بره موم یا صمغ که گاهی به آن چسب زنبور نیز گفته میشود ماده خمیری و چسبناک است که زنبورها از درختان و گیاهان دیگر جمعآوری و به کندو میآورند. این ماده ممکن است از جوانه (مثل درختان تبریزی) و یا از پوست درختان (مثل درختان کاج و سایر سوزنی برگان) ترشح شود که زنبورها در هنگام نیاز آن را جمع آوری مینمایند. بره موم معمولاً توسط زنبورهای مسن تر که بیش از 3 هفته سن داشته باشند و در ساعات اولیه روز جمع آوری میشود. در این پست به بررسی تولید برداشت و خواص بره موم می پردازیم.
بره موم یا صمغ
کاربرد بره موم توسط زنبور عسل بسیار متعدد است. مهمترین مصارف آن در داخل کندو عبارتند از: پر کردن شکافها، تنگ کردن سوراخهای تهویه، تنگ کردن سوراخ پرواز، ترمیم شکستگی ها، جلا دادن سطح داخلی کندو، جلا دادن سطح داخلی سلولهای پرورش نوزادان، محکم کردن محل اتصال قابها، مومیایی کردن اجساد حیوانات خارجی که به داخل کندو راه یافته و کشته شده و یا مردهاند و زنبورها قادر به خارج کردن آنها نیستند. (مثل جسد موش، حلزون، مارمولک، و مار و غیره)
مهمترین گیاهانی که زنبور عسل از آنها بره موم جمع آوری میکند عبارتند از انواع درختان صنوبر، نارون، بلوط، توسکا، فندق و بید
زنبورهای جمع آورنده بره موم به وسیله قطعاتی دهانی و پاهای خود آن را جمع کرده و به داخل سبد گرده گل منتقل و به کندو حمل میکنند.
زنبور آورنده بره موم معمولاً در محلی در روی کف کندو قرار گرفته و برای جدا کردن بره موم از روی پاهای خود مدتها وقت صرف میکند. ممکن است زنبورهای دیگر در این کار به وی کمک کنند. تعداد زنبورهایی که در یک کلنی برای جمع آوری بره موم فعالیت میکنند بسیار محدود میباشد. ضمناً مقدار بره موم جمع آوری شده در مواقع مختلف سال نیز متفاوت است. در فصول سرد مقدار بیشتری بره موم به کندو آورده میشود. تمایل نژادهای مختلف زنبور عسل برای جمعآوری بره موم متفاوت میباشد. ثابت شده است که نژاد قفقازی (A.m. caucasica) بیش از سایر نژادها بره موم جمع آوری مینماید. یک کلنی زنبور عسل سالانه به طور متوسط حدود 150 تا 200 گرم بره موم جمع آوری میکند.
اکثر زنبورداران به واسطه وجود بره موم در داخل کندو های خود با مشکلاتی روبرو هستند که از جمله: چسبیدن به دستها و لباسهای آنها در هوای گرم، وارد موم شده و به عنوان ناخالصی موم زنبور عسل منظور میشود، خارج کردن و جابجا کردن قابها را مشکل مینماید، و بالاخره به قابهای عسل شان چسبیده و برای تولید کنندگان آن مشکلاتی را به وجود می آورد.
خصوصیات فیزیکی و ترکیب شیمیایی بره موم
بره موم در شرایط معمولی ماده ای است جامد، خمیری، چسبناک، به رنگ قهوهای متمایل به سبز تا قهوهای مایل به قرمز. در حلال های آلی مثل الکل اتیلیک، استون، بنزین و غیره به مقادیر متفاوت حل میشود. در درجه حرارتهای پائین سفت و شکننده میگردد. از نظر مقایسه، مقاومت بره موم به طور متوسط هشت مرتبه و سختی آن نیز هفت مرتبه کمتر از موم خالص زنبور عسل میباشد.
ترکیب شیمیای بره موم در نمونه های مختلف فرق میکند و بستگی به منبع گیاهی و روش برداشت آن از داخل کندو توسط زنبوردار دارد.
ترکیب شیمیایی آن به طور متوسط عبارتست از: موم 30%، رزین و بالزام 55%، روغنهای اتری 10% و گرده گل 5% .
همچنین ترکیبات مختلفی که اساس مواد رنگی آن را تشکیل میدهند از بره موم شناسایی کرده اند که مهمترین آنها عبارتند از:
و بالاخره ترکیبات دیگری که اخیراً در بره موم شناسایی کرده اند عبارتند از:
موارد استفاده از بره موم توسط انسان و خواص بره موم
گزارشات متعددی مبنی بر خواص بره موم می توان به خاصیت باکتری کشی و قارچ کشی آن نام برد.ثابت شده است که محلول بره موم در الکل میتواند از رشد بعضی از باکتریها و قارچها جلوگیری به عمل آورد.
خاصیت باکتری کشی بره موم عمدتاً مربوط به Ferulic acid, Cafeic acid, galangin میباشد. همچنین از دیگر خواص بره موم می توان به التیام زخمها مؤثر بوده است، لذا در بعضی از کشورها خصوصاً در شوروی سابق برای تهیه بعضی از پمادهای التیام بخش زخمهای خارجی انسان و حیوانات از بره موم استفاده میگردد. در شوروی سابق بعضی از بیماریهای شنوائی را با بره موم درمان نموده اند. علاوه بر این گاهی از بره موم به عنوان یک ماده بیهوشی موضعی مثلاً در دندانپزشکی استفاده میشود. یکی از موارد مهم استفاده از بره موم، جلا دادن اشیاء چوبی قیمتی میباشد.
تولید و برداشت بره موم از کندو
برای تولید تجارتی بره موم روشهای مختلفی ابداع شده است ولی اساس کار همه آنها این است که یک صفحه چوبی یا فلزی را که حاوی سوراخ یا شکافهای متعدد است روی کندو قرار میدهند تا زنبورها این سوراخها و شکافهای را با بره موم پر و مسدود کنند. سپس این صفحه را از داخل کندو خارج کرده و با روشهای مختلف بره موم را از آن جدا مینمایند. بره موم جدا شده را تمیز کرده و پس از بسته بندی به فروش میرسانند.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM