لنگش بیماری است که میتواند اسب را تهدید کند؛ بنابراین درک چگونگی ایجاد پیشگیری از آن بینهایت بهتر از درمان است. در این پست به معرفی لنگش اسب ، نشانه های آن و راه های پیشگیری از آن می پردازیم.
لنگش اسب
آناتومی پا
فشاری که توسط وزن اسب ایجاد میشود از طریق استخوانهای پا به استخوان پدال که در میان دیواره سم واقع است به سمت پائین منتقل میشود. در ادامه، این فشار به دیواره سم منتقل شده و سپس به زمین وارد میشود. استخوان پدال در داخل سُم توسط دو ردیف آستر پوشانده شده است.
یک ردیف از آن به صورت صفحات نازکی از این استخوان به سمت خارج و ردیف دوم از دیواره سُم به سمت داخل سرچشمه میگیرند. آستر اصلی لامینای اولیه نامیده میشود که هر کدام از آنها لامینای ثانویه ای دارند که از سطح آستر اصلی سرچشمه گرفتهاند.
این لامیناها موجب افزایش سطح تماس سطوحی خارجی استخوان و ناحیه داخلی دیواره سم میشوند و در نتیجه از فشار بین نقاط اتصال میکاهند. اتصالهای لامینایی دارای ساختارهای تخصص یافته رگی ویژهای به نام به هم پیوستگی سخرگی – سیاهرگی (AVAS) هستند که در آنها خون اجازه مییابد بدون آن که از مویرگهای پا عبور کند به سرعت از سرخرگها به سیاه رگها انتقال یابد. به هم پیوستگی های سرخرگی – سیاه رگی احتمالاً مانند دریچههای جبران فشار عمل میکنند تا این که مویرگها در هنگام گذاشتن پاها روی زمین پاره نشوند.
لنگش چیست؟
لنگش در واقع ضعیف شدن یا تخریب لامیناهاست که گمان میرود در نتیجه توقف خونرسانی به ناحیه تحت تأثیر، اتفاق میافتد. روند پیشرفت بیماری به طور کامل شناخته نشده است و مکانیسمهای دیگر نیز ممکن است در بروز این مشکل نقش داشته باشند. موارد خفیف لنگش ممکن است اصلاً مورد توجه قرار نگیرند زیرا موجب آسیبهای دائمی درد پا نمیشوند. در موارد شدیدتر، عدم خون رسانی کافی باعث میشود لامینای روی سطح خارجی استخوان از لامینای سطح داخلی سُم جدا شده و از هم فاصله بگیرند. در بدترین شکل، اتصال لامینایی تا حدّی ضعیف میشود که دیگر نمیتواند وزن اسب را تحمل نماید و در نهایت استخوان پدال درون سُم حرکت کرده و حتی ممکن است به کف سُم هم نفوذ کند.
عوامل ایجاد لنگش
برخی اوقات یک اسب یا اسبچه بدون هیچ دلیل مشخص و روشنی دچار لنگش میشوند. با این وجود عواملی که در سطرهای پایین فهرست شده اند همه به طور قابل توجهی شانس ابتلای حیوان را به این بیماری افزایش میدهند:
*تغذیه بیش از حد: اسبچه هایی که اجازه یافته اند به طور نامحدود به مرتع خصوصاً مراتع بهاری دارای علوفه های آبدار دسترسی داشته باشند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. در این شرایط لازم است مصرف علوفه سبز نسبتاً محدود شده و هدف اصلی، حفظ وزن ایده آل حیوان باشد. در صورتی که جیره غذایی اسبچه ها حاوی کنسانتره نیز باشد لازم است مراقبت بیشتری از آنها به عمل آید. همچنین در مو.رد اسبچه هایی که در معرض خطر ابتلا قرار دارند کنسانتره باید به طور کامل از جیره حذف گردد. لنگش ناشی از تغذیه بیش از حد در اسبها نیز میتواند ایجاد گردد که عمدتاً ناشی از جذب بیش از حد مواد خوراکی متراکم (کنسانتره) است. نمونه متعارف بروز این مشکل همانند آن است که اسبی گرسنه، رَم کرده و به آخور پر از خوراک دسترسی پیدا کند.
*مسمومیت خون: اسب هایی که در جریان خونشان سَم وجود داشته باشد بیشترین شانس ابتلا به لنگش را دارند. از جمله دلایل عمده ابتلا به مسمومیت خون میتوان به اسهال شدید، التهاب پرده جنب، برخی از کولیکهای شدید و جفت ماندگی (باقی ماندن جفت پس از زایمان) اشاره کرد.
*نروما (زخم): لنگش معمولاً در اسب یا اسبچه هایی اتفاق میافتد که به میزان بیش از حد در زمینهای بسیار سخت و سنگلاخی تمرین میکنند.
*تحمل وزن اضافی: اسبهایی که یک پای آنها دچار لنگش شدید است ممکن است به دلیل تحمل وزن اضافی از ناحیه پای دیگر نیز لنگ شوند.
*استروئیدها: کورتیکواستروئیدها میتوانند موجب بروز لنگش شوند؛ از این رو هرگز نباید از آنها برای درمان این بیماری استفاده نمود.
*بیماری کاشینگ یا سرطان غده هیپوفیز: نشانه های قابل مشاهده این بیماری، نوشیدن بیش از حدّ آب و رشد زیاد موهای بدن حیوان میباشد.
نشانه های لنگش
نشانه های لنگش از مختصری لنگیدن که در هنگام یورتمه قابل مشاهده باشد تا حالتی که اسب در یک نقطه متوقف شده و از حرکت امتناع میورزد، متغیر است. نشانه های اصلی این بیماری در ذیل فهرست شده اند:
*درجات مختلف لنگیدن
*بیمیلی به تحرّک و ایستادن به شکلی که پاهای عقبی زیر بدن و دستها به سمت جلو کشیده شده باشند.
*داشتن ضربان سرخرگی دایمی و زیاد.
*داغ بودن پاها: پاهای اسب به طور معمول در طول روز به تناوب گرم و سرد میشود. بنابراین ثابت بودن دمای پاها برای چندین ساعت میتواند نشان دهنده لنگش باشد.
چه باید کرد:
در مواقع ضروری و احساس خطر باید فوراً دامپزشک را اطلاع ساخت همچنین:
*به اسبها نباید اجازه داده هیچ چیزی بخورند و یا پیش از تجویز دامپزشک، خودسرانه دارو به آنها داد.
*اگر اسب به راحتی بتواند راه برود، باید حیوان را در اصطبل روی مواد بستری زیاد قرار داد.
*این نکته اهمیت بسیاری دارد که اسب نباید بیشتر و سریعتر از حدّ لازم راه برود. راه بردن اجباری حیوان مبتلا به لنگش برای سلامت حیوان تا حدّ بسیاری زیانآور شناخته شده است.
پیشگیری از لنگش
پیشگیری از لنگش حول محور مدیریت دقیق میچرخد: یعنی:
- اجازه ندهید اسبها و خصوصاً اسبچه ها اضافه وزن پیدا کنند.
- زمانی که علوفه ها آبدار و یا متراکم هستند تغذیه با آن را محدود کنید.
- هیچ گاه از خوراک های متراکم (کنسانتره) به مقدار فراوان در تغذیه اسبها استفاده نکنید.
- کنسانتره را در ظروف دور از دسترس اسبها نگهداری کنید.
- هنگام آموزش مهارتها، به صورت منظم از پاهای اسب مراقبت به عمل آورید.
لنگش ناشی از تغذیه نامناسب
مصرف بالای هیدراتهای کربن مانند قند و نشاسته میتواند منجر به تجمع کربوهیدراتهای محلول هضم نشده در بخشهای انتهایی روده شود. این مواد قندی و نشاسته ای بسیار سریعتر از فیبرهای موجود در علوفه های خشک، علف های بی کیفیت و کاه تخمیر میشوند و در نتیجه باکتریهای تولید کننده اسیدهای چرب فرّار زودتر آنها را جذب نموده و مصرف میکنند.
محصول نهایی این فرایند تولید اسید در بخشهایی انتهایی روده است که به نظر میرسد یکی از عوامل مؤثر در ایجاد لنگش باشد. با کنترل جیره غذایی و به حدّاقل رساندن مصرف نشاسته و قند میتوان از تولید اسید در انتهای روده پیشگیری نمود.
قندهای موجود در علوفه گندمیان
بخش اصلی جیره غذایی اسبها و اسبچه ها را علوفه گندمیان تشکیل میدهد که حاوی کربوهیدراتهایی مانند نشاسته (13-10 درصد) و قندها (حدود 90 درصد) میباشد. این قندها از ساکاروز و گروهی از همولوگهای بزرگتر آن به نام فروکتان ساخته شدهاند. ساکاروز و فروکتان تحت عنوان کربوهیدراتهای محلول در آب شناخته شدهاند.
میزان این ترکیبات در علف میتواند در ساعات مختلف شبانهروز بین 50-5 درصد کل ماده خشک متفاوت باشد. بالا بودن میزان فروکتان در علوفه موجب بروز لنگش میشود؛ بنابراین دانستن این که چه وقت و چگونه سطح فروکتان در گیاه بالا میرود، شما را در مدیریت پیشگیری از ابتلای اسبها و اسبچه ها به لنگش کمک مینماید.
میزان کربوهیدراتهای محلول در آب موجود در علوفه به موارد زیر بستگی دارد:
*چه میزان از این کربوهیدراتها در گیاه تولید شده است.
*چه مقدار از آن توسط گیاه مورد مصرف قرار گرفته است.
*آخرین اطلاعات در مورد گیاه: در صورتی که میزان تولید کربوهیدراتهای محلول در آب بیشتر از مقدار مورد نیاز گیاه باشد، گیاه اجازه مییابد آنها را ذخیره نماید. مقدار فروکتانها در گیاه با کاهش رشد، افزایش پیدا میکند. همچنین شرایط استرس در گیاه مانند چرای بیش از حد دامها، دمای پایین محیط و حاصلخیزی کم خاک مرتع موجب انباشته شدن فروکتانها میشوند.
عوامل بسیاری بر میزان کربوهیدراتهای محلول در آب موجود در علوفه ها نقش دارند که این مسئله، تشخیص میزان دقیق آنها را در علوفه مرتع در مقاطع زمانی مختلف با مشکل مواجه میسازد.
هضم فروکتان
در حالی که ساکاروز در روده کوچک هضم میشود، فروکتان در بخش انتهایی روده همراه با خوراک های فیبری جیره تخمیر میشود. فروکتانها به سادگی اما به صورت انتخابی توسط برخی گونه های مشخص میکروبی مصرف میشوند. در تغذیه انسان و خوک فروکتانها سودمند محسوب میشوند اما به نظر میرسد مقادیر زیاد آنها برای نمونه در علفهای بهاره چیده شده در یک روز آفتابی تغییرات سریع و عمدهای در فلور میکروبی بخش انتهایی روده اسبها ایجاد مینماید. این تغییرات موجب تکثیر و در نهایت زیاد شدن دستهای از میکروبها و در مقابل مرگ گروهی دیگر خواهد شد. آزاد شدن سموم مختلف از این باکتریهای مرده، منجر به بروز لنگش میشود.
مدیریت عملی علفزار
عواملی بسیاری در تعیین سطح فروکتان علوفه دخالت دارند: از این رو تعیین زمان مناسب برای چیدن علفها به منظور استفاده اسبها و اسبچه هایی که مستعد ابتلا به لنگش هستند، تقریباً غیر ممکن است. تنها را رفع این خطر، نگهداری حیوان در اصطبل در فصل رویش و تغذیه آنها با علوفهای است که دارای فروکتان کمی باشد؛ برای نمونه علوفه خشکی که از علفهای مرتعی بالغ یا یونجه تشکیل شده باشد را میتوان نام برد. بقیه انرژی مورد نیاز را میتوان با افزودن روغن آفتابگردان یا روغن سویا به پسماندهای زراعی تأمین کرد و یک ماده معدنی و مکمل ویتامینه هم به خوراک اضافه نمود.
در آینده ممکن است امکان کشت مراتعی از گونه های علوفه ای گندمیان و لگومینه حاوی کربوهیدراتهای محلول در آب کمتر فراهم شود که با مدیریت دقیق میتوان اسبهای مستعد ابتلا به لنگش را در آنها بدون هیچ مشکلی چرانید. همچنین امید است روشهایی که سطح کربوهیدراتهای محلول در آب و فروکتانها را در علوفه تعیین میکنند توسعه یابند تا دارندگان اسبها و اسبچه ها بتوانند خودشان تصمیم بگیرند که آیا چراندن حیواناتشان در مرتع مفید است یا خیر.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM