پس از برداشت محصول عسل در زنبورستان طبقات و شانه های عسل به اتاق استخراج عسل منتقل میشوند. در اینجا شانه های عسل درپوش برداری شده و عسل موجود در آنها به وسیله دستگاه اکستراکتور که با استفاده از نیروی گریز از مرکز کار میکند از شان خارج میگردد. قبل از اختراع دستگاه اکستراکتور توسط مخترع اتریشی بنام Major Frans Von Hruschka در سال 1865، استخراج عسل با روش بسیار ابتدایی و از طریق له کردن شانه های عسل و خارج کردن عسل با فشار از آنها انجام میگرفت و یا با استفاده از حرارت عسل داخل آنها را خارج میکردند. در پست قبلی به نحوه تصفیه و پاستوریزه کردن عسل پرداختیم در این پست مراحل استخراج عسل و تأمین رطوبت مناسب در عسل بررسی می کنیم.
استخراج عسل
ولی اختراع دستگاه اکستراکتور و تکمیل ساختمان آن تحول چشمگیری را در صنعت زنبورداری به وجود آورد که بدون از بین بردن شانه های عسل و بدون این که تغییر مهمی در ساختمان شیمیایی و فیزیکی عسل حاصل شود، با سهولت و سرعت زیادی عسل را استخراج مینمایند.
تأمین رطوبت مناسب در عسل
همانطور که قبلاً گفته شد رطوبت مناسب عسل حدود 5/17 تا 5/18 درصد میباشد. رطوبت عسل یکی از عوامل مهم تعیین کننده کیفیت آن است. زنبور عسل در جریان تبدیل شهد به عسل میزان رطوبت آن را از حدود 60 درصد تقلیل داده و به حدود 20 درصد یا کمتر کاهش میدهد. برای این منظور عملیات فیزیکی زیادی را روی قطرات شهد انجام داده و ضمناً هوای گرم را به وسیله بال زدن زیاد در روی سطح شانه های عسل به جریان انداخته و موجب کاهش رطوبت آن میشود.
با توجه به خاصیت جذب رطوبت از هوا توسط عسل، پس از برداشت محصول ممکن است میزان رطوبت عسل بیش از حد مجاز باشد و لذا باید در حدود امکان نسبت به تقلیل رطوبت عسل اقدام نمود. بدین منظور میتوان از روشی که خود زنبورها برای کاهش رطوبت استفاده میکنند اقدام کرد.
به عبارت دیگر طبقات حاوی شانه های عسل را در اتاق گرمخانه روی یکدیگر قرار داده و هوای گرم خشک که درجه حرارت آن بیش از 38 – 35 درجه سانتیگراد نباشد را از یک طرف وارد و از طرف دیگر خارج میکنیم به طوری که کلیه شانه های عسل در جریان این هوای گرم و خشک قرار گیرند. در نتیجه مقداری از رطوبت عسل از طریق در پوشهای شان به هوای در حال جریان منتقل شده و رطوبت عسل کاهش مییابد.
میزان کاهش رطوبت عسل بسته به میزان خشکی هوا و حجم هوای به جریان انداخته شده در گرمخانه دارد. در یک آزمایش مقدار رطوبتی که از شانه های کاملاً سرپوشیده عسل با استفاده از هوای گرم 38 درجه سانتیگراد و سرعت 250 متر در دقیقه در مدت 12 ساعت کاهش یافت حدود 7/0 درصد و برای شانه های عسل روباز حدود 1/3 درصد گزارش شده است.میزان رطوبت هوا در این آزمایش 33 درصد بوده است. رطوبت نسبی مناسب هوا برای تقلیل رطوبت عسل بین صفر تا 20 درصد میباشد.
با استفاده از روش جریان هوای گرم و خشک امکان تقلیل رطوبت عسل از حدود 20 درصد تا حدود 5/18 درصد وجود دارد. اتاقهای گرمخانه جنب اتاق استخراج عسل و یا در کارخانه های استخراج و بسته بندی عسل بسیار معمول میباشد.
درجه حرارت اتاق گرمخانه باید به وسیله ترموستات کنترل شده و هرگز نباید از 38 درجه سانتیگراد تجاوز نماید. ضمناً جریان هوای گرم باید به طور یکنواخت در تمام قسمتهای اتاق گرمخانه عبور داده شود. سیستم جریان هوای گرم و خشک برای واحدهای بزرگ تجارتی بر مبنای سیستم موتورخانه های حرارتی و واحدهای جذب رطوبت از هوا انجام میشود. ولی برای واحدهای کوچک میتوان از دستگاههای کوچک حرارتی مثل بخاریهای برقی، گازی، نفتی و غیره استفاده کرده و به وسیله پنکه آن را در محوطه اتاق به جریان انداخت. موضوع کاهش رطوبت عسل قبل از استخراج از شان در بعضی از مناطق خصوصاً در شهرهای شمالی ایران که رطوبت هوا معمولاً بالاست از اهمیت ویژهای برخوردار است.
در مناطق دیگر که رطوبت هوا پائین است برای تأمین رطوبت مناسب در عسل موضوع برعکس میباشد و باید به شانه های عسل رطوبت اضافه کرد تا استخراج عسل از شان با سهولت بیشتری انجام شده و ضمناً راندمان تولید نیز کاهش نیابد. بدین منظور معمولاً در اتاقهای مخصوص یا در گرمخانه میزان رطوبت هوا را با پاشیدن آب روی زمین و با به جریان انداختن هوا بالا میبرند. در نتیجه عسل مقداری از رطوبت هوا را جذب مینماید. میزان افزایش رطوبت عسل بستگی به رطوبت هوا و حجم هوای به جریان افتاده و مدت زمان جریان هوا روی شانه های عسل دارد.
تأمین رطوبت مناسب در عسل بعد از استخراج از شان نیز امکانپذیر است. خصوصاً عسلهایی که رطوبت آنها بیش از حد مجاز است باید رطوبت اضافی آنها را خارج کرد تا از تخمیر آنها جلوگیری شود. برای تأمین رطوبت مناسب در عسل در اتاقهای مخصوص که رطوبت هوای آن پایین است عسل مایع را در تانکهای بزرگ و مسطح ریخته و جریان هوای خشک را از روی آنها عبور میدهند. معمولاً عسل رقیقتر که روی سطح تانکها مستقر شده اند مقداری از رطوبت خود را به خوای خشک منتقل میکند و به تدریج به عمق تانک رفته و عسل رقیقتر زیرین به جای آن به سطح تانک می آید و به همان ترتیب رطوبت آن کاهش مییابد.
درجه حرارت مناسب هوای خشک که بدین منظور به کار برده میشود بین 35 – 32 درجه سانتیگراد گزارش شده و مقدار تقریبی کاهش رطوبت عسل در لایه خارجی تانک عسل در مدت 30 ساعت حدود 2/1 درصد بوده است.
درپوش برداری شانه های عسل
عسل رسیده در سلولهای عسل معمولاً به وسیله یک لایه نازک مومی توسط زنبورها پوشانیده میشود. برای استخراج عسل از این گونه شانه ها لازم است درپوش سلولهای حاوی عسل برداشته شود. برای این کار از کاردهای مخصوصی استفاده میشود که به وسیله آب داغ، بخار و یا الکتریسیته آنها را حرارت داده به طوری که به راحتی بتوانند سطح شان و یا درپوش سلولها را بریده و عسل را روباز نمایند.
وسایل درپوش برداری شانه های عسل ممکن است از وسایل بسیار ساده تا ماشینهای پیشرفته اتوماتیک باشند. انواع کاردهای دستی که به وسیله آب داغ، بخار و یا الکتریسیته حرارت میبینند از نوع ساده این وسایل هستند که از قدیم مرسوم بوده و هنوز نیز به کار برده میشوند.
برای جلوگیری از آسیب رسیدن به شان کاردهای دستی را باید کاملاً تمیز و تیز نگهداری نمود و هنگام بریدن شان حرارت لازم را به آنها رسانید. برای درپوش برداری شان عسل از چنگالهای مخصوصی نیز استفاده میشود.
برای درپوش برداری ابتدا مخزن مناسبی را جهت ریختن درپوشهای شان که در اصطلاح به آن سرندی میگویند انتخاب کرده و روی آن سطح اتکای مناسبی قرار میدهند. سپس شانه های آماده استخراج را تک تک روی این سطح اتکاء از قسمت پهلو قرار داده به طوری که نسبت به شخص عمل کننده زاویه حدود 30 درجه تشکیل دهد. بعداً کارد استخراج را که کاملاً داغ شده است از قسمت پایین یا بالای شان کمی به داخل موم فرو برده و با حرکت یکنواخت به طرف بالا یا پایین حرکت داده میشود. عمق بریدن موم نباید از سطح زهواره فوقانی قاب پایینتر رود.
بریدن موم ممکن است با یک حرکت از پایین تا بالای شان یا بالعکس انجام شود و یا ممکن است در چند مرحله صورت پذیرد. در هر حال این عمل بسته به مهارت شخص عمل کننده و امکانات موجود دارد. پس از این که یک طرف شان عسل درپوش برداری شد طرف دیگر شان نیز به همان ترتیب درپوش برداری شده و شان آماده استخراج را قبل از قرار دادن در اکستراکتور، در مخازن یا سینی های مخصوصی قرار میدهند تا در صورت چکه کردن عسل در آن مخازن جمع شود.
بعضی از زنبورداران برای سهولت و سرعت عمل درپوش برداری از شانه های عسل، کارد مخصوصی را که به وسیله برق و یا بخار داغ میشود در روی صفحهای به طور افقی یا عمودی ثابت کرده و شانه های عسل را از روی تیغه کارد عبور میدهند.
علاوه بر کاردهای دستی فوق الذکر انواع ماشینهای اتوماتیک مخصوص درپوش برداری ابداع و به بازار عرضه شدهاند.
طرز کار این نوع ماشینها متفاوت است. در بعضی از آنها تیغه دو کارد در مقابل یکدیگر به وسیله موتور مخصوصی حرکات ارتعاشی داشته و یا تیغه های کارد آن را بر روی غلطک هایی به طور افقی یا عمودی نصب شده که با حرکات چرخشی حول محور غلطک قادر به درپوش برداری از شان عسل که از مقابل آنها عبور داده میشود میباشد. کارد این ماشینها معمولاً توسط بخار داغ میشود.
سرعت عمل ماشینهای اتوماتیک درپوش برداری شان عسل ممکن است تا 10 شان در دقیقه برسد ولی به هر حال این موضوع بستگی زیادی به نوع ماشین، مهارت زنبوردار و شرایط حرارتی اتاق عملیاتی دارد.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM