمان مناسب تبدیل معمولاً در هنگام بهار خصوصاً موقعی که شهد گلها در جریان بوده و زنبورها سرگرم فعالیتهای داخل و خارج کندو هستند میباشد. انجام عملیات تبدیل در این هنگام نه تنها فرصت کافی برای رشد کلنی و ترمیم شانه ها را به وجود میآورد بلکه امکان غارتگری و ایجاد مزاحمت توسط سایر کلنی ها را به حداقل میرساند.
در یک روز آفتابی مناسب که متوسط درجه حرارت هوا حدود 25 درجه سانتیگراد و فاقد باد، ابر و باران باشد باید عملیات تبدیل را انجام داد. برای این کار میز کار مناسبی را نزدیک به محلی که قرار است کندوی جدید مستقر گردد قرار داده و وسایل لازم را نیز آماده مینمائیم.
این وسایل عمدتاً شامل کندوی جدید با چند قاب حاوی شان بافته شده میباشد که باید آن را نزدیک به محل کندوی بومی قرار داد. ضمناً تعدادی قاب چوبی را که در دو طرف آن به صورت زیگزاگ سیمکشی شده است نیز روی میز کار قرار داده و سایر وسایل مورد نیاز از قبیل یک ظرف متوسط برای آب داغ، یک سطل دربدار، کارد تیغه بلند، سیمچین، چکش ، اهرم، دودی و سرکش را نیز نزدیک به میز کار قرار میدهیم. پس از آماده شدن وسایل و میز کار، کندوی بومی مورد نظر را برداشته و روی میز کار قرار میدهیم و در طرفین آن تعدادی آجر یا بلوکهای سیمانی یا چوبی قرار داده به طوری که کندو کاملاً در روی میز مستقر شده و از چرخیدن آن به پهلو جلوگیری به عمل آید.
در تبدیل کندوهای بومی به کندوهای جدید (مدرن) این را در نظر داشته باشیم کندوی جدید را به جای کندوی بومی قرار میدهیم و سوراخ پرواز آن را کاملاً باز کرده و درب فوقانی آن را نیز به صورت متقاطع قرار میدهیم که زنبورها بتوانند به راحتی وارد آن شوند. دودی را به کار انداخته و روی میز کار قرار میدهیم. سپس به وسیله اهرم درب پشت کندوی بومی را باز کرده و به وسیله دود زنبورها را به طرف جلو هدایت میکنیم. کارد تیغه بلند را در آب داغ فرو برده و شان مستقر در عقب کنو را از سقف و پهلوهای آن بریده و به آرامی به بیرون میآوریم.
این شان را در صورتی که حاوی عسل یا نوزاد باشد باید به همان ترتیبی که در کندو قرار داشته در داخل قاب چوبی سیمکشی شده قرار داده و سیمها را به طور زیگزاگ روی شان کشیده و آن را در داخل قاب محکم نمود. در صورتی که شانها کوچک باشند میتوان بیش از یک شان را در داخل یک قاب قرار داد. ولی در صورتی که شانه ای بریده شده فاقد عسل یا نوزادان باشد باید آن را در سطل دربدار انداخته تا بعداً به انبار منتقل گردد. لازم به تأکید است که جهت استقرار شانه ها در قاب باید دقیقاً همان جهتی باشد که در حالت طبیعی در کندو قرار داشتهاند. قاب آماده شده و زنبورهای روی آن را سریعاً در داخل کندوی جدید منتقل مینمائیم.
خارج کردن شانه ها از کندوی قدیمی و استقرار آن در داخل قاب و کندوی جدید را باید ادامه داد تا کلیه شانه های کندوی بومی به داخل کندوی جدید منتقل گردند. در این جریان باید دقت نمود که شانه ای حاوی نوزادان در وسط کندوی جدید و شانه ای عسل در کنار کندو مستقر شوند.
در این عملیات معمولاً عده زیادی از زنبورها در جلو سوراخ پرواز کندوی بومی تجمع کرده و لازم است آنها را به داخل کندوی جدید منتقل نمود. برای این کار کندوی بومی را از روی میز برداشته و در صورتی که تمیز و عاری از گل و آشغال باشد آن را در بالای کندوی جدید و روی سر شانه ها تکانیده تا زنبورها به داخل کندو ریخته شوند. ولی اگر کندوی بومی حاوی مقداری گل و مواد خارجی است باید کندوی بومی را در جلوی کندوی جدید و روی زمین تکانید. در این صورت زنبورها خود به خود از طریق سوراخ پرواز وارد کندوی جدید میشوند. ضمناً زنبورهایی که در اطراف نیز پرواز میکنند پس از چند دقیقه وارد کندو شده و آرامش نسبی برقرار خواهد شد.
در جریان عملیات تبدیل باید نهایت دقت به عمل آید که از کشته شدن زنبورها خصوصاً ملکه جلوگیری به عمل آید. پس از خاتمه عملیات باید شانه های داخل کندوی جدید را تنظیم کرده و در بین قابهای سیمکشی شده قابهای شان بافته شده قرار داد تا به تدریج ملکه در آنها تخمگذاری نماید. سپس درب کندو را بسته و سوراخ پرواز را تنگ مینمائیم تا از غارتگری جلوگیری به عمل آید. کلیه وسایل موجود در محوطه خصوصاً کندوی خالی بومی و شانه های اضافی بریده شده را باید از محوطه خارج نمود و قطرات عسل ریخته شده در روی میز و اطراف محل کار را نیز باید با آب شسته تا موجب تحریک عمل غارتگری نگردد.
برای تبدیل کندوهای سفالی که درب قابل جدا کردن در قسمت قسمت وجود ندارد، باید با دقت قسمت عقب کندو را شکسته و نسبتاً به انتقال شانه های آن مثل آنچه که در فوق شرح داده شد اقدام نمود.
پس از تبدیل کندوهای بومی به جدید باید به نکات زیر توجه نمود:
1-تمیز کردن کف کندو و منظم نمودن قابها
معمولاً در جریان تبدیل مقداری گل و آشغال در کف کندوی جدید ریخته میشوند که باید آنها را خارج نمود. ضمناً باید قابها را به ترتیبی قرار داد که نوزادان در وسط و عسل در کنار کندو قرار گیرد.
2-جستجو برای یافتن ملکه و حصول اطمینان از وجود آن
در صورتی که ملکه در کندو وجود نداشته باشد باید ملکه ای را به آن معرفی نمود و یا قابی که حاوی سلول ملکه است در آن قرار داده شود. در غیر این صورت اگر کندو دارای نوزادان جوان باشد خود به خود ملکه پرورش خواهد داد.
3-بررسی مقدار عسل موجود در کندو
در صورتی که شانه ای حاوی عسل به مقدار کافی در کندو موجود نباشد باید نسبت به دادن شربت 1:1 و یا دادن شان عسل به کندو اقدام نمود.
در روزهای بعد باید کندوی جدید را مورد توجه قرار داد و خصوصاً از غارتگری روی آن جلوگیری به عمل آورد. باید هفته ای یک مرتبه کندوی مورد نظر را بازدید کرده و قابهای سیمکشی شده که نوزادان آنها متولد شدهاند را از کندو خارج نموده و به جای آنها قابهای شان بافته شده و یا در صورت لزوم برگه موم آجشده قرار داد.
در صورتی که جمعیت کندوی جدید کم باشد میتوان از کندوهای دیگر که قوی هستند یک یا چند قاب حاوی شفیره یا نوزادان را در کندوی جدید قرار داد تا به تدریج جمعیت آن بالا رفته و بتواند به صورت یک کلنی پایدار و قوی باقی بماند.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM