اسبها برای حفظ سلامتی و انجام صحیح فعالیتهای مختلف به حدود 40 ماده مغذی نیاز دارند که باید این مواد به مقدار کافی در اختیار حیوان قرار گیرد. مواد یاد شده جزو یکی از 6 ردیف ترکیبات1-کربوهیدرات اسب 2- پروتئینها 3-چربیها 4-مواد معدنی 5-ویتامینها6-آب می باشند که دراین پست به بررسی کربوهیدرات مورد نیاز اسب را بررسی می کنیم.
مواد مغذی ضروری
کربوهیدراتها
کربوهیدراتها به عنوان عمدهترین جزء بافتهای گیاهی محسوب میشوند؛ به گونهای که حدود 70 درصد ماده خشک بیشتر علوفه ها و 85 درصد دانه غلات کربوهیدرات میباشد. کلروپلاستهای موجود در برگهای گیاهان، از طریق فرایند فتوسنتز با استفاده از انرژی خورشدی طی چرخه های مختلف دی اکسید کربن و آب را ترکیب نموده، کربوهیدرات و اکسیژن تولید میکنند.
کربوهیدراتهای حیوانی عمدتاً به شکل گلوکز و گلیکوژن هستند. وجه مشترک تمامی کربوهیدراتها داشتن کربن (C) ، هیدروژن (H)، و اکسیژن (O) میباشد که نسبت هیدروژن به اکسیژن معمولاً 2 به 1 میباشد. نام کربوهیدراتها از کربن (کربو) و آب (هیدرات) گرفته شده است. این مواد بر اساس تعداد اتمهای کربن و نیز تعداد مولکولهای قند تقسیمبندی میشوند. انرژی مورد نیاز برای انجام تمامی فرایندهای سلولی و عملکردهای اساسی بدن همچون تنفس، جریان خون، گوارش و … از کربوهیدراتها تأمین میگردد. همچنین عمده انرژی لازم برای انقباض عضلات نیز توسط آنها فراهم میشود؛ به همین دلیل اسبهای نمایشی برای انجام فعالیت ماهیچه هایشان به مقادیر بالاتری کربوهیدرات در جیره غذایی نیازمندند.
در صورتی که کربوهیدراتها به صورت اضافی تغذیه شوند به شکل چربی ذخیره ای درآمده و مورد مصرف واقع نمیشوند.
قندها و نشاسته ها
قندها و نشاسته جزء کربوهیدراتهای محلول میباشند که از مولکولهای قند ساده گلوکز ساخته شدهاند. قبل از آن که این مواد از طریق دیواره روده جذب شوند، توسط آنزیمهای گوارشی شکسته شده و به صورت گلوکز در میآیند تا مورد استفاده سلولهای بدن قرار گیرد.
گلوکز منبع بسیار مهم انرژی برای اکثر بافتهای بدن میباشد و حتی تنها شکل مورد استفاده گلبولهای قرمز خون و بخش مدولای کلیه ها برای تأمین انرژی است. بنابراین غلظت گلوکز در خون اسب باید در محدوده مشخص تعیین شده قرار داشته باشد.
قندها و نشاسته، هر دو به مقدار زیادی در جیره های حاوی کنسانتره یافت میشود. آنها توسط آنزیمهای فعال در روده باریک به آسانی هضم میشوند تا یک منبع انرژی نسبتاً فوری را فراهم نمایند.
مونوساکریدها
بیشتر کربوهیدراتهای ساده، قندهای سادهای هستند که تنها یک مولکول قند دارند و شامل گروههای زیر میشوند:
پنتوزها (C5H10O5) | هگزوزها (C6H12O6) |
*آرابینوز
*گزیلوز *ریبوز |
*گلوکز
*فروکتوز *گالاکتوز *مانوز |
گلوکز مهمترین سوخت برای سلولهاست تا انرژی مورد نیاز انجام فرایندهای حیاتی را تأمین نماید.
دیساکاریدها
دیساکاریها شامل دو مولکول قند هستند:
*ساکاروز: گلوکز + فورکتوز *لاکتوز: گلوکز+ گالاکتوز
*مالتوز: گلوکز+ گلوکز * سلوبیوز: گلوکز + گلوکز
ساکاروز قندی است که در نیشکر و چغندر قند یافت میشود و همان قند خوراکی است که انسانها به طور معول مصرف میکنند. لاکتوز هم قند شیر میباشد و سلوبیوز در بخشهای فیبری گیاهان دیده میشود.
