عوامل متعددی در ایجاد اختلال دستگاه گوارش گربه و ناراحتیهای معده و روده در گربه دخالت دارند، بعضی از این عوامل به سن حیوان بستگی دارد و بشتر در سنین پایین باعث ایجاد اختلال در گرفتن غذا در گربه میشوند، نظیر زخمهای ناشی از عوامل نوکتیز و برنده در لب و دهان، تعدادی به عوامل محیطی بستگی دارند و ایجاد تورم در دهان گربه در اثر سموم ناشی از موادشیمیایی میکنند. در ادامه به برسی بیشتراین عوامل میپردازیم.
دستگاه گوارش
فاکتورهایی وجود دارند که به طور مستقیم و یاغیرمستقیم باعث بروز یک سلسله عوارض در مکانیسم گرفتن غذا، بلع و هضم و جذب موادغذایی میگردند و اختلالاتی را در دستگاه گوارش به وجود میآورند که در نتیجه ممکن است باعث ایجاد عفونتهای مختلف به صورت موضعی یا عمومی در حیوان گردند.
فیزیولوژیکی دستگاه گوارش
زمانیکه غذا توسط لبها گرفته و وارد محوطه دهان میشود، ابتدا توسط دندانها، خرد و تکهتکه شده سپس توسط دندانهای آسیا، خوب ساییده و جویده و با بزاق آغشته شده، بعد از اینکه عمل گواردن در دهان به خوبی انجام گرفت، سپس غذا از طریق مری راه معده را در بر میگرفته و درآنجا تحت تأثیر شیره معده که در واقع آنزیمهای گوارشی معده بوده تا حدودی هضم شده و حالت خمیری شکل به خود گرفته و در نهایت بهصورت کیموس معدی از طریق معده و دریچه پیلور به تدریج به قسمت ابتدایی روده باریک رسیده و در آنجا تحتتأثیر آنزیمهای گوارشی لوزالمعده، ترشحات صفراوی و آنزیمهای اختصاصی روده باریک، عمل هضم و جذب غذا بهصورت کامل انجام گرفته، سپس اجزای محلول در غذا از طریق دیواره روده باریک جذب و وارد خون گشته، به مصرف تغذیه سلولهای بدن میرسند، ضمناً قسمتی از آن جهت ذخیره انرژی به کبد رفته و در آن محل ذخیره میشود.
بقیه مواد موجود در رودهها که بهصورت غیرقابل جذب بوده، طی مراحل وارد رودههای بزرگ گشته، روده بزرگ از نظر تشریحی به سکوم، قولونها، رکتوم، و کانالهای مقعدی تقسیم میشود. عمل سکوم در سگ و گربه محدود بوده، برای اینکه از حجم کمی برخوردار است، در حالیکه در علفخواران عمل هضمی و ذخیرهای مشخصی را دارا است. از طرف دیگر سکوم در گربه دارای اعمال هضمی و ترشحی بسیار ناچیزی داشته، در نهایت مواد غیرقابل جذب در رودههای بزرگ پس از اینکه آب آنها گرفته شد، بهصورت مدفوع از طریق رکتوم دفع میشود.
اختلالات دستگاه گوارش
گربهها کمتر دچار بوی بد دهان میگردند و یا با نفس بد همراهاند. وجود مشکلات دندانی، لق شدن دندانها، آبسههای دندانی، جرم دندانها یا رسوبات دندانی و قرار گرفتن باقیمانده مواد غذایی در لابهلای دندانها، از عوامل ایجاد بوی بد دهان و تنفس بد درگربه میباشد. اینگونه علایم بیشتر در گربههای پیر و مسن اتفاق افتاده و سبب تورم و التهاب لثه میگردد، گاهی هم علت بوی بد دهان در گربه های پیر و مسن، مشکلات و نارساییهای کلیه، بالا رفتن اوره خون که سبب بوی بده دهان میگردد، ضمناً در گربه های موبلند، تراوش بزاق بیش از گربههای موکوتاه بوده و بودن ترشح بزاق در گربه یکی از عوامل ایجادکننده سنگ دندانی یا جرم دندانی به حساب میآید، وجود همین رسوبات دندانی باعث بوی بد دهان میگردد.
در ضمن در گربه های عصبانی و آشفته حال هم به وجود اینگونه تراوشات بزاقی بیشتر باید توجه نمود که بیشک در ایجاد رسوبات دندانی در گربه موثر خواهند بد، در تمام موارد ذکر شده، علت اختلالات توسط دکتر دامپزشک باید تشخیص داده شود، در صورت وجود جرم دندانی، دکتر دامپزشک اقدام به جرمگیری از دندان گربه کرده و در صورت نیاز، دستورات لازم جهت تغییر در جیره غذایی را تعیین و یا رژیم های درمانی را در حیوان جایگزین خواهد کرد.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
نظرات کاربران
2:27:55 AM