عسل ماده شیرین و غلیظی است که توسط زنبوران عسل از شهد گل گیاهان جمع آوری و تغییر شکل یافته و سپس در داخل سلولهای مومی کندو ذخیره میشود. در این پست به بررسی خواص و مواد تشکیل دهنده عسل می پردازیم.
عسل
تعریف جامعتر آن که در سال 1906 در آمریکا ارائه شده عبارتست از:
«ترشح مواد قندی درختان و شهد گل نباتات که توسط زنبوران عسل جمعآوری، تغییر یافته و درون سلولهای قاب ذخیره میشود را آن گویند. عسل ماده ای است که از نظر گردش نوری چپ گرا میباشد که حداکثر 25% آب، 25/0% مواد معدنی، و 8% ساکاروز دارد.»
به نظر بعضی از محققین از جمله White, et al , 1962; Feinberg, 1951 مقدار آب و ساکاروز در تعریف بالا زیاد میباشد.
انواع عسل و خواص عسل
خواص آن را بر حسب منبع جمع آوری شهد گل و یا به عبارت دیگر نوع گیاه طبقه بندی میکند. اگر چه زنبورهای عسل اغلب در هر زمان معین از یک گونه گیاه تغذیه میکنند ولی احتمال اینکه شهد را از چندین گیاه تهیه کنند وجود دارد. در مناطق وسیع کشاورزی که یک محصول بیشتر کاشته میشود، معمولاً عسل ها را میتوان بر حسب نوع محصول نامگذاری کرد. برای مثال، عسل مرکبات، شبدر، یونجه و غیره.
در ایران به خصوص در مناطق روستایی به علت تنوع زیاد نباتات و استفاده زنبوران عسل از گیاهان وحشی و کوهستانی، عسل ها معمولاً مخلوط میباشند و عسل هایی را که از شهد نباتات کوهستان تهیه میگردد بنام عسلهای کوهستان نامگذاری میکنند.
نوع دیگر طبقه بندی خواص عسل بستگی به نحوه تولید و استخراج آن دارد. مثلاً عسل مایع، عسل کریستالیزه یا رس کرده، عسل با قاب یا شان و یا مخلوطی از عسل مایع و قطعهای از شان حاوی عسل که در ظرفهای گوناگون و به وزن های مختلف بسته بندی کرده و به بازار عرضه میشود.
در بعضی از کشورهای جهان خواص عسل را بسته به میزان شفافیت، مقدار آب و عطر آن از یک تا چهار درجه بندی میکنند. خواص عسل و عطر آن بستگی به نوع گل، و شفافیت آن بستگی به عدم وجود دانه های گرده، حباب های هوا و سایر مواد معلق در آن دارد. وجود ذرات موم و بره موم در آن سبب تیرگی و کدری رنگ آن میگردد. مقدار آب در آن درجه یک نباید بیشتر از 6/18 درصد باشد. رنگ آن یک عامل تعیین کنندۀ کیفیت آن نبوده و از بیرنگ تا زرد کهربائی و حتی قرمز و تیره تغییر میکند.
مواد متشکله عسل
گرچه ترکیب آن در مناطق مختلف و از منابع گیاهی و زمانهای متفاوت، تفاوتهای زیادی ندارد ولی همان مقدار تفاوت ناچیز آنها تأثیر قابل توجهی در کیفیت عسلهای مختلف دارد.
یکی از نکات مهم در تعیین مواد تشکیل دهنده عسل روش تجزیه و آنالیز آن است. گزارشهای علمی و تحقیقاتی نشان داده اند که روشهای تجزیه شیمیایی متفاوت روی یک نوع آن منتج به نتایج متفاوت گردیده است. لذا برای تعیین ترکیب شیمیایی آن لازم است از روشهای استاندارد مورد قبول استفاده نمود. همچنین برای مقایسه ترکیب عسلهای مختلف باید از یک روش معین و استاندارد جهت آنالیز آنها استفاده کرد.
گیاهان بسیار زیادی تولید شهد میکنند که زنبور عسل با ملاقات و جمع آوری شهد از آنها نسبت به تولید عسل عمل میکند که از نظر زنبورداران تعداد محدودی از این گیاهان به واسطه شهد زیاد و کیفیت خوب آن آنها حائز اهمیت میباشند. هر نوع عسلی دارای طعم یا مزه و رنگ و بوی خاص خود میباشند و محققین مختلف ویژگیهای انواع مختلف آن را مطالعه و گزارش کرده اند.
این تفاوتها عمدتاً مربوط به مواد تشکیل دهنده عسل میباشد. در ذیل در مورد هر یک از مواد تشکیل دهنده آن مختصراً توضیح داده میشود:
1-آب
از جمله مواد تشکیل دهنده عسل آب است مقدار رطوبت آن بستگی به نوع شهد گل، شرایط ذخیره شدن آن در داخل سلولهای شان، و همچنین شرایط جوی خارج از کندو دارد. عسلهای مختلف ممکن است بین حدود 13 تا بیش از 20 درصد رطوبت داشته باشند. رطوبت آن پس از استخراج ممکن است تغییر نماید. عسلهای درجه یک دارای رطوبت حدود 6/18 درصد میباشند. رطوبت آن یکی از عوامل بسیار مهم در تعیین کیفیت آن میباشد.
2-قندها
حدود 95 تا 9/99 درصد مواد جامد آن را قندها تشکیل میدهند. قندهای عسل بر حسب پیچیدگی و اندازه ملکولهایش طبقه بندی میشوند. قندهای اصلی آن را قندهای ساده مانند دکستروز (گلوکز) و لوولوز (فروکتوز) تشکیل میدهند. علاوه بر قندهای ساده فوق الذکر قندهای مرکب که از دو، سه و یا چند قند ساده درست شده اند در عسل وجود دارد. برای مثال، مالتوز سوکروز، و لاکتوز از دو قند ساده تشکیل شده اند.
تاکنون بیش از 20 نوع قند مختلف در آن شناسایی شده اند ولی همانطور که گفته شد قسمت اعظم قندهای عسل را لوولوز و دکستروز تشکیل میدهند که حدود 85 تا 95 درصد از قندها میباشند. شیرینی آن عمدتاً مربوط به همین دو نوع قند ساده است. شیرینی آن 25 برابر بیشتر از شیرینی قند معمولی یعنی سوکروز است. باید توجه داشت که اکثر قندهای شناخته شده در آن در شهد گلها وجود ندارند. به عبارت دیگر غالب قندهای آن به واسطه عمل آنزیمهای مختلف موجود در بزاق زنبور است که روی شهد اثر کرده و در جریان عمل آوری شهد به آن و یا ماندگاری در انبار تولید میشوند.
3-اسیدها
در آن اسیدهای مختلفی وجود دارند که به علت شیرینی زیاد آن آشکار نیستند. تا مدتها فکر میکردند که بیشترین اسیدی که در آن وجود دارد اسید سیتریک است.
Nelson و Mottern در سال 1931 عسل را تجزیه کرده و متوجه شدند که علاوه بر اسید سیتریک، اسیدهای دیگری چون استیک، بوتیریک، مالیک و سوکسینیک در آن وجود دارند. Stinson و همکاران در سال 1960 مشخص کردند که مهمترین اسید عسل اسید گلوکونیک است که از تجزیه دکستروز در مجاورت آنزیم بزاقی زنبور عسل به نام گلوکز اکسیداز به دست می آید غیر از اسیدهای بالا، اسیدهای دیگری مانند اسید لاکتیک و اسید پیروگلوتامیک در عسل وجود دارند. از اسیدهای معدنی، اسید فسفوریک و اسید کلریدریک به مقدار خیلی کم در عسل موجود میباشند. Komamine در سال 1960 مشخص کرد که در آن همچنین 16 اسید امینه وجود دارد . اسیدهای آمینه پایه تشکیل پروتئین میباشند. برای بیان میزان اسیدیته مایعات ارزش PH آنها را بیان میدارند. بنابراین چون آن خاصیت اسیدی دارد، PH آن معمولاً بین 4/3 تا 5/4 (متوسط 9/3) میباشد. باید توجه داشت که خاصیت اسیدی عسل به واسطه شیرینی بیش از حد آن تحت الشعاع قرار گرفته است.