تریساکاریدها
تریساکاریدها حاوی 3 مولکول قند میباشند:
رافینوز: گلوکز+ فروکتوز+ گالاکتوز
رافینوز در پنبه دانه و برخی از واریتههای اکالیپتوس و چغندر قند وجود دارد.
پلی ساکاریدها
پلیساکاریدها زنجیره طویلی از مولکولهای قند میباشند:
پلی ساکارید | واحد سازنده | منابع |
*نشاسته | گلوکز | حبوبات، بذرها، سیبزمینی |
*سلولز | گلوکز | دیواره سلولهای گیاهی |
*گلیکوژن | گلوکز | کبد، ماهیچهها، (بافتهای جانوری) |
*همی سلولز | هگزوزها+پنتوزها | گیاهان خشبی |
نشاسته شکل ذخیره ای قند در گیاهان است که در غلات به میزان فراوانی یافت میشود. حیوانات از جمله اسب قندها را به صورت گلیکوژن در بافتهای خویش خصوصاً کبد و ماهیچه ذخیره میسازند. نشاسته و گلیکوژن هر دو از اتصال مولکولهای گلوکز به شکل مارپیچی ساخته میشوند اما زنجیره گلیکوژن دارای شاخههای بیشتری است. اکثر پلی ساکاریدها نقش ساختمانی دارند و موجب پایداری و استحکام بافتها میشود. برای نمونه، سلولز، را میتوان نام برد که ساختمان اصلی دیواره سلولهای گیاهی را تشکیل میدهد و معمولاً از آن به عنوان فیبر یاد میشود.
سلولز
بخش زیادی از کربوهیدرات مصرف شده توسط اسب سلولز میباشد. سلولز ماده پیچیده نسبتاً بزرگی است که موجب استحکام دیواره سلولهای گیاهی میگردد و گیاهان را قادر میسازد که به صورت ایستاده قرار گیرند. سلولز و دیگر کربوهیدراتهای ساختمانی مانند همی سلولز و پکتین، کربوهیدراتهای نامحلول میباشند که توسط آنزیمهای گوارشی شکسته نمیشوند. با این وجود آنها توسط باکتریهای موجود در روده انتهایی تخمیر شده، تولید اسیدهای چرب فرّار میکنند که میتواند توسط اسب به عنوان منابعی از انرژی مورد مصرف واقع شود.
همانگونه که کربوهیدراتهای اضافی در جیره منجر به چاقی میگردند، کمبود آن نیز منجر به تجزیه ذخایر بدن میشود تا انرژی مورد نیاز را فراهم سازد. در نتیجه عملکرد اسب افت کرده و حیوان کم کم لاغر میشود. سلولز مانند نشاسته و گلیکوژن از مولکولهای گلوکز تشکیل شده است؛
با این تفاوت که بر خلاف آنها شاخه شاخه نیست. همی سلولز از چند مولکول قند متفاوت تشکیل شده است که یک پلی ساکارید پیچیده را میسازند. همی سلولز در علوفههای مرتعی بسیار فراوان بوده، آنها را از صدمه های احتمالی حفظ میکند.
لیگنین
لیگنین کربوهیدرات نیست؛ اما مخلوطی از پلیمرهای اسید فنولیک میباشد که به این گروه (کربوهیدراتها) مرتبط است. با افزایش سن گیاه این ماده در آن افزایش یافته و در نتیجه استحکام بافتها زیادتر میشود. لیگنین غیر قابل هضم بوده، به همین دلیل است که علوفه های پیر قابلیت هضم کمتری دارند. چوب، کاه، علوفه خشک و علفهای مرتعی بالغ میزان بالایی از لیگنین دارند.
سوخت و ساز کربوهیدراتها
تنها مونوساکاریدهان میتوانند از طریق روده جذب بدن بشوند؛ بنابراین دی، تری و پلی ساکاریدها باید توسط آنزیمهای گوارشی یا میکروارگانیسمها هیدرولیز گردند. بر خلاف نشاسته و گلیکوژن، گلوکز موجود در سلولز به وسیله آنزیمهای روده اسب شکسته نمیشوند. اسبها برای هضم سلولز به میکروارگانیسمهایی که آنزیم سلولاز میسازند نیاز دارند تا بتوانند سلولز را هضم کرده و اسیدهای چرب فرّار تولید نماید که این عمل بیشتر در روده کور انجام میگیرد. تبدیل انواع مونوساکاریدها به گلوکز در طول جذب، درون سلولهای مخاطی روده روی میدهد و باقیمانده آنها در کبد تبدیل به گلوکز میشوند.
اسب مقداری انرژی کمی را به صورت کربوهیدرات ذخیره میکند اما مقداری گلوکز به صورت گلیکوژن درآمده، در کبد و ماهیچهها ذخیره میشود. زمانی که میزان قند خون کاهش یابد، این گلیکوژن تجزیه شده و گلوکز مورد نیاز را فراهم میسازد. به عبارت دیگر برای ثابت ماندن میزان قند خون در یک دامنه محدود، چرخه تبدیل گلوکز به گلیکوژن و بالعکس باید به خوبی عمل نماید.
گلوکز خون بلافاصله بعد از صرف یک وعده غذایی، بالا میرود اما در مدت کوتاهی به سطح مطلوبی برمیگردد. این تغییرات تحت کنترل سیستم هورمونی است. معمولاً انسولین و گلوکاگون لوزالمعده در تنظیم میزان قند خون نقش حیاتی دارند. انسولین موجب تبدیل گلوکز به گلیکوژن در کبد میگردد و گلوکاگون عکس آن عمل میکند.
تولید انرژی
سلول برای انجام فعالیتهای خود باید قادر به استفاده از انرژی شیمیایی موجود در گلوکز باشد. در اثر تجزیه گلوکز دی اکسید کربن، آب و انرژی آزاد میگردد. سلولها میتوانند بخشی از این انرژی را به وسیله انتقال آن به مولکولهای ناقل مانند آدنوزین تری فسفات (ATP) ذخیره نمایند. این مولکول شامل آدنوزین و سه گروه فسفات میباشد که با پیوندهای پر انرژی به آن متصل اند. ATP وقتی یک گروه فسفات از دست بدهد به فرم آدنوزین دی فسفات (ADP) درآمده و انرژی آزاد میکند که میتواند برای انجام فعالیتهای سلولز به کار گرفته شود. تمامی این گونه واکنشها در میتوکندری اتفاق میافتد.
گلیکولیز
گلیکوژن پلیمری از مولکولهای گلوکز است که پلی ساکارید پیچیده ای را ساخته اند. در فرایند گلیوکولیز، مولکولهای گلوکز طی واکنش فسفریلاسیون از بدنه اصلی گلیکوژن جدا میشوند. هورمونهای گلوکاگون و آدرنالین هر دو، آنزیم فسفریلاز را فعال نموده و فرآیند گلیکولیز را موجب میشوند. در نتیجه مولکولهای گلوکز فسفریله میشوند؛ به عبارت دیگر به هر مولکول گلوکز، یک گروه فسفات متصل میشود. حتی گلوکز فسفریله شده میتواند تا انتهای مسیر گلیکولیز پیش رود یا اگر فسفات آن برداشته شود، گلوکز از سلول عبور کرده و از طریق خون به سلولهای دیگری که به انرژی نیاز دارند، انتقال یابد.
گلیکولیز را میتوان تنفس بی هوازی نامید؛ زیرا طی این فرایند، آزادسازی انرژی بدون حضور اکسیژن انجام میگیرد. از آنجایی که در طول گلیکولیز گلوکز به اسید پیروویک تنها دو مولکول ATP تولید میشود و بخش زیادی از انرژی به شکل گرما تلف میشود، بازده این واکنش تنها 25 درصد خواهد بود. به علاوه در غیاب اکسیژن، اسید پیروویک به اسید لاکتیک تبدیل میشود که موجب احساس خستگی در سلولهای ماهیچهای میگردد. برای این که اسید پیروویک به دی اکسید کربن و آب تبدیل گردد به اکسیژن تنفسی نیاز است.
چرخه کربس (تری کربوکسیلیک)
در اثر تبدیل اسید پیروویک به دی اکسید کربن و آب، اتمهای هیدروژن تولید میگردد که آنها در طی فسفریلاسیون اکسیداتیو، برای تولید ATP اکسید میشوند. از اکسید شدن کامل یک مولکول گلوکز به دی اکسید کربن و آب، 38 واحد ATP حاصل میشود. انجام این فرایند به اکسیژن نیاز دارد و به همین دلیل به آن تنفس هوازی گویند که کارآمدتر از تنفس بی هوازی است و طی آن گرمای کمتری تلف میشود.
این تجربه است که کمک می کند در هر تجارتی موفق شوید، ما بدون هیچ چشم داشتی تجربه خود را در اختیار شما خواهیم گذاشت
گروه تولیدی پژوهشی نیازی
نظرات کاربران
2:27:55 AM