4-مواد معدنی
مقدار مواد معدنی در آن به طور متوسط 17/0% وزن را تشکیل میدهد. این مقدار از 02/0 تا بیش از 1 درصد متغیر میباشد. بیشترین مقدار عناصر موجود در عسل به ترتیب پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیوم، آهن، مس، منگنز، کلر، فسفر، گوگرد و سیلیکن میباشند. عسلهای تیره رنگ ، مقدار مواد معدنی بیشترین در مقایسه باعسل های روشن دارند.
5- آنزیم ها
آنزیم ها مواد پیچیده پروتئینی هستند که در سلول های زنده تشکیل شده و در فعل و انفعالات حیاتی موجود نقش مهمی را بازی میکنند. بدون شک مهمترین آنزیم در آن اینورتاز است که به نامهای ساکاراز و یا سوکراز هم گفته میشود. این آنزیم در اصل از غدد بزاقی زنبور عسل ترشح و ساکارز موجود در شهد گل را به لوولز و دکستروز تبدیل میکند. آنزیم مهم دیگری که در آن وجود دارد دیاستاز یا آمیلاز است. منشأ و عمل این آنزیم مشخص نیست، ولی Ammon, 1949، معتقد است که این آنزیم توسط زنبوران تهیه میگردد.
آنزیم های دیگری که در آن گزارش شده اند، کاتالاز و فسفاتاز میباشند. White و همکاران در سال 1963 وجود آنزیم دیگری به نام گلوکز اکسیداز را گزارش دادند. این آنزیم از غدد شیری زنبور عسل ترشح میشود. گلوکز اکسیداز باعث اکسیده شدن گلوکز و تبدیل آن به اسید گلوکونیک و پراکسید ئیدروژن میشود. اینهیبین آنزیم دیگری است که خاصیت باکتری کشی دارد و از رشد باکتری در آن جلوگیری میکند آنزیمهای در آن به مروز زمان و با حرارت دیدن آن کم شده و ممکن است از بین بروند.
6-ویتامینها
Haydak و همکاران در سال 1842 مشخص کردند که ویتامینها به مقدار کم در عسل وجود دارند. ویتامینهایی که در آن وجود دارند شامل تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2) ، اسید آسکوربیک (C)، پیریدوکسین (B6)، اسید پنتوتنیک و اسید نیکوتینیک (Niacin) میباشند. مقدار ویتامینها در انواع عسلها بسیار متغیر بوده، و به نوع شهد و گرده گل که توسط زنبور عسل جمع آوری میشود، بستگی دارد.
7-پروتئینها و اسیدهای آمینه
مقدار پروتئینهای عسل بین 1/0 تا 6/0 درصد و مقدار اسیدهای آمینه بین34/000 تا 58/000 درصد گزارش شده اند. این مواد گرچه مقدارشان در آن کم میباشد و اهمیت غذایی زیادی ندارند ولی تأثیر زیادی روی طعم و مزه آن دارند.
8- چربی ها یا لیپیدهای عسل
مقادیر بسیار کمی از لیپیدهای مختلف در آن شناسایی شده اند از جمله: اسیدهای چرب، استرولها، فسفولیپیدها و غیره.
9-مواد دیگر
مواد دیگری که در آن وجود دارند شامل کلوئیدها و مواد آنتی بیوتیکی میباشند. عسلهای تیره تر دارای کلوئیدهای بیشتری بوده و تا حداکثر یک درصد مواد جامد آن را تشکیل میدهند. در عسل همچنین انواع مواد معطری وجود داشته که تا به حال حدود 50 نوع آن را تشخیص و گزارش داده اند.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